Senator John McCain, een loyale vriend van Israël, is afgelopen nacht overleden

Plaatje hierboven: De Republikeinse senator John McCain spreekt de media toe aan het einde van zijn bezoek aan het Yad Vashem Holocaust Memorial in Jeruzalem, 18 maart 2008 [beeldbron: AP/Marco Longari]

De Amerikaanse senator John McCain stierf op zaterdag op 81-jarige leeftijd. Het kantoor van McCain zei in een verklaring dat de Republikeinse senator voor Arizona  om 16:28 uur is gestorven in het gezelschap van zijn vrouw, Cindy McCain, en hun familie. “Bij zijn dood had hij zestig jaar trouw de Verenigde Staten gediend”, schreef het kantoor van McCain.

Hij studeerde af aan de Amerikaanse Marine Academie in 1958 en werd later ingezet als een piloot van een marine-vlieger tijdens missies over vijandelijk grondgebied tijdens de oorlog in Vietnam. Op 26 oktober 1967 werd de Skyhawk-jet van McCain neergeschoten boven Noord-Vietnam. Hij sprong uit het vliegtuig maar raakte ernstig gewond en brak beide armen en zijn rechterbeen. Hij bracht de volgende vijf en een half jaar in gevangenschap door als krijgsgevangene.

Voor het eerst verkozen in de Senaat in 1986, daagde McCain George W. Bush uit voor de Republikeinse presidentsverkiezingen van 2000, maar verloor de nominatie. In 2008 stelde hij zich opnieuw presidentskandidaat maar verloor van Barack Obama en keerde terug naar de Senaat voor de komende negen jaar.

McCain en het Zionisme
McCain was een fervent voorstander van Israël en stond kritisch tegenover Obama’s betrekkingen met Israël en zei in 2015 dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël “het ergste was die ik ooit in mijn leven heb gezien”. Hij bekritiseerde scherp de poging van Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry om een ​​vredesovereenkomst met de Palestijnse Autoriteit over Israël af te dwingen en noemde hem op een bepaald moment een ‘menselijke sloopkogel‘.

McCain bezocht Israël voor het eerst in de late jaren 1970, en een scène op Ben Gurion Airport fuseerde wat twee overkoepelende passies zou worden in zijn politieke carrière: Israël en mensenrechten. Hij bezocht Israël nog verschillende keren in zijn loopbaan, waaronder een aantal keren met vriend en collega-senator Joseph Lieberman, een orthodoxe jood die in 2000 kandidaat was voor vice-president bij Al Gore.

Een van de beste vrienden van McCain was voormalig senator voor Connecticut Joe Lieberman, die al 24 jaar samen met McCain in de senaat diende. “John McCain’s vriend worden was een van de grote zegeningen in mijn leven”, schreef Lieberman vrijdag in een e-mail aan PEOPLE magazine. “Vandaag bid ik voor hem en zijn familie.” De twee mannen spraken wekelijks telefonisch.

“Ik ben een student van de geschiedenis en iedereen die bekend is met de geschiedenis van het Joodse volk en met het Zionistische idee kan het niet helpen mensen te bewonderen die het Joodse thuisland hebben opgericht”, zei McCain tijdens de presidentsverkiezingen van 2008, toen hem werd gevraagd of de Zionistische zaak gerechtvaardigd en geslaagd is.

“’Ik vind het opmerkelijk dat het Zionisme midden in oorlogen en grote beproevingen zit en zich heeft vastgehouden aan de idealen van democratie en sociale rechtvaardigheid en mensenrechten. Ik denk dat de staat Israël nog steeds onder grote dreiging van terroristische organisaties staat, evenals de aanhoudende voorspraak van de Iraniërs om Israël van de kaart te vegen,” zei hij.

Reacties uit Israël
Israëlische leiders prezen deze zondagochtend John McCain als een ‘echte vriend’ van het land. In de VS en Israël werd McCain herinnerd door politici, Joodse groepen en anderen als een Amerikaanse held, vriend en iemand die niet bang is om de waarheid aan de macht te vertellen.

President Reuven Rivlin beschreef McCain als een “grote leider, een verdediger van zijn volk, een man met sterke waarden en een echte supporter van Israël.” Yesh Atid-leider Yair Lapid noemde McCain ook een “echte vriend van Israël”.

Oppositieleider Tzipi Livni (partij Zionistische Unie) noemde McCain “een oorlogsheld die tot in zijn laatste dagen in het openbare leven bleef vechten voor zijn overtuigingen met een duidelijke en gestage stem. Hij hield van Israël en geloofde in zijn gerechtigheid en ondersteunde altijd zijn veiligheid. Israël is hem een ​​grote dank verschuldigd. Ik had het voorrecht om met hem samen te werken en ik zal mij altijd de zeldzame persoon herinneren die hij was,” voegde Livni eraan toe, die minister van Buitenlandse Zaken was toen McCain in 2008 Israël bezocht.

Minister van Justitie Ayelet Shaked noemde senator McCain “een van de grootste vrienden van Israël”. 3Hij hield van zijn land met alle macht en hij erkende de uitdagingen van Israël. Meer dan 36 jaar openbare dienst in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, wisten Israëlische regeringen dat ze altijd een vriend bij zich hadden,” schreef ze op Twitter.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Senator McCain passes away – Republican Arizona Senator dies at age 81 after a battle with cancer” van 26 augustus 2018 op d esitevan Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “US Senator John McCain, 1936-2018” van 26 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelJohn McCain remembered as defender of Israel, principled hero” van 26 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Senator John McCain, een loyale vriend van Israël, is afgelopen nacht overleden

Reacties zijn gesloten.