Volgens Hamas moeten Gazaanse klinieken sluiten bij gebrek aan brandstof

Maandag waarschuwde het ministerie van Gezondheid van Gaza dat de ziekenhuizen en medische klinieken in Gaza gevaar liepen te sluiten vanwege een gebrek aan brandstof. De woordvoerder van het ministerie, Ashraf Kedra, heeft Israël niet de schuld gegeven van het tekort aan brandstof.

Hij zei dat donoren niet zijn gekomen om te betalen voor brandstof voor deze medische faciliteiten. Als ze het geld zouden hebben, zouden ze kunnen betalen voor de levering van brandstof – vanuit Israël.

Het artikel in Palestina Vandaag gaf vervolgens enkele interessante statistieken: Gaza heeft 13 overheidsziekenhuizen en 54 eerstelijnsgezondheidscentra, die 95% van de medische diensten leveren aan meer dan 2 miljoen inwoners van Gaza [*], terwijl de overige diensten worden bestreken door de klinieken van de UNRWA, het hulpagentschap voor Palestijnen van de Verenigde Naties.

Dit betekent dat UNRWA een volledig parallel medisch zorgsysteem heeft opgebouwd – samen met alle gebouwen, bureaucratie en bestuur dat dit met zich meebrengt – om slechts 5% van de bevolking te dekken. Volgens UNRWA-cijfers zijn ongeveer twee derde van alle inwoners van Gaza “vluchtelingen” die diensten van het agentschap kunnen krijgen.

Als dat waar is, waarom gebruiken de meesten dan medische voorzieningen van de overheid en niet die van de UNRWA? Als het medische budget van UNRWA werd omgeleid naar de overheid, dan zouden meer mensen voor minder geld kunnen worden behandeld. Dat geldt ook voor de klinieken en scholen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië.

Omdat per definitie geen van de burgers van ‘Palestina’ of Jordanië vluchtelingen zijn, is er geen reden om zoveel geld in dienst te stellen van een ‘vluchtelingenagentschap’ wanneer het de juiste taak van de overheid is om die diensten te verlenen, zoals overal anders in de wereld.

[*] Volgens het World Factbook van de CIA wonen er 2.747.943 Arabieren in Judea & Samaria en Oost-Jeruzalem en 1.795.183 Arabieren in Gaza. In Judea & Samaria wonen er daarnaast ook 391.000 Israëliërs en 201.200 Israëliërs in ‘Oost-Jeruzalem’. De levensverwachting van de Palestijnse Arabieren ligt op 75,2 jaar in Judea & Samaria en 74,2 jaar in Gaza, de hoogste levensverwachting onder Arabieren (na Marokko, de VAE, Bahrein en Saoedi-Arabië) in het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika samen (schattingen van juli 2017).


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Gaza ministry of health says that @UNRWA medical clinics only support 5% of population – when 67% are “refugees” van 29 augustus 2018 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel “الصحة: لا يوجد أي استجابة من الجهات المانحة لتوفير الوقود” (Gezondheid: Er is geen reactie van donoren om brandstof te verschaffen) van 27 augustus 2018 op de site van Palestine Today

3 gedachtes over “Volgens Hamas moeten Gazaanse klinieken sluiten bij gebrek aan brandstof

 1. Smerige praktijken onder moslims onderling zijn de twee kampen, de Hamas en de UNRWA, de ene haalt de goederen en het geld weg bij de ander om zelf te consumeren. De UNRWA krijgt geen geld meer want het zijn terroristische praktijken in plaats van voor de Palestijnse bevolking te zorgen. Ook een convooi van Israël riching de Palestijnen werd een paar maanden terug tegengehouden. De Hamas wil alleen maar knechten en jihad kweken om nog meer aanvallen te kunnen uitvoeren op Israël.

  Like

 2. Shalom;
  M.b.t. de gezondheidszorg/hospitalen in Gaza:
  De meeste procenten van het budget verdwijnt in de buidels van de machthebbers/terroristen.
  Goede week.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.