PLO topman Erekat scherp voor Amerikaanse besnoeiing van $ 200 miljoen op PA budget

PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat viel zaterdag het besluit van het Witte Huis aan om meer dan 200 miljoen dollar aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit te schrappen.

“Dit is een flagrante verklaring dat het echte doel van de Amerikaanse hulp is om zich te mengen in de interne aangelegenheden van andere volkeren en hun nationale rechten te beïnvloeden,” zei Erekat en hij voegde eraan toe dat het besluit om de hulp af te bouwen “een teken is dat [Washington] zijn internationale verplichtingen heeft opgegeven”, erop wijzend dat “het Palestijnse volk elke voorwaardelijke hulp verwerpt.”

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de VS meer dan $ 200 miljoen aan hulp aan de PA verspilt, na een recensie die is geïnitieerd door president Donald Trump. De functionaris zei in een verklaring dat de fondsen die oorspronkelijk bedoeld waren voor de PA en de Gazastrook, in plaats daarvan worden gebruikt voor “prioritaire projecten elders”.

De functionaris legde uit dat “op aanraden van president Trump de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit en op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza is herzien om ervoor te zorgen dat deze gelden worden uitgegeven in overeenstemming met de nationale belangen van de VS en waarde toevoegen aan de VS. belastingbetaler.”

“Als gevolg van die evaluatie zullen we, in de richting van de president, meer dan $ 200 miljoen omgooien in FY2017 (begrotingsjaar 2017) in economische steunfondsen die oorspronkelijk gepland waren voor programma’s op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza,” voegde de ambtenaar eraan toe.

De Palestijnse Autoriteit verwierp dit jaar de oproepen van de Trump-regering om terug te keren naar de onderhandelingstafel, wat suggereert dat de VS zijn status als eerlijke bemiddelaar in de vredesonderhandelingen met Israël heeft verloren. Erekat onderhandelde over de Oslo-akkoorden met Israël en bleef hoofdonderhandelaar van 1995 tot mei 2003, waarna hij ontslag nam uit protest van de PA-regering. Hij verzoende zich kort daarna en werd opnieuw aangesteld op de post.

Plaatje hierboven: 27 april 2009. De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas (links) en zijn rechterhand, toponderhandelaar voor vrede met Israël Saeb Erekat (rechts). Voor de internationale pers tonen zij grijnslachend een ingelijste kaart van hun toekomstige nepstaat. Israël werd “van de kaart geveegd” en vervangen door ‘Palestina’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Erekat Attacks US $200 Million Aid Cuts to PA” van 26 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

10 gedachtes over “PLO topman Erekat scherp voor Amerikaanse besnoeiing van $ 200 miljoen op PA budget

 1. Off topic en ook weer niet: Ik heb grote moeite met het schrijven van het woord “Palestijnen”. Gebruik daarom soms Filistijnen, maar sommigen begrijpen dat niet. Wie van u weet een keigoede beschrijving van dit rapaille dat ook in het Engels duidelijk is? Alvast bedankt

  Like

  1. Het zijn zeer zeker geen afstammelingen van de Filistijnen. Die kwamen geloof ik richting Griekenland en zijn versmolten met andere groepen. Zijn wellicht terug en gemend in de Levant.
   Bij Brabosh is nogal wat tekst en uitleg te vinden.
   Omdat de term Palestijnen nu zo gangbaar is en ik weet wat eronder wordt verstaan, erger ik me niet aan de woorden. In plaats daarvan denk ik dat die twee groepen die nu in Gaza leven en degenen en die in Judea en Samaria leven heel erg van elkaar verschillen en dat er helemaal geen eenheid is. Als Israël er niet zou zijn, zouden er nog steeds conflicten. Het gebied zou eenvoudig geannexeerd worden door de buren.
   Met de hulp van de VN en de EU worden kunstmatige staatjes in stand gehouden. Je kunt je er wel dood aan ergeren. Dat heeft totaal geen zin.

   Liked by 1 persoon

   1. Dank voor uw snelle reactie. Ik weet ‘t, het heeft totaal geen zin om je te ergeren, maar op de één of andere manier irriteert dat woord me iedere keer weer, waar dan ook in de MSM wereldwijd. Het is de leugen, het gebrek aan info over de meer dan flamboyante levensstijl van de PLO-maffia, de kop van Mogherini, Kaag, de handdruk van Rutte aan Abbas, etc. etc.

    Like

    1. U staat echt niet alleen. U ergeren werkt alleen maar contraproductief. Veel mensen zijn bang voor de reacties van actiegroepen, dat wil niet zeggen dat iedereen zich voor de gek laat houden.

     Like

 2. Hij kan ook gewoon “nee”zeggen en tegen zijn mensen zeggen dat ze hun geld moeten verdienen. Voor een prestatie staat een tegenprestatie. Dat begrijpt men daar waarschijnlijk niet.
  Worden de mensen daar zelf niet heel erg moe van? Wat moeten ze nu met zulke leiders, die hun voortdurend voorliegen, altijd een eigen agenda hebben, nooit een oplossing hebben? Zijn al die mensen nu ziende blind en horende doof? Wijten ze al hun eigen falen aan hun Israëlische buurman (met nota bene een gemengde bevolking, ondanks dat het een joodse staat is).

  Liked by 1 persoon

  1. Uiteraard is Israël de boosdoener. Het is ook uitermate gênant, als je bedenkt dat anderen van zo’n zelfde stuk onvruchtbare grond een welvarend land hebben gemaakt, alleen zijn sommigen die in Israël zijn gaan wonen van een ander soort intellectualiteit en dat kun je niet imiteren. Neem de medische technologie, farmacologie, defensie ontdekkingen, etc.

   Like

 3. Wat een clown…”te mengen in de interne aangelegenheden van andere volkeren en hun nationale rechten te beïnvloeden,”….. wat doen “de Palestijnen” al vanaf 1948?
  Voet bij stuk houden en ze geen $ meer geven alleen onder hoge voorwaarden. De schaamteloosheid druipt ervan af. We hebben het over “hulp”… dat feitelijk ook nog eens in privé zakken belandt.

  Like

Reacties zijn gesloten.