Wrede en ongewone bestraffingen in het Midden-Oosten

In Saoedi-Arabië is kruisiging geen overblijfsel van het oude verleden. Dit werd eerder deze maand duidelijk toen het lichaam van Elias Jamaleddeen – wiens hoofd na de onthoofding op zijn schouders was genaaid – in Mekka publiekelijk werd tentoongesteld. Jamaleddeen werd veroordeeld voor moord en zijn wrede en ongewone straf werd naar verluidt onderschreven door koning Salman.

Een snelle scan van YouTube onthult een schat aan video’s van gruwelijke moorden die in sommige landen van het Midden-Oosten gebruikelijk zijn. In een daarvan ligt een Jemenitische man plat op zijn buik op een kleed dat in het midden van een drukke straat staat. Omringd door soldaten met automatische geweren en een nog grotere menigte van burgerlijke toeschouwers, wordt de man op een afstand vanop armlengte doodgeschoten. Andere clips laten zien dat mensen in het openbaar worden gestenigd tot de dood, onthoofd en opgehangen aan kranen en vorkliften.

“Executies woekeren in verschillende landen in het Midden-Oosten,” vertelde Oluwatosin Popoola, adviseur inzake de doodstraf voor Amnesty International aan The Media Line. Hij benadrukte dat sadistische straffen vaak worden opgelegd na oneerlijke of politiek gemotiveerde processen, eraan toevoegend dat “landen geheimzinnig doen in het vrijgeven van informatie over executies.”

Saoedi-Arabië zetelt in de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR) van 1 januari t/m 31 december 2018


Als zodanig vertrouwen Amnesty International en andere mensenrechtengroepen op een netwerk van activisten, advocaten en mediabureaus om informatie te verzamelen. Volgens deze rapporten hebben Iran en Saoedi-Arabië het grootste aantal mensen vorig jaar in de regio geëxecuteerd. Terwijl Riyadh naar schatting ten minste 146 executies heeft uitgevoerd, heeft Teheran meer dan 500 mensen gedood. Daarentegen hebben andere moslimlanden zoals Libanon en Qatar sinds 2004 en 2003 niemand geëxecuteerd.

Analisten schrijven de discrepantie tussen deze naties toe, deels als gevolg van verschillende interpretaties van en niveaus van naleving van de islamitische sharia, evenals graden van autoritarisme. Teheran wordt beschuldigd van het executeren van gevangenen zonder voorafgaande kennisgeving en zonder hun families te informeren.

“Maar de meeste executies in landen als Iran en Saoedi-Arabië doorlopen formele juridische systemen en worden uitgevoerd voor het publiek,” verklaarde Popoola. Hij gelooft dat executies vaak om politieke redenen worden uitgevoerd, waarbij hij vaststelt dat de kruisiging van Jamaleddeen onmiddellijk volgde op de beschuldiging door Canada van de staat van mensenrechten in Saoedi-Arabië.

Sommige landen zoals Saoedi-Arabië executeren mensen voor hekserij en afvalligheid, het afstand doen van iemands godsdienst. Israa al-Ghomgham, een vrouwelijke Saoedische activist, en vier anderen worden momenteel geconfronteerd met de doodstraf in het koninkrijk voor aanklachten variërend van ophitsing tot protesteren tot het verlenen van morele steun aan oproerkraaiers.

“Hoewel sommige landen zoals Saoedi-Arabië het door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten niet hebben ondertekend, zijn ze nog steeds gebonden aan een internationale norm van strafrecht,” vertelde Lama Fakih, adjunct-directeur van Human Rights Watch, aan The Media Line.

In Saoedi-Arabië zijn sommige groepen vrijgesteld van de doodstraf, zoals zwangere vrouwen of kinderen met jonge kinderen; dit, omdat een dergelijke actie inbreuk zou maken op de rechten van kinderen die in de Koran en de bijbehorende Schriftuur worden genoemd. Geestelijk zieke mensen worden over het algemeen ook niet geëxecuteerd, naast jeugdige daders, hoewel er een religieus debat is over de vraag of jongeren ter dood kunnen worden gebracht.

Volgens Popoola van Amnesty International is er aanzienlijke steun voor executies in veel landen in het Midden-Oosten. Imran Ali Balouch, een bibliothecaris in Riyad, gelooft bijvoorbeeld dat het strikte rechtssysteem van zijn land essentieel is. “Alles is in orde in dit prachtige land, omdat dit de manier is waarop moslims leven”, zei hij op The Media Line. “We begrijpen het omdat we allemaal moslim zijn.” Hij gaf echter toe dat executies angst inboezemen bij het publiek, een voorwaarde die hij noodzakelijk acht om de islamitische wet en tradities te handhaven.

Jemen, 30 augustus 2012. Een aan Al Qaida gelieerde groep in Jemen kruisigde een vermeende Amerikaanse spion en plaatste een video van de kruisiging op YouTube, meldde het Midden-Oosten Media Research Institute (MEMRI).

MEMRI plaatste de videoclip, maar alleen voor abonnees en met een waarschuwing voor discretie door kijkers. De Washington-DC-mediawaakhond zei dat de man was gekruisigd door Al-Qaeda-aangesloten Ansar Al-Shari’a omdat hij naar verluidt Amerikaanse drones richtte op terroristen in Jemen. Er stond op dat de YouTube-clip op maandag werd gepost. Het slachtoffer werd gekruisigd op een elektrische pyloon in de provincie Abyan in Zuid-Jemen.

Een bord boven het hoofd van de man toonde de vlag van de aan Al-Qaeda gelinkte groep en de tekst uit vers 5:33 van de Koran: “De beloning van degenen die oorlog voeren tegen Allah en Zijn Profeet en onheil stichten in het land is slechts dat zij zullen worden gedood of gekruisigd of hun handen en hun voeten worden afgesneden van tegenovergestelde zijden, of worden verbannen uit het land. Dat is hun schande in deze wereld, en een grote straf is de hunne in het Hiernamaals.”


Teken hier de petitie: “EXPEL SAUDI ARABIA from the UN Human Rights Council” – 22.314 have signed. Let’s get to 25,000!


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Lee “Cruel & unusual punishment in the Middle East” van 28 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelAlleged US spy crucified in Yemen -Victim was accused of directing US drones targeting terrorists” van 30 augustus 2012 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.