Abbas omzeilen en UNRWA opdoeken om vrede te bereiken

President Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, herinnerde er ons afgelopen zaterdag nogmaals aan waarom hij en zijn Palestijnse demi-regering misschien opzij moeten worden gezet omwille van de vrede in de regio: omdat hij en de zogenaamde ‘autoriteit’ op de Westelijke Jordaanoever corrupt, verbasterd en obstructionist op elke manier.

Tijdens een bijeenkomst van de PLO Centrale Raad riep Abbas de Palestijnen op om ‘de grond in vuur en vlam te houden met volksverzet’ tegen Israël – codeerwoorden voor geweld, zo niet terrorisme. Abbas ‘hoofdvervanger voor het buitenlands beleid, PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat, ging verder met de raad in het verklaren van steun voor’ heroïsche ‘door Hamas geleide aanvallen tegen Israëlische troepen en burgers over de grens met Gaza, terwijl hij Hamas veroordeelde voor het onderhandelen over een wapenstilstand met Israël.

De resolutie haalde ook uit naar de Trump-regering omdat ze ‘het Palestijnse nationale project wilden vernietigen’ en riep natuurlijk op tot boycot-, desinvestering- en sanctiecampagnes tegen Israël.

De acties van Abbas lijken aangedreven door zijn marginalisatie, met Israël en de Trump-regering. Het Mideast-team is duidelijk van plan om de PA helemaal te omzeilen, in het voordeel van een plan om de veiligheid en de economische vooruitzichten in de Gazastrook te verbeteren. Deze marginalisering wordt op zijn beurt gedreven door de zelf toegebrachte wonden van Abbas, die zijn oorsprong vinden in de spierloosheid en de toenemende radicalisering van Abbas en zijn ouder wordende entourage.

Denk eraan: Abbas is bij elke gelegenheid van de afgelopen 15 jaar gevlucht voor echte onderhandelingen en compromissen met Israël. Hij heeft maximalistische posities ingenomen, stookte de haat jegens Israëli’s en Joden op, had een cultuur ingeprent die Joodse geschiedenis en nationale identiteit ontkende, terroristen vereerde en de criminalisering van Israël internationaal pushte. Hij heeft de meeste Israëli’s doen inzien dat er helaas, op dit moment geen redelijke vredesovereenkomst mogelijk is met de Palestijnen.

Abbas liep weg van het waanzinnig royale territoriale aanbod van premier Ehud Olmert in 2008; weigerde vredesbesprekingen met premier Binyamin Netanyahu, zelfs nadat Netanyahu in 2009 een bouwstop in Judea & Samaria sommeerde; en liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in de kou toen de laatste probeerde vrede te sluiten in 2014.

Bij de VN heeft hij Israël verschillende keren brutaal, agressief, racistisch, apartheid, afschuwelijk en koloniaal genoemd en beschuldigd van talloze misdaden, waaronder etnische zuivering en genocide. Vervolgens roept hij (herhaaldelijk) de internationale gemeenschap op om de Palestijnse staat eenzijdig te erkennen en de Israëliërs tot terugtrekken te ‘dwingen’ – zonder dat de Palestijnen überhaupt een compromis moeten sluiten met Israël.

De afgelopen jaren heeft Abbas gezworen dat hij Israël ‘nooit’ zal erkennen als de nationale staat van het Joodse volk, nooit afziet van het zogenaamde recht van terugkeer naar Israël van Palestijnse vluchtelingen, nooit Israëlische veiligheidscontrole van de Jordaanvallei en andere belangrijke lucht- en grondveiligheidsmiddelen, zal Joden nooit toelaten om in Judea te wonen en accepteert nooit de Israëlische soevereiniteit in enig deel van de Oude Stad van Jeruzalem.

Sinds 2015 heeft Abbas aan deze fanatieke portfolio een campagne toegevoegd voor het ontkennen van Joodse nationale rechten in het Heilige Land op grote schaal. Hij heeft herhaalde UNESCO- en andere internationale resoluties voorgesteld die de Joodse geschiedenis in Jeruzalem en Sion expliciet afwijzen.

En hij blijft gevaarlijk tekeergaan over niet-bestaande Israëlische ‘agressie en provocaties tegen heilige al-Aqsa-moskee en christelijke heiligdommen in Jeruzalem’ – een andere manier om Palestijnse geweld tegen Israël aan te zetten.

Het is dus geen wonder dat het opkomende Amerikaans vredesinitiatief Abbas en zijn PLO-afvalligen probeert te omzeilen, en misschien een lang proces in gang zet waarin Palestijnen handelen ter vervanging van hun leiders met een verlopen verkoopdatum – effectief, dictators gericht op hun eigen overleving aan de macht – met meer redelijke leiders.

Lees hier het hele artikel van Weinberg


Bronnen:

♦ naar een artikel van David M. Weinberg “Bypass Abbas and ax UNRWA in pursuit of peace” van 23 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Abbas omzeilen en UNRWA opdoeken om vrede te bereiken

 1. Goed stuk !! abbas-man gaat inderdaad de geschiedenis in als “THE GREAT REJECTOR ” !! zijn kinders zijn met koffersvol aan hulpgelden een veilig onderkomen aan het zoeken in de golfstaten !! Brussel is Bedankt !!

  Geliked door 1 persoon

 2. Er zal een hoop meer nodig zijn om “”vrede”” te bewerkstelligen bij deze mensen, die haat, ontkenning, leugens, verwerping & terreur vanaf de moedermelk tot het graf binnenkrijgen.

  Een andere mindset …………om te beginnen.
  Erkennen van feiten & waarheden als vervolg.
  Afzweren van geweld zou ook helpen.

  Allemaal wensdromen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Er komt geen vrede – niet nu, niet morgen. Althans, ik hoop het niet, want dat wordt inleveren big-time aan een zooitje criminelen. Nee, ik zie meer in een één-staat oplossing: Jerusalem ongedeelde hoofdstad, Gaza terug naar de beschaving, idem Judea en Samaria. Asoluut géén moslim enclaves meer; veel te moeilijk en te bewerkelijk om te bewaken. Lekker richting Jordanië en..rijkdommen betaald door de EU-appeasers aan de PLO-maffia terug uit Qatar, Koeweit, etc.

  Like

 4. Maar hij heeft al in zijn dissertatie al duidelijk aangegeven wat hij vindt en dat herhaalt hij steeds weer. De man is uiterst consequent. Alles is geoorloofd, inclusief massamoord, als het om joden gaat.
  Alles wat erover joden is geschreven is onjuist. Als Abbas met Amerikanen of Europeanen praat laat hij zijn andere gezicht zien. Dat werkte heel lang heel goed, omdat niemand Arabisch verstond.
  Wat kan men nu anders verwachten?
  Als een Israëliër met Abbas onderhandelt weet men dat heel goed! Bij Arafat wist men dat ook donders goed. Toen was er nog hoop dat onderhandelingen iets goeds zouden voortbrengen. Dat doen ze niet.
  De rol van zielige underdog van de Palestijnen, sorry Marlies, heeft goed uitgespeeld voor Abbas en Hamas. Het lijkt me dat de kansen keren, niet alleen door de komst van Trump (hopelijk niet, want zijn aanblijven is helemaal niet zeker). Het land, Israël, is sterk genoeg.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.