Premier Netanyahu eert de slachtoffers van de Holocaust in Litouwen

Premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sarah, brachten op vrijdag 24 augustus 2018 een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust en aan de Litouwers die Joden hebben gered, tijdens een historisch bezoek aan de Baltische EU-staat Litouwen, het thuisland van zijn voorouders [beeldbron: Enlace Judío]

Tijdens het eerste bezoek van een Israëlische premier aan Litouwen prees Benjamin Netanyahu de pogingen van het land om de Holocaust te herdenken. In een emotionele toespraak aan het monument in Paneriai (voorheen Ponnary) aan de rand van de hoofdstad Vilnius, herinnerde Netanyahu aan een antisemitische aanval tegen zijn grootvader “niet erg ver” van de site. De voorouders van Netanyahu verlieten Litouwen voor de Holocaust.

“’Ik wil vandaag tegen mijn grootvader zeggen: Saba, ik ben hier terug in dit woud des doods als de eerste minister van Israël. 95% van de Litouwse Joden werd vermoord tijdens de holocaust, een misdaad die hier werd begaan en waarvoor het onmogelijk is om te vergeven. Wij zullen nooit meer weerloos zijn. We hebben een staat, we hebben een leger en we zijn in staat om onszelf te verdedigen”, zei Netanyahu

“Vilnius stond bekend als het ‘Jeruzalem van Lita’, het ‘Jeruzalem van Litouwen’, maar zoals je weet was er ook een donker hoofdstuk. De Joden van Litouwen werden bijna volledig uitgeroeid in de Holocaust door de nazi’s en hun collaborateurs,” zei hij, eraan toevoegend dat ook 30.000 niet-Joden, Polen en Russen werden vermoord.

De premier bracht postuum ook hulde aan een Litouwse familie die hun Joodse buurman hadden gered van de nazi’s door ze te verbergen in de schuur en tunnels onder de tuin tijdens de oorlog. Birute Slapikiene, de kleindochter van Domas en Marijona Viscius die hun Joodse buurman Aharon op hun boerderij verstopten, werden in 2017 erkend en geëerd door Yad Vashem als Rechtschapenen onder de Naties

In de marge van het bezoek van Netanyahu aan de hoofdstad Vilnius vond ook een vergadering plaats van de leiders van alle drie de Baltische staten – Litouwen, Letland en Estland – die ook een ontmoeting hadden met Netanyahu.

Litouwse Joden
Joden begonnen al in de 13de eeuw in Litouwen te wonen. Vóór de Tweede Wereldoorlog bedroeg de Litouwse Joodse bevolking ongeveer 160.000, ongeveer 7% van de totale bevolking.

De hoofdstad Vilnius (toen Wilno in de Tweede Poolse Republiek) had een Joodse gemeenschap van bijna 100.000, ongeveer 45% van de totale bevolking van de stad. Er waren alleen al in Vilnius meer dan 110 synagogen en 10 yeshiva’s. Aan de vooravond van de Holocaust tegen 1941 was de Joodse bevolking van Litouwen aangegroeid tot ongeveer 250.000, of 10% van de totale bevolking.

Tijdens de Duitse inval in juni 1941 werden 206.800 Joden vermoord door de nazi’s en Litouwse collaborateurs. Vooral de massamoord van Ponary, een voorstad van Vilnius , waar tussen 1941 en 1944 meer dan 100.000 Joden werden vermoord, staat in ieders (Joods) geheugen gegrift.

Tegenwoordig wonen er ongeveer 2000 Joden  in Litouwen volgens een telling van 2005.

Plaatje onderaan: Massamoord in Ponary, Vilnius, juli 1941. Een van de zes Ponary-moordputten waarin slachtoffers werden neergeschoten. Let op de oprit naar beneden en de groep mannen die werden gedwongen om kappen te dragen [beeldbron: Wikipedia]

Plaatje hieronder: Detail bij het plaatje rechtsboven. Massamoord in Ponary, Litouwen, juli 1941. Een groep Joodse mannen met kappen over hun hoofden worden door collaborerende milities in een grote put gedreven om daar te worden doodgeschoten [beeldbron: CNN]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hagay Hacohen “Netanyahu honors 70,000 Jewish victims of Ponnary massacre” van 24 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelNetanyahu honors Holocaust victims, ancestors in Lithuania” van 24 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNetanyahu praises Lithuanian president’s Holocaust commemoration efforts” van 24 augustus 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Premier Netanyahu eert de slachtoffers van de Holocaust in Litouwen

 1. Ik ben niet Joods.
  Ik kan deze beelden NIET aanzien.
  Mijn bloed klopt ( bonkt ) in mijn aderen als je dit leest en ziet.
  Wat een slachters, wat een onmensen die dit hun medenmensen aan doen.
  Wat ben ik dankbaar dat er een Israel bestaat.
  Wat ben ik blij dat er een KRACHTIG & STERK Israel bestaat.
  Shalom.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.