De regering van Trump verlaagt financiering van Palestijnen met 200 miljoen dollar

De regering-Trump verlaagde de financiering aan de Palestijnen met $ 200 miljoen, verwijzend naar het regime van Hamas in de Gazastrook.

“Op aanwijzing van president Trump hebben we een evaluatie uitgevoerd van de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit en op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza om ervoor te zorgen dat deze middelen worden besteed in overeenstemming met Amerikaanse nationale belangen en van waarde lijkt voor de Amerikaanse belastingbetaler,” zij een functionaris van het Amerikaanse BuZa op vrijdag in een e-mail aan JTA.

“Als gevolg van die herziening zullen we, in de richting van de president, meer dan $ 200 miljoen omboeken in FY2017 Economic Support Funds die oorspronkelijk waren gepland voor programma’s op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Die fondsen zullen nu prioritaire projecten elders aanpakken. Deze beslissing houdt rekening met de uitdagingen waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd bij het verlenen van hulp in Gaza, waar de controle door Hamas het leven van de burgers van Gaza in gevaar brengt en een al ontzettende humanitaire en economische situatie heeft gegenereerd.”

Het is niet duidelijk wat de bezuinigingen zouden betekenen voor de totale financiering, hoewel het cijfer suggereerde dat ze verreikend zouden zijn. Het Congres heeft in het verleden 400 miljoen dollar tot 500 miljoen dollar goedgekeurd voor de financiering van de Palestijnen, maar de Verenigde Staten verlagen deze financiering evenredig met de betalingen die de Palestijnse Autoriteit betaalt aan de families van Palestijnen die Israëliërs hebben aangevallen.

Bovendien schrijft een wet die Trump dit jaar heeft ondertekend massale bezuinigingen op vanwege die betalingen aan Palestijnen die Israëliërs aanvallen. Het is niet duidelijk of de aangekondigde bezuinigingen vrijdag werden ingehaald vanwege die wet, de Taylor Force Act en genoemd naar een Amerikaan die in 2016 werd vermoord in een Palestijnse terroristische aanslag in Tel Aviv.

Ook niet duidelijk is in hoeverre de bezuinigingen van invloed zijn op de Gazastrook, waar Hamas, een door de VS aangewezen terroristische groepering, de controle heeft, en de Westelijke Jordaanoever, een gebied dat wordt gerund door de Palestijnse Autoriteit, die met Israël werkt. De Palestijnse Autoriteit heeft Trump boos gemaakt door te weigeren samen te werken met zijn regering bij het ontwikkelen van een vredesplan. De Palestijnen liepen weg uit de besprekingen in december nadat Trump Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël.

De bezuinigingen lijken te zijn gescheiden van bezuinigingen op de Verenigde Naties Relief Works Agency (UNRWA) die eerder dit jaar werden aangekondigd. Dit jaar hebben de Verenigde Staten tot nu toe $ 60 miljoen betaald aan het agentschap, dat hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen. Vorig jaar droeg de VS meer dan $ 360 miljoen bij.

Los daarvan zei John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump die een bezoek brengt aan Israël, dat de regering de financiering van de U.N.-mensenrechtenraad (UNHCR) zou stopzetten. Trump’s ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, verliet de raad eerder dit jaar, daarbij verwijzend naar de anti-Israëlbias.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Trump administration slashes $200 million in funding to Palestinians” van 24 augustus 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “US to Slash Funds to UNHCR, Office of UN High Commissioner” van 25 augustus 2018 op d esite van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Elad Benari “Trump cuts more than $200 million in aid to PA – State Department informs Congress that more than $200 million in bilateral assistance to the PA has been cut” van 24 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “De regering van Trump verlaagt financiering van Palestijnen met 200 miljoen dollar

  1. Ze zullen dan wel wat meer krijgen van Europa want in Europa wordt er toch geen rekening gehouden met de mening van de belastingbetaler.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.