Israël’s Arabische parlementsleden lobbyen met Palestijnen in de VN om Israël te laten veroordelen

Plaatje hierboven: Israëlische Arabieren demonstreerden op 11 augustus 2018 in Tel Aviv tegen ‘Apartheid’ naar aanleiding van de goedkeuring van de Joodse Natiestaatwet door het Israëlische parlement [beeldbron: AFP/Ahmad Gharabli]

Het verslag van zondagavond op Hadashot TV over een initiatief van Israëlisch-Arabische parlementsleden van de partij Joint List die, samen met de Palestijnen van de Palestijnse Autoriteit van Abbas, lobbyen om Israël te laten veroordelen door de Algemene Vergadering van de VN  (UNGA) heeft voor de nodige commotie veroorzaakt bij hun collega parlementsleden in de oppositie.

Volgens het rapport werken een aantal parlementsleden van de Joint List samen met de Palestijnse Autoriteit (PA) – vertegenwoordiger Riyad Mansour en andere hoge PA-functionarissen – om bij VN-functionarissen te lobbyen om de goedkeuring van de anti-Israël resolutie te regelen.

Israëlische diplomaten hebben vernomen dat de parlementslden een ontmoeting hebben gehad met hoge VN-functionarissen, waaronder de VN-ondersecretaris-generaal voor politieke aangelegenheden. De parlementsleden presenteerden de tekst omtrent de nieuwe goedgekeurde Joodse Natiestaatwet en stelden dat deze ‘Apartheids’-bepalingen bevat.

Oppositieleider Tzipi Livni verklaarde dat ze bereid is om het Arabische manoeuvre te bestrijden. “We zullen ons verzetten tegen de poging van de Arabische parlementsleden om tegen Israël op te treden en het bij de VN te veroordelen en we zullen binnen Israël vechten om het te behouden als een Joodse en democratische staat. We zullen ons krachtig blijven verzetten tegen iedereen die het bestaan ​​van Israël wil schaden als de staat van het Joodse volk of zijn bestaan ​​als een democratie. De grondwet: de Onafhankelijkheidsverklaring die we in stemming brengen, zal Israël terug tot zichzelf brengen,” zei Livni.

Voorzitter van de partij Zionistische Unie, Avi Gabbay, voegde eraan toe dat “de parlementsleden van de Joint List blijven ons land overal belasteren. We blijven dit fenomeen bestrijden.”

Tegelijkertijd koos Gabbay er ook voor om premier Binyamin Netanyahu aan te vallen en zei: “De laatste persoon die over hen kan klagen, is Netanyahu, die Arafat’s hand hartelijk schudde, 1000 Hamas-terroristen vrijliet, verloor van hamas tijdens Operation Protective Edge, bracht [senior Hamas-terrorist] Salah Aruri naar de Gazastrook en verborg voor de chef van staf het feit dat hij en zijn neef Shimron toestemming gaven aan Duitsland om Egyptische onderzeeërs te upgraden.”

Ondertussen zei parlementslid Ayelet Nahmias Verbin van de partij Zionistische Unie, dat ‘de poging om de Joodse Natiestaatwet te gebruiken om Israël te delegitimeren even slecht is als de Joodse Natiestaatwet zelf. Als er een strijd is die de oppositie voerde met de diepe en unanieme overeenstemming dat de afwezigheid van het woord ‘gelijkheid’ van de formulering van de wet een schending is van de basiswaarden van de staat Israël, dan was het de strijd tegen de Joodse Natiestaatwet.”

“Onze strijd tegen de Joodse Natiestaatwet zal aan de ene kant worden voortgezet, en aan de andere kant zal het strijd leveren tegen degenen die het gebruiken om de staat Israël en zijn kracht schaden. De leden van de Joint List zouden er goed aan doen hun strijd in de Knesset en het op Rabin-plein te houden en deze niet naar het buitenland te brengen,” voegde Verbin eraan toe.

Intussen trachten de Arabische parlementslden hun manoeuvre op zondagavond verder te verrechtvaardigen. Parlementslid Ayman Odeh, voorzitter van de partij Joint List (aka HaReshima HaMeshutefet, een coalitielijst van vier Arabische partijen die samen 13 op 120 zetels in de Knesset bezetten), zei namens de Arabieren, die zowat 20 procent van de bevolking van Israël uitmaken, zei dat:

“Niks is geheim. De wet van de Joodse suprematie institutionaliseert scheiding, discriminatie en racisme. Dat is wat we in de Knesset zeiden, en dat is wat we in de wereld zullen zeggen. Dit is niets anders dan publieke diplomatie op zijn best. De Joodse Natiestaatwet brengt een dodelijke slag toe voor de gelijkheid van burgers en de democratische ruimte, en we zullen daar op alle fronten tegen vechten. Degenen die nog steeds in een democratie willen leven, zouden zich bij ons moeten aansluiten,” zei hij.

Parlementslid van Joint List, Yousef Jabareen, voegde eraan toe: “Onze oproep aan de internationale instellingen maakt deel uit van onze verdediging van onze status en onze rechten in ons thuisland tegen de racistische en gevaarlijke wetgeving in Israël, geleid door de Joodse Natiestaatwet. Als de regering van Israël niets te verbergen heeft voor de wereld, waarom is er zoveel opwinding over onze internationale activiteit? De extreem-rechtse regering zou zich moeten schamen voor de Joodse Natiestaatwet en haar racistische wetgeving in het licht van een democratische wereld die gelijkheid en gelijk burgerschap bevordert voor alle burgers; ‘


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Arab MKs blasted by the opposition – Opposition MKs criticize Joint List over initiative to have Israel condemned by the UN General Assembly” van 27 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Arab MKS and Palestinians jointly seek te censure Israel at the UN” van 27 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelArab MKs said working with PA to condemn Israel at UN for nation-state law” van 26 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Israël’s Arabische parlementsleden lobbyen met Palestijnen in de VN om Israël te laten veroordelen

  1. Het is te gestoord voor woorden dat deze groep verraders in het Israelische Parlement zitten. (zou je hier moeten proberen).

    Maar zolang hen (behalve een hoop geklets) geen haarbreed in de weg word gelegd, gaan ze gewoon door met hun haatcampagnes in het instituut dat hen de gelegenheid hiervoor geeft en hen er ook nog een salaris voor betaald!

    Like

  2. Die mopperende Israëlische Arabieren zijn intussen dusdanig vetgevreten, gepamperd en verwend dat ze niet eens meer het verschil zien tussen de leefomstandigheden van Arabieren in Israêl en hun broeders en zusters in de Arabische buurlanden waar nog échte Apartheidsregimes teren waarmee vergeleken het Zuid-Afrikaanse Aparheidsregime van destijds kattepis is. 😦

    Like

Reacties zijn gesloten.