Uitspraak Israëlische rechtbank: Nederzettingen op Palestijns gebied kunnen worden gelegaliseerd

Plaatje hierboven: De Israëlische voorpost Mitzpe Kramim ten oosten van Ramallah voorbij de Groene lijn [beeldbron: Reuters/J-P]

Bijna twintig jaar na de oprichting, kan de Israëlische buitenpost van Mitzpe Kramim worden gelegaliseerd, oordeelde de rechtbank in Jeruzalem dinsdag in een beslissing. Mitzpe Keramim werd in 1999 opgericht op de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Tegenwoordig wonen er zeventien gezinnen, waaronder ongeveer veertig kinderen, voornamelijk in stacaravans in Mitzpe Kramim.

De buitenpost (of voorpost) op een heuvelrug in de Binyamin-regio met uitzicht op de rivier de Jordaan, werd gebouwd op staatsgrond met de goedkeuring van de toenmalige premier Ehud Barak en het toenmalige GOC-centrale commando Moshe Ya’alon. De bestemmingsvergunning van Mitzpe Kramim werd gevalideerd door de burgerlijke administratie, waardoor ingezetenen vergunningen van lokale autoriteiten konden verkrijgen om legaal hun huizen te bouwen en zelfs in aanmerking te komen voor hypotheken.

Precedent
In 2011 diende een aantal Palestijnen een petitie in bij de Hooggerechtshof, met het argument dat de buitenpost illegaal was gebouwd op hun privéterrein. In 2013 dienden de kolonisten van Mitzpe Kramim een ​​tegenaanvraag in, met het argument dat het land door de overheid was toegewezen voor hun gebruik.

In juli, nadat de regering haar argumenten had uiteengezet, zei procureur-generaal Avichai Mendelblit dat de buitenpost gelegaliseerd moet worden volgens het principe van ‘marktregulering’, een clausule in een bestaand statuut dat de regering toestaat om met terugwerkende kracht Israëlische nederzettingen op Palestijns eigendom te legaliseren als land dat te goeder trouw is gekocht.

Rechter Arnon Darel aanvaardde het argument van de kolonisten dat de status van de nederzetting kon worden gelegaliseerd als zou worden bewezen dat het land ten onrechte was verkregen omdat het burgerlijk bestuur van de IDF dacht dat het deel was van een beslagleggingsbevel.

In zijn uitspraak zei Darel dat Mitzpe Kramim “te goeder trouw gebouwd was, op grond toegewezen door de overheid”, en daarom had de regering de verantwoordelijkheid om de rechten van de Joden die daar wonen te beschermen en die Palestijnen te compenseren die het land in eigendom hadden.

In reactie op de uitspraak sprak minister van Justitie Ayelet Shaked van een precedent en zei: “De rechtbank heeft duidelijk gezegd dat iedereen die met toestemming van de regering en te goeder trouw genoegen neemt, niet uit zijn huis zal worden geëvacueerd. De rechtbank moet geen partij kiezen in het politieke geschil tussen rechts en links. Dat besluit moet in de peilingen worden genomen. Door intensief, gezamenlijk werk hebben we een verandering in het beleid veroorzaakt. … Nu stroomt ook die verandering door naar uitspraken van arrondissementsrechtbanken.”

Palestijnen boos
Lid van het Uitvoerend Comité van de PLO Hanan Ashrawi zei woensdag: “De Israëlische annexatie van het Palestijnse gebied, zowel op openbaar als particulier terrein en zijn illegale vestiging, zijn een flagrante schending van het internationale recht en verdragen, waaronder resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad; het vormt ook een oorlogsmisdaad onder het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof en de Vierde Conventie van Genève.”

“Deze uitspraak moet teniet worden gedaan, omdat het een gevaarlijk precedent schept voor het met terugwerkende kracht witwassen van illegale buitenposten en het aanmoedigen van verdere wetteloosheid en gewelddadigheden door de extremistische kolonisten die het Palestijnse volk terroriseren, met name in landelijke gebieden en afgelegen dorpen,” zei ze. “Het geeft de kolonisten ook verdere motivatie om het privébezit van Palestijnse landeigenaren te stelen. Een dergelijk besluit legt ook bloot hoe Israël zijn eigen juridische en gerechtelijke systemen verdraait ten dienste van zijn kolonisten koloniale expansionisme.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yair Altman “Ruling: Settlements built on Palestinian-owned land can be legalized” van 29 augustus 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “PLO: Court -sanctioned settler land seizure is a war crime” van 30 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Uitspraak Israëlische rechtbank: Nederzettingen op Palestijns gebied kunnen worden gelegaliseerd

  1. Deze uitspraak van Palestijnse moslims : “Deze uitspraak moet teniet worden gedaan, omdat het een gevaarlijk precedent schept voor het met terugwerkende kracht witwassen van illegale buitenposten en het aanmoedigen van verdere wetteloosheid en gewelddadigheden door de extremistische kolonisten die het Palestijnse volk terroriseren, met name in landelijke gebieden en afgelegen dorpen,” zei ze. “Het geeft de kolonisten ook verdere motivatie om het privébezit van Palestijnse landeigenaren te stelen. Een dergelijk besluit legt ook bloot hoe Israël zijn eigen juridische en gerechtelijke systemen verdraait ten dienste van zijn kolonisten koloniale expansionisme.”

    Is ook heel goed toepasbaar op de moslims zelf binnen Europa, die de Europese burgers op allerlei manieren terroriseren en wetten opleggen.
    Dus als een moslim iets zegt……….dan is het misleiding.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.