Iran uitgenodigd als eregast op de belangrijkste boekenbeurs van Italië

Drie jaar geleden werd de boekenbeurs in Turijn gedwongen om snel zijn beslissing om Saudi-Arabië als eregast uit te nodigen in te trekken. Wat hebben de soennitische floggers die blogger als Raif Badawi martelen op het plein vermoord, die gevangen zitten in het bezit van een kruis en vrouwen mishandelen, terwijl ze het doen op de belangrijkste Italiaanse boekenbeurs? Voor 2020 zal Turijn opnieuw proberen de islamitische regimes te sussen door Iran uit te nodigen als eregast.

Het is niet alleen dat Iran onschuldige mensen ophangt (plaatje onderaan), dat het de vernietiging van Israël nastreeft, terrorisme over de hele wereld financiert, vrouwen verhindert op straat te lopen zonder een sluier en alleen maar probeert een groep dissidenten op te blazen die zich in Parijs hebben verzameld. Het specifieke probleem in dit geval is dat Iran onder de ayatollah een graf is geworden en een gevangenis voor veel schrijvers, intellectuelen en dichters.

99 zweepslagen (plaatje onderaan) omdat ze ‘de goddelijkheid hebben’ beledigd, evenals voor het publiekelijk een hand geven aan een vrouw die geen deel uitmaakt van zijn familie, is de veroordeling die het Iraanse regime de dichter Mehdi Mousavi heeft aangedaan. In het verleden heeft het Iraanse regime ook veel schrijvers gedood. De meest bekende dichter van de jonge Iraanse generatie, Payam Feili, wiens werken in Iran zijn verboden, woont tegenwoordig in Israël.

In mei vloog Massimo Bray, voormalig minister van Cultuur van de Italiaanse regering en nu president van de boekenbeurs van Turijn, naar Teheran om de Iraanse minister van Cultuur en de islamitische gids, Abbas Salehi, te ontmoeten als gast van de Boekenbeurs van de Islamitische Republiek . Vorige week hebben de Italiaanse media aangekondigd dat de Turijnse boekenbeurs Iran Iran als eregast zal hebben voor de 2020-editie. Salehi’s curriculum vitae zou Bray en Lagioia moeten vragen om hun beslissing te herzien.

In 2016 hebben de Iraanse ayatollahs nog eens 600.000 dollar toegekend aan de fatwa waarmee de ayatollah Khomeini in 1989 de schrijver Salman Rushdie, de auteur van de ‘Satanische Verzen’, ter dood veroordeelde, waardoor de omvang van de premie op 3,4 miljoen dollar kwam. Sprekend tot het persbureau van het regime Fars, zei de toenmalige vice-minister van Cultuur Salehi: “De fatwa van Imam Khomeini is een religieus decreet en zal nooit zijn kracht verliezen of uitzweten”. Het is een bevestiging van de doodstraf van de schrijver die nog steeds onder bescherming leeft.

Dat decreet zou ook de broers Kouachi hebben beïnvloed in hun beslissing om de redactie van Charlie Hebdo in 1989 te vermoorden. Rushdie’s veroordeling was niet alleen de opdracht om een ​​boek te vernietigen, maar ook het recht op het leven van de auteur. Er was geen ballingschap waarin Rushdie kon vluchten. In 2015 was het aan Salehi om het besluit van het Iraanse regime aan te kondigen om de Frankfurter Buchmesse te boycotten omdat ze Rushdie had gehost. Nogmaals, Salehi herhaalde zijn steun voor het doodvonnis. Veel van Rushdie’s vertalers zijn gedood en gewond voor die fatwa.

Alsof dat nog niet genoeg is, was Salehi de directeur van de International Book Fair in Teheran, waar talloze boeken in beslag zijn genomen door het regime. Niet alleen dat, maar in 2013 vergezelde Salehi, toen directeur van de Boekenbeurs, president Hassan Rouhani tot de inauguratie. In de tribunes van het regime waren er de grote klassiekers van antisemitisme, zoals de ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’. Salehi zou ook de ‘Protocollen’ naar de Iraanse stand van de Frankfurter Buchmesse brengen.

De uitgeverswereld viel zeker niet op voor zijn moed vanaf het begin van de fatwa tegen Rushdie. De Franse uitgeverij Christian Bourgois weigerde hem te publiceren net zoals de Duitse uitgever Kiepenheuer. De Griekse uitgever heeft de publicatie uitgesteld. In de Verenigde Staten hebben veel boekwinkels, zoals Walden Books, het boek wekenlang onder de tafel gehouden.

De Oxford University Press besloot om samen met twee Amerikaanse uitgevers, McGraw-Hill en John Wiley deel te nemen aan de Teheran Boekenbeurs, ondanks het verzoek van Viking Penguin, uitgever van Rushdie, om de Iraniërs te boycotten. Zoals het er nu uitziet, zal Italië in 2020 een rode loper uitrollen voor de uitvoerders van de fatwa tegen Rushdie. Europa heeft een doodswens.

Plaatje hierboven: Deze twee mannen werden op vrijdag 16 november 2012 in het openbaar opgehangen in de stad Darab in de provincie Fars van Iran. Hun misdaad? De verkeerde boeken gelezen misschien? Aanbevolen lectuur door Brabosh.com: “Sapiens” (2011) en “Homo Deus” (2015) van de Israëlische auteur Yuval Noah Harari.

Plaatje hieronder: ‘Fout’ internetten in Iran is geen goed idee. In Iran werden op 3 februari 2009 vier journalisten veroordeeld die hun vak uitoefenden op een eigen weblog op het internet. Zij kregen gevangenisstraffen opgelegd van drie jaar en drie maanden, naast zware geldboetes en zweepslagen (plaatje hieronder) en in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 12 mei 2009 liet Ahmadinejad Facebook afsluiten naar de rest van de wereld.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Giulio Meotti “EXCLUSIVE: Iran to be the guest of honor at Italy’s main book fair” van 26 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

4 gedachtes over “Iran uitgenodigd als eregast op de belangrijkste boekenbeurs van Italië

  1. Europeanen zullen blijkbaar nooit leren dat ze met dit soort acties zich uiteindelijk zelf in de fingers snijden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.