Iraanse minister van Defensie in het Syrische Damaskus om Israël nog wat af te dreigen

Plaatje hierboven: De Iraanse minister van Defensie Amir Hatami was op zondag 26 augustus 2018 in de Syrische hoofdstad Damaskus om er de permanente aanwezigheid van Iran in het gebied en de vriendschapsbanden met het regime van president Bashar al-Assad te bevestigen [beeldbron: screenshot YouTube]

De Iraanse topfunctionaris van Defensie ontmoette op zondag zijn Syrische tegenhanger in Damascus, om hun sterke banden te onderstrepen en beloofde een rol te spelen in de wederopbouw van het door oorlog verscheurde land. Teheran heeft gestage politieke, financiële en militaire steun verleend aan de Syrische president Bashar Assad, die een zeven jaar durende opstand heeft bestreden.

Zondag arriveerde de Iraanse minister van Defensie Amir Hatami in Syrië voor een tweedaags bezoek en ontmoette hij zijn Syrische ambtgenoot Abdullah Ayoub. “Syrië bevindt zich in een zeer, zeer belangrijk moment. Het gaat door de kritieke fase en het betreedt de zeer belangrijke fase van wederopbouw,” zei Hatami, in reacties van de Iraanse staatszender IRIB.

Hij zei dat het met Syrië was overeengekomen dat Iran’s “aanwezigheid, participatie en hulp” zou bieden bij de wederopbouw en dat geen enkele derde partij invloed zal hebben in deze kwestie.” Sinds de Syrische oorlog uitbrak in 2011, kostte het de Syrische oorlog ongeveer 388 miljard dollar, volgens de Economische en Sociale Commissie van de Verenigde Naties voor West-Azië (ESCWA).

Assad zei vorige maand dat de wederopbouw zijn ‘topprioriteit’ was in Syrië, waar minstens 350.000 mensen zijn gedood, hoewel sommige schattingen veel hoger zijn en vele miljoenen werden gedwongen om hun huizen te ontvluchten. Wereldmachten die al lang aandrongen op Assads afzetting dringen aan op hulp bij de wederopbouw, maar zouden alleen maar met politieke transitie moeten komen, maar bondgenoot medestander Rusland dringt er bij hen op aan om ondersteuning te bieden.

Ayoub verdedigde de opmerkingen van de Syrische staatsmedia voor de speciale relatie tussen beide landen. “Syrisch-Iraanse relaties zijn een model voor bilaterale banden tussen onafhankelijke en soevereine naties,” zei Ayoub. De twee landen hebben al jaren sterke banden. Iran heeft militaire troepen naar Syrië gestuurd, maar beweert dat het enkel adviseurs waren en geen strijders. Door Iran gesteunde milities, waaronder de krachtige Libanese Hezbollah-beweging, hebben ook Assad’s troepen gesteund in gevechten op Syrische bodem.

Israël heeft zijn bezorgdheid geuit over Iran dat zich militair in het naburige Syrië verschanst. Israëlische straaljagers hebben de afgelopen maanden tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse legerinstallaties in het door oorlog verscheurde land. Jeruzalem lobbyt ook tegen de VS en Rusland om een ​​volledige terugtrekking van Iraanse troepen uit het land te zoeken.

Met hulp van Iraanse milities en Russische gevechtsvliegtuigen heeft Assad ongeveer tweederde van het land heroverd en kijkt nu naar de noordwestelijke provincie Idlib. “Idlib zal terugkeren naar de boezem van de natie en elke Syrische bodem zal worden gereinigd van terrorisme, hetzij door verzoening of grondoperaties,” zei Ayoub op zondag.

Hij haalde ook uit naar de Verenigde Staten, die militaire basissen in Syrië heeft opgericht om de terreurgroep Islamitische Staat te bestrijden. “De Amerikanen zijn op zoek naar een manier om ten oosten van de Eufraat te blijven om hun aanwezigheid in deze regio te vergrendelen,” zei Ayoub.

De opmerkingen kwamen een dag nadat een hooggeplaatste Amerikaanse diplomaat, ambassadeur William Roebuck, het gebied rond die bases bezocht en zei dat de VS “bereid was om in Syrië te blijven” om IS te verslaan, maar ook “gericht” was op het uitdrijven van Iran uit het gebied. Volgens Al-Watan, een Syrisch dagblad in de buurt van de regering, arriveerde Hatami met een Iraanse militaire delegatie en wordt verwacht dat hij tijdens de reis Assad ontmoet.


Bronnen:

♦ naar een artikelIn Syria, Iran’s defense chief says ‘no third party’ will limit its support” van 26 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzmann “Iranian defense minister arrives in Damascus, showing off threat to Israel” van 26 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Iraanse minister van Defensie in het Syrische Damaskus om Israël nog wat af te dreigen

  1. Het rommelt intussen flink tussen Syrie (Assad die zijn land weer wil opbouwen tot vroegere status) en Iran (dat als dank voor haar hulp een stuk van de Syrische koek = invloed wil hebben) + het Sunnie/Shia conflict tussen beide landen……..m.a.w.
    het volgende conflict is in de maak en wij wensen beiden natuurlijk eveneel succes.

    Like

Reacties zijn gesloten.