DNA studie: Blonde blauwogige mensen vielen 6.500 jaar geleden Israël binnen

Plaatje hierboven: Een blauwogig blond meisje van de minderheidssekte Jezidi, een Koerdische ‘volksreligie’, dat op de vlucht is geslagen voor het geweld in de Iraakse stad Sinjar, bevindt zich hier aan de Iraaks-Syrische grensovergang in Fishkhabour, provincie Dohuk, 13 augustus 2014 [beeldbron: Reuters/Youssef Boudlal]

Een internationaal team van onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, de Israel Antiquities Authority en de Harvard Universiteit hebben ontdekt dat de migratiestromen uit Anatolië en het Zagros-gebergte (het huidige Turkije en Iran) naar de Levant de Chalcolithische cultuur hebben helpen ontwikkelen die bestond in de regio Upper Galilea in Israël, zo’n 6.500 jaar geleden.

De studie (Ancient DNA from Chalcolithic Israel reveals the role of population mixture in cultural transformation), die werd gepubliceerd in Nature Communications is een van de grootste DNA studies die ooit werden uitgevoerd in Israël en werpt voor het eerst licht op de Chalcolithische Cultuur in de Levant, ongeveer 6.500 jaar geleden en ruim 3.300 jaren vóór de Bijbelse Mozes zijn Joodse volk het Heilig Land zal binnenloodsen.

Onderzoek voor de studie werd geleid door Dr. Hila May en Prof. Israel Hershkovitz van de Afdeling Anatomie en Antropologie, het Dan David Centrum voor Menselijke Evolutie en Biohistory Research aan de TAU’s Sackler Faculteit der Geneeskunde; Dr. Dina Shalem van het Instituut voor Galileische Archeologie aan het Kinneret College en de Israel Antiquities Authority; en Éadaoin Harney en prof. David Reich van de Universiteit van Harvard. De studie werd gepubliceerd in Nature Communications.

Peqi’n Grot
In 1995 begonnen Zvi Gal, Dina Shalem en Howard Smithline van de IAA met opgravingen in de Grot van Peqi’in (plaatje hierboven), een Druzisch dorp in het noorden van Israël, die dateert uit Chalcolithische Periode (aka de Kopertijd) in de Levant. Het team heeft tientallen begraafplaatsen opgegraven in de natuurlijke stalactietengrot van 17 meter lang en 5-8 meter breed.

Het grote aantal unieke keramische ossuaries en de verscheidenheid aan begrafenisoffers die in de grot zijn ontdekt, suggereren dat het ooit werd gebruikt als een mortuariumcentrum door de plaatselijke Chalcolithische bevolking. “Het unieke van de grot is duidelijk in het aantal mensen dat erin is begraven – meer dan 600 – en de verscheidenheid aan ossuaria en potten en de uitstekende motieven daarop aangebracht, geometrische en antropomorfe ontwerpen”, zegt Dr. Dina Shalem van het Instituut voor de Galileïsche Archeologie aan het Kinneret College en de IAA.

“Sommige van de vondsten in de grot zijn typerend voor de regio, maar anderen suggereren culturele uitwisseling met afgelegen regio’s. De studie lost een lang debat op over de oorsprong van de unieke cultuur van de Chalcolithische mensen. Heeft de culturele verandering in de regio golven van migratie gevolgd; de infiltratie van ideeën als gevolg van handelsbetrekkingen en / of culturele uitwisseling; of lokale uitvinding? We weten nu dat het antwoord migratie is”, zegt dr. Shalem.

DNA-studie
De onderzoekers onderwierpen 22 van de skeletten opgegraven in Peqi’in, daterend uit de Chalcolithische Periode, aan een analyse van het gehele genoom. “Deze studie van 22 personen is een van de grootste oude DNA-onderzoeken die zijn uitgevoerd vanuit een enkele archeologische vindplaats, en verreweg de grootste ooit gerapporteerd in het Nabije Oosten,” zegt Dr. May.

“De genetische analyse gaf een antwoord op de centrale vraag die we wilden aanpakken”, zegt prof. Reich. “Het toonde aan dat het Peqi’in-volk een substantiële afkomst had van noorderlingen – vergelijkbaar met die in Iran en Turkije – die niet aanwezig was in eerdere Levantijnse boeren.”

“Bepaalde kenmerken, zoals genetische mutaties die bijdragen aan blauwe oogkleur, werden voorheen niet aangetroffen in de DNA-testresultaten van eerdere Levantine menselijke resten”, voegt Dr. May toe. “De kansen op het succes van een dergelijke studie leken gering, omdat de meeste van de oude DNA-onderzoeken die in Israël zijn uitgevoerd mislukten vanwege de moeilijke klimatologische omstandigheden in de regio die DNA vernietigen.”

“Gelukkig werd het DNA van de mens bewaard in de botten van de begraven mensen in de Peqi’in-grot, waarschijnlijk als gevolg van de koele omstandigheden in de grot en de kalksteenkorst die de botten bedekte en het DNA bewaarde”, zegt prof. Hershkovitz.

“We zien ook dat de Peqi’in-bevolking 6.000 jaar geleden abrupte demografische veranderingen doormaakte,” concludeert Éadaoin Harney, die de statistische analyse voor de studie heeft geleid. “Inderdaad, deze bevindingen suggereren dat de opkomst en ondergang van de Chalcolithische cultuur waarschijnlijk te wijten zijn aan demografische veranderingen in de regio,” zegt Dr. May.


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Blue Eyed Blondes Invaded Israel 6,500 Years Ago: DNA Study” van 21 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Tamara Zieve “DNA study in Israeli cave sheds light on origins of Chalcolithic culture” van 20 augustu 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Seth Augenstein “Copper Age Bone DNA Shows Israel Crossroads 6,000 Years Ago” van 21 augustus 2018 op de site van Lab Equipment

Een gedachte over “DNA studie: Blonde blauwogige mensen vielen 6.500 jaar geleden Israël binnen

  1. niet zo vreemd eigenlijk : israel/sinai is een kruispunt van Afrika-klein azie-kaukasus ! onlangs vond men bij Tirat carmel skeletdelen van neanderthalers en delen van Afrikaanse oorkomst in verschillende strata , volksverhuizingen zijn ook op veel andere plaatsen zichtbaar : gilgal ephraim in golan is+- 8000 jaar oud, Yerigo =10.000 oud enzenz .in feite is Israel en omgeving een levend kijkraam op mensgeschiedenis !! beetje jammer dat sommige daar een muppetshow opvoeren !!

    Like

Reacties zijn gesloten.