Amerikaanse VN gezant: UNRWA moet hervormen als het Amerikaanse financiering wil

Plaatje hierboven: Jongensschool van de UNRWA in Rafah, zuidelijk Gaza aan de grens met Egypte

Het hulpagentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties, aka de UNRWA, moet hervormen voordat de VS kunnen overwegen de financiering van de groep terug te brengen naar eerdere niveaus, zei een Amerikaanse topdiplomaat op dinsdag.

Sprekend op een evenement van de denktank Stichting ter Verdediging van Democratieën in Washington, DC, verweet de Amerikaanse gezant aan de VN Nikki Haley de Palestijnse Autoriteit dat het enerzijdes de Trump-regering zit te ‘bashen’ en tegelijkertijd rekent op de vele miljoenen Amerikaanse dollars.

Het waarom op dit dubbelzinnig gedrag van het Palestijnse leiderschap is te vinden in een verklaring die op 25 augustus is uitgegeven door secretaris-generaal van de PLO, Saeb Erekat, naar aanleiding van het besluit van de VS om de 200 miljoen dollar aan hulp aan de Palestijnen te schrappen. “De internationale gemeenschap doet de Palestijnen geen plezier door hen financiële hulp te bieden,” voerde Erekat aan. “Dit is een plicht van de internationale gemeenschap, die de verantwoordelijkheid draagt ​​voor de voortdurende bezetting van Israël.

De verklaring van Erekat weerspiegelt een al lang bestaande Palestijnse positie volgens dewelke de VS en de rest van de internationale gemeenschap het geld van de Palestijnen verschuldigd zijn voor het ondersteunen van het bestaan ​​van Israël. De Palestijnse positie komt voort uit de overtuiging dat de internationale gemeenschap, met name de Amerikanen en Europeanen, verantwoordelijk waren voor de oprichting van Israël in 1948 ten koste van de Palestijnen.

Nikki Haley lichtte de houding van de Amerikaanse regering als volgt toe: “We moesten ze voor de laatste keer $ 130 miljoen geven, we sneden het doormidden en zeiden dat ze echt dingen moesten veranderen en herstellen, omdat ze anti-Israëlische en anti-Amerikaanse stellingen in hun studieboeken aanleerden,” Haley zei. “Ze doen geen dingen die voor vrede zouden zorgen. Het is erg politiek beladen,” vervolgde ze.

“Dus in plaats van de $ 130 miljoen gaven we ze $ 65 miljoen. Ze zeiden niet eens dank u. UNRWA liet hen protesteren op straat. Dus tijdens de laatste Veiligheidsraadvergadering die we hadden over de Palestijnse kwestie en de UNRWA, zei ik: ‘Jullie zijn allemaal zo snel om met je vinger naar ons te zwaaien omdat we niet meer geven.

“Waar is Saoedi-Arabië? Waar zijn de Verenigde Arabische Emiraten? Waar is Koeweit? Waar zijn al die landen? Maken zij zich niet druk over Palestijnen om geld te gaan geven om ervoor te zorgen dat deze kinderen worden opgevangen? Als de regio niet in die gebieden investeert, waarom worden we dan verweten dat we niet in die gebieden investeren?

“Ze moeten een dikke huid hebben in het spel. Zij zijn degenen die elke dag tegen mij vechten omtrent Israelische kwesties. Toch geven ze geen cent als het om meer gaat dan nodig is. Ze geven signalen en dan nog zijn we tezelfdertijd altijd de grootste donor van UNRWA.”

“We zullen een donor [van UNRWA] zijn als het hervormt wat het moet hervormen,” verklaarde Haley. “Als zij ervoor zorgen dat ze deze leringen niet meer in handboeken onderwijzen, als ze daadwerkelijk het aantal vluchtelingen veranderen in een correcte telling, zullen we het terug herbekijken en met hen verder samenwerken.”

Plaatje hierboven: Nikki Haley deelt mokerslagen uit in de VN


Bronnen:

♦ naar een artikelAmerican UN Envoy: UNRWA Must Reform if It Wants US Funding” van 28 augustus 2018 op de site van The Algemeiner

3 gedachtes over “Amerikaanse VN gezant: UNRWA moet hervormen als het Amerikaanse financiering wil

  1. Volgens mij gaat het om in Jemen niet om een godsdienstoorlog. Het gaat gewoon om macht. Saddam Hussein en de bende van Arafat deden alles wat onze lieve Heer verboden heeft. Assad strooit chloor over zijn eigen bevolking. Uit eigen ervaring weet ik dat de hogere ambtenaren in islamitische landen grote voorkeur hebben voor dure whiskey en cognac.
    Het gaat hier gewoon ordinair om macht tussen staten en rivaliteit tussen bevolkingsgroepen die worden opgehitst.

    Like

  2. Het geld kan niet altijd van de VS blijven komen , het Westen doet meer moeite dan de Arabieren, die liever in Jemen een burgeroorlog uitvechten, een godsdienstige oorlog laat dit duidelijk zijn !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.