Amerikaanse financiële hulp aan de PA beantwoord met Palestijnse Wakaha

Plaatje hierboven: Het Arabische woord voor onbeschoftheid en brutaliteit heet wakaha. Als Abbas zich op dezelfde manier zou gedragen tegenover een Arabisch land vanwege financiële hulp aan de Palestijnen, zou hij door zijn Arabische broers beschuldigd worden van het weergeven van wakaha op zijn best. Abbas zou echter tien keer eerder nadenken dat hij een slecht woord zou uitspreken tegen om het even welk Arabisch land.

De kwestie van de Palestijnse responsiviteit is opnieuw te zien wanneer de Palestijnse Autoriteit (PA) president Mahmoud Abbas en zijn hoge functionarissen in Ramallah hun verbale aanvallen op de Amerikaanse regering intensiveren na haar besluit om 200 miljoen dollar aan Amerikaanse financiële hulp aan de Palestijnen te schrappen.

Abbas en het leiderschap van de PA gedragen zich weer als verwende, boze kinderen wiens snoepjes van hen zijn weggenomen, hen misbruik in de regering van Trump slingeren. Bedenk dat eerder dit jaar Abbas de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een ‘zoon van een hond‘ noemde (plaatje bovenaan).

De afgelopen 9 maanden voeren de Palestijnse leiders een massale en ongekende campagne van ophitsing en misbruik tegen Trump en zijn regering. Deze campagne begon onmiddellijk nadat Trump zijn besluit aankondigde om Jeruzalem in december 2017 te erkennen als de hoofdstad van Israël, en de campagne loopt nog steeds door als antwoord op het besluit van de VS om $ 200 miljoen te schrappen van de Amerikaanse financiële hulp aan de Palestijnen.

Veelbetekenend, de PA en zijn leiders waren degenen die de crisis begonnen met de Amerikaanse regering. Hun ontevredenheid over de aankondiging van Trump over Jeruzalem is misschien begrijpelijk, maar ze kozen ervoor om hun protest tot het uiterste te nemen door de Amerikaanse overheid te boycotten en een smeercampagne te voeren tegen Trump en zijn ‘Joodse adviseurs en gezanten’.

Het is duidelijk dat de Palestijnse boycot van de Amerikaanse regering niet bestond uit het ontvangen van fondsen van de Amerikanen. Aan de ene kant boycotten en walgden de Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Aan de andere kant schreeuwen Abbas en zijn vertegenwoordigers nu dat de Amerikaanse regering 200 miljoen dollar aan financiële hulp aan de Palestijnen verlaagt. Als dit geen brutaliteit is in zijn beste vorm, wat dan wel?

Het Arabische woord voor onbeschoftheid en brutaliteit heet wakaha. Als Abbas zich op dezelfde manier zou gedragen tegenover een Arabisch land vanwege financiële hulp aan de Palestijnen, zou hij door zijn Arabische broers beschuldigd worden van het weergeven van wakaha op zijn best. Abbas zou echter tien keer eerder nadenken dat hij een slecht woord zou uitspreken tegen om het even welk Arabisch land.

De Palestijnen vertellen in feite aan de Amerikanen: we hebben het recht om u elke dag te veroordelen, om uw vlaggen en foto’s van uw president te verbranden, om tegen u op te hitsen, om wekelijkse protesten tegen u te starten, om u ervan te beschuldigen dat u onder de “invloed van de Joodse en Zionistische lobby” staat en tegelijkertijd hebben we het recht om het Amerikaans belastinggeld te blijven ontvangen.

‘Bijt nooit de hand die je voedt’
Afgaand op hun daden en beweringen in de afgelopen paar maanden, hebben de Palestijnen de VS in een vijand veranderd. Ze beschouwen de VS als ‘collusie’ met de Israëlische regering en een ‘volwaardige partner in Israëlische misdaden tegen de Palestijnen.’ Ze zeggen dat ze de VS niet langer vertrouwen om een ​​rol te spelen in een vredesproces met Israël vanwege de Trump-regering. ‘Blinde vooroordelen’ ten gunste van Israël en zijn ‘vijandige’ politiek tegenover de Palestijnen.

De Palestijnen hebben natuurlijk het recht om hun woede over de VS uit te spreken. Maar als ze het zo zat zijn met de VS dat ze zelfs Amerikaanse overheidsfunctionarissen boycotten, waarom eisen ze dan dat de Amerikanen hun honderden miljoenen dollars blijven leveren per jaar? Waar is de geroemde Arabische waardigheid, die van een Arabier eist dat hij zichzelf niet vernedert in ruil voor geld, vooral als het van iemand komt die hij als een vijand beschouwt?

Het antwoord op deze vraag is te vinden in een verklaring die op 25 augustus is uitgegeven door secretaris-generaal van de PLO, Saeb Erekat, naar aanleiding van het besluit van de VS om de 200 miljoen dollar aan hulp aan de Palestijnen te schrappen. “De internationale gemeenschap doet de Palestijnen geen plezier door hen financiële hulp te bieden,” voerde Erekat aan. “Dit is een plicht van de internationale gemeenschap, die de verantwoordelijkheid draagt ​​voor de voortdurende bezetting van Israël.”

De verklaring van Erekat weerspiegelt een al lang bestaande Palestijnse positie volgens dewelke de VS en de rest van de internationale gemeenschap het geld van de Palestijnen verschuldigd zijn voor het ondersteunen van het bestaan ​​van Israël. De Palestijnse positie komt voort uit de overtuiging dat de internationale gemeenschap, met name de Amerikanen en Europeanen, verantwoordelijk waren voor de oprichting van Israël in 1948 ten koste van de Palestijnen. Deze positie werd het best weerspiegeld door Abbas zelf, die heeft gezegd dat Israël een ‘koloniaal project’ is dat door de westerse machten aan de Palestijnen wordt opgelegd.

Deze houding betekent dat de Palestijnen nooit de enorme financiële steun hebben gezien die ze van het Westen hebben gekregen als een geschenk, maar eerder als iets dat de wereld ze verschuldigd is omdat ze een ‘koloniaal project’ op hen hebben gebaseerd. De miljarden dollars die de Palestijnen de afgelopen decennia hebben ontvangen, hebben blijkbaar geen positieve indruk achtergelaten bij de Palestijnen, die vinden dat de fondsen iets zijn waar ze volledig recht op hebben vanwege de steun van de wereld voor het bestaan ​​van Israël.

Lees hier verder het hele artikel van Bassam Tawil


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “US Aid, Palestinian Wakaha” van 27 augustus 2018 op de site van The Gatestone Institute

3 gedachtes over “Amerikaanse financiële hulp aan de PA beantwoord met Palestijnse Wakaha

  1. Lezers hier weten dat wel. Anderen willen dat niet zien. Dat gegeven geld wordt niet in dankbaarheid aanvaard. Het niet gegeven geld is juist onaanvaardbaar. Zo simpel is dat. Alles voor de Arabische zaak. In feite worden heel wat mensen hier daar beter van. Heerlijk leven in welvaart en de goede zaak dienen.

    Like

Reacties zijn gesloten.