FIFA schorst chef van Palestijnse voetbalfederatie voor aanzetten tot haat jegens Israël

Jibril Rajoub, hoofd van de voetbalfederatie van de Palestijnse Autoriteit, beschuldigde op vrijdag de beslissing door voetbalfederatie FIFA te regeren om hem voor een jaar te schorsen en legde hiervoor de schuld meteen bij Israël. “Dit zijn maatregelen op basis van unilaterale mediaberichten naast verkeerde informatie van rechtse organisaties in Israël”, aldus Rajoub, volgens een rapport in Kanaal 11 News.

De FIFA kondigde eerder de schorsing aan na de oproep van Rajoub om Lionel Messi-shirts en foto’s te verbranden van de voetbalmastastar, toen Messi volgens plan een vriendschappelijke wedstrijd moest spelen met het Argentijnse nationale voetbalteam in Israël. De wedstrijd werd uiteindelijk geannuleerd, waarbij het Argentijnse team de dreigementen aanhaalde tegen Messi als reden.

De FIFA verklaarde dat “Het Tuchtcomité heeft de president van de Palestijnse voetbalbond (PFA), Jibril Rajoub, bestraft met een schorsing van twaalf maanden en een boete van CHF 20.000 (ca. 17.500 euros) wegens het overtreden van artikel 53 (aanzetten tot haat en geweld) van de FIFA Disciplinary Code, waarin hij media-uitspraken volgde waarin hij voetbalfans opriep om zich te richten tegen de Argentijnse voetbalbond om jerseys en foto’s van Lionel Messi te verbranden. De tuchtcommissie oordeelde dat de verklaringen van de heer Rajoub haat en geweld opriepen en bijgevolg de bovengenoemde sancties oplegden.”

Israël
Minister van Cultuur en Sport Miri Regev loofde vrijdag het FIFA-besluit en zei dat de FIFA “het masker van het gezicht van de terrorist heeft afgetrokken”. Na de annulering van de wedstrijd claimde Regev dat het Argentijnse team de wedstrijd had geannuleerd vanwege persoonlijke bedreigingen tegen hun spelers.

Op vrijdag zei ze dat “de waarheid is uitgekomen” en verklaarde dat het niét de beslissing was om de voetbalmatch in Jeruzalem te houden in plaats van in Haifa, waar het oorspronkelijk bedoeld was om plaats te vinden, wat zogezegd zou geleid hebben tot het niet plaatsvinden van de wedstrijd. Regev bedankte ook het hoofd van de Israel Football Association (IFA) Ofer Eini die een beroep deed op de FIFA.

Jibril Rajoub
Jibril Rajoub is niet enkel voorzitter van de Palestijnse Voetbal Federatie (PFA) en voorzitter van het Palestijnse Olympisch Comité. Hij is tevens lid van het Centrale Comité van Al Fatah en wordt momenteel zelfs getipt als de mogelijke opvolger van de 82-jarige Mahmoud Abbas als president van de Palestijnse Autoriteit.

Samen met verschillende anti-Israël organisaties, heeft in het verleden geprobeerd om het bestuur van de FIFA te dwingen om zes Israëlische teams uit Judea en Samaria uit de voetbalfederatie te zetten. te verbieden. Hij beweert dat hun aanwezigheid daar in strijd is met de FIFA-statuten, die een andere ledenvereniging verbiedt die op een ander grondgebied speelt.

Vorig jaar in oktober kondigde FIFA-president Gianni Infantino aan dat zijn organisatie niet zou ingrijpen in de kwestie en dat de zaak als gesloten wordt beschouwd. Rajoub beschuldigde de FIFA later ervan te zwichten voor Israëlische druk, door te zeggen dat Infantino “niet adequaat gehandeld” heeft met zijn klachten tegen Israël.

Hij heeft in het verleden gezegd dat Joden de volkerenmoord verdienden die hen door de nazi’s werd aangedaan. Voordien verklaarde hij dat als de PA een atoombom zou hebben, het die zou gebruiken tegen Israël. Eerder dit jaar werd Rajoub gefilmd toen hij grenspolitiebeambten bij de grot van de Aartsvaders in Hevron verbaal confronteerde, en tegen één van hen zei: “Hou je kop, loop naar de hel.”

Enkele jaren geleden weigerde de Palestijnse Autoriteit om samen met Israëlische spelers een “voetbalmatch voor de vrede” te spelen tegen FC Barcelona. In een toespraak die werd uitgezonden op de Palestijnse openbare televisie [PA TV van Al Fatah] op 17 mei 2012, zei Jibril Rajoub daarover het volgende:

“Normalisatie met de bezetting is onmogelijk, onmogelijk, onmogelijk, zonder uitzondering … Normalisatie betekent dat relatie tussen jou en mij normaal zal zijn, dat we samen kunnen sporten, in een gezamenlijk programma. Ik zeg u: Er zal nooit normalisatie zijn in de sport. De volgende keer zullen wij het Uitvoerend Comité in helikopters laten reizen… zodat ze geen Joden, geen duivels en geen Zionistische hoerenzonen  hoeven tegen te komen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA soccer chief criticizes FIFA suspension, blames Israel -Jibril Rajoub says FIFA decision to suspend him for one year is based on misinformation based in Israel” van 25 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelFIFA suspends, fines Palestinian soccer boss for threats against Lionel Messi” van 24 augustus 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Hagay Hacohen “Palestinian football chief banned by Fifa for inciting hatred” van 24 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “FIFA Bans PA Soccer Head for Inciting Hatred, Violence Against Israel” van 24 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “FIFA schorst chef van Palestijnse voetbalfederatie voor aanzetten tot haat jegens Israël

  1. Helaas kijken veel Nederlanders weg. Ook de joden zelf zijn niet eensgezind.Vele vinden de PVV niet goed genoeg. Zonder PVV krijgen zij het heel moeilijk. Zonder PVV is er geen ruimte meer voor de Joden.

    Like

  2. Deze ordinaire blaaskalk & terrorist is eindelijk de mond gesnoerd.

    Heeft hij weer tijd om in alle BBC/CNN e.a. ‘neutrale talkshow rond te blazen hoe dit allemaal de schuld is van de “bezetter”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.