Onderdrukte waarheid in Berlijn: trammelant om islamitische vrienden van de nazi’s

De beslissing om opvoedkundige panelen te verwijderen van de Groot-Moefti van Jeruzalem,  SS-Gruppenführer Hajj Mohammad Amin al-Hoesseini, van een geplande tentoonstelling in het met Duits overheidsgeld gesubsidieerde multicultureel centrum Werkstatt der Kulturen te Berlijn, heeft geleid tot een openlijke rel tussen een gemeenteraadslid enerzijds en de curator van de tentoonstelling en de Joodse gemeenschap van Berlijn anderzijds.

De curator, Karl Rössler ventileerde zijn ongenoegen aan de Jerusalem Post en sprak van een regelrecht schandaal over het feit dat de directeur van de Werkstatt, Philippa Ebéné, gezwicht is voor de censuur. “Het spreekt voor zich dat men moet kunnen zeggen dat al-Hoesseini, een SS-functionaris, deel heeft genomen aan de Holocaust,” zei Rössler.

De tentoonstelling kreeg als thema ‘De Derde Wereld in de Tweede Wereldoorlog’ en drie van de 96 panelen waren gewijd aan de collaboratie van de Groot-Moefti met de nazi’s. Ebéné kapittelde vragen van de media vragen over een akkoord als ‘eurocentrisch’. Ze vertelde aan de Jerusalem Post dat de tentoonstelling was bedoeld als een hommage aan de soldaten van de Afrikaanse ‘landen die vochten tegen de nazi’s’.

Toen haar gevraagd werd over haar verzet tegen de opname van de moefti panelen, vroeg ze, ‘is er ooit een herdenkingsplechtigheid geweest in Israël om de [Afrikaanse] soldaten te eren? ” Rössler werd afgelopen vrijdag ervan verwittigd dat directrice Ebéné de panelen van SS-Gruppenführer al-Hoesseini wilde laten wegnemen, maar hij weigerde ze te laten verwijderen. Ondertussen werd de tentoonstelling in de ongecensureerde versie verplaatst naar de UferHallen galerij.

Plaatje hierboven: Berlijn, 28 november 1941. De grote held van Mahmoud Abbas, grootmoefti Haj Amin al-Hoesseini van Jeruzalem, op de thee bij Adolf Hitler. Amin Al-Hoesseini, de geestelijke leider van de “Palestijnen” voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hier op uitnodiging van de Führer om plannen te bespreken voor de oprichting van een Waffen SS Divisie voor moslims en het importeren van de Holocaust naar het Midden-Oosten.

SS-Gruppenführer al-Hoesseini
De Moefti van Jeruzalem, bood al in 1933 Adolf Hitler zijn steun aan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht SS-Gruppenführer al-Hoesseini zijn tijd door in Berlijn aan de zijde van Adolf Hitler, de Rijksführer van het Derde Rijk (afbeelding hiernaast: de Groot-Moefti op bezoek bij de Führer). Al-Hoesseini werd lid van de Waffen-SS en richtte later in opdracht van de nazi’s een Bosnisch-islamitische Waffen-SS op, de beruchte Handjar Divisie.

SS-Gruppenführer Al-Hoesseini speelde aldus een eersterangsrol in het aanzetten tot genocide op de Europese Joden, Serviërs en Roma & Sinti [zigeuners]. Zo riep de nu nog steeds door vele Palestijnen bewonderde al-Hoesseini in 1941 openlijk uit: ”Ik verklaar een heilige oorlog, mijn broeders in de islam! Dood de joden! Dood ze allemaal!”

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de ondergang van het Derde Rijk, recruteerde hij actief voormalige nazi-officieren als adviseurs voor de Arabische regeringen in het Midden-Oosten. Echter, Haj Amin Al-Hoesseini werd naarstig opgespoord voor het plegen van oorlogsmisdaden in Bosnië en Joegoslavië maar werd beschermd door zijn vrienden binnen de Arabische wereld die zijn uitlevering aan het oorlogstribunaal konden verhinderen.

Zijn mix als militant voor de nazi-propaganda was een bron van inspiratie voor zowel Yasser Arafat als Sadam Hoessein, de dictator van Irak. SS-Gruppenführer Al-Hoesseini is de grootvader van de huidige Grootmoefti Muhammad Ahmad Hussein  op de Tempelberg in Jeruzalem.

Berlijnse Joodse gemeenschap reageert
Maya Zehden van het Deutsch-Israelische Gesellschaft en één van de woordvoerders van de 12.000 tellende Joodse gemeenschap van Berlijn, vertelde aan de Jerusalem Post dat Ebéné’s uiteindelijke afwijzing van de tentoonstelling haar ‘onverdraagzaamheid’ bevestigt en een directrice die ‘onbekwaam is om zich op een democratische wijze te gedragen.’

Zehden heeft het bestuur van Berlijn dringend verzocht om Ebéné als directrice van het multicultureel centrum te vervangen. Zehden bekritiseerde ook scherp Günter Piening, de Berlijnse afgevaardigde voor integratie en migratie, voor het feit dat hij Ebéné’s beslissing steunde om de tentoonstelling te censureren.

Piening zei aan de grote krant Tagesspiegel: “In een wijk zoals Neukölln hebben we een gedifferentieerde voorstelling van de verwikkeling van de Arabische wereld in de Tweede Wereldoorlog nodig.” In werkelijkheid is dit echter niets anders dan censuur van de historische waarheid.

Zehden heette zijn verklaring “een politieke poging tot verzoening” om het feit te negeren dat ‘er nooit geen officieel verzet van de Arabische wereld tegen de vervolging van joden heeft bestaan” tijdens de Shoah. Ze beschuldigde Piening van het voorwenden van een valse tolerantie voor Duitse Arabieren in de buurt door niet te willen ingaan op verstoringen door de lokale gemeenschap.

Pienings tegenstrijdige verklaringen werden afgeleverd aan de Jerusalem Post. Terwijl hij tegelijkertijd zijn verklaring aan de Tagesspiegel ontkende, zei hij echter dat zijn opmerking uit de context van citaten was gehaald. Hij zei dat de ‘reden’ voor het verwijderen van de panelen van de Groot-Moefti panelen werd benaderd met een “verkeerd begrip van de achtergrond van de tentoonstelling.”

In een e-mail naar de Jerusalem Post schreef Heinz Buschkowsky, burgemeester in de wijk Neukölln waar de tentoonstelling oorspronkelijk was gepland, dat het een teken is ‘om gehoorzaam te anticiperen op protesten die wellicht [door preventieve censuur] kunnen voorkomen worden. Ik ben het niet eens met dit standpunt.”

Hij voegde eraan toe dat de verklaring van Piening “een onderdrukking is van de feiten die met antisemitisme te maken hebben.” De districtsburgemeester schreef dat het centrum door zijn eigen “claim om te strijden voor vrijheid, tolerantie en cultuur, moet oppassen dat het niet voor diezelfde claim kan worden afgerekend door het opleggen van censuur.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “Hiding the truth about Husseini” van 28 augustus 2009 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Udo Ulfkotte “Unterdrückte Wahrheit in Berlin: Ärger um die Nazi-Freunde” van 29 augustus 2009 op de site van Dolomietengeist in een vertaling door E.J. Bron Het Vrije Volk

5 gedachtes over “Onderdrukte waarheid in Berlijn: trammelant om islamitische vrienden van de nazi’s

 1. Zo gaat dat heel geleidelijk. De Groot Moefti was natuurlijk vreselijk gevaarlijk, niet goed wijs en is nog steeds een voorbeeld voor terroristen. Die dame ziet blijkbaar het verband niet. Dat is kwalijk. Ik maak me niet zozeer zorgen over de Turken en arabieren in het algemeen, maar wel over het gedeelde onverdraagzaamheid van een deel van de populatie. Ook onder de Duitse dus.

  Like

 2. Ja foto,s van toen liegen niet , toen werd er niet gefotoshopt , was het recht voor zijn raap, maar wat zouden ze graag hebben dat er GEEN beelden van waren , maar dan maar proberen ze zo veel mogelijk , te vernietigen , of toch zeker niet te voorschijn te halen .

  Liked by 1 persoon

 3. Iets opzettelijk NIET tonen komt neer op bewuste feitenvervalsing. Er moet waarschijnlijk niet ver gezocht worden welke strekking Philippa Ebéné toegenegen is, zo’n beslissing neemt men op dergelijke positie niet “onwetend” en mocht ze werkelijk het “verband niet zien” dan zit ze daar niet alleen niet op haar plaats maar is ze nog gevaarlijk ook.

  Liked by 1 persoon

 4. Feitenvervalsingen zijn we gewoon van de Duitsers , ook hun steun aan Isis waar velen van deze terreurgroep dan ook wonen en vrij rondlopen! echte schande is het !!

  Like

 5. Het imago van Arabische palestijnen moet beschermt worden tegen elke prijs.

  De samenwerking van Husseini met de Nazi’s doet hier afbreuk aan.

  Duitsland is een land dat de koek der beschaving wil heel laten, terwijl de individuele porties beschimmeld zijn.

  Het is Duitsland dat praat over het beschermen van ‘haar Joden, maar intussen miljoenen die hen willen vermoorden binnenlaat.

  Het is Duitsland dat alweer wegkijkt terwijl anti Semitisme & anti Joden/Israel vandalisme alweer hoogtij vieren.

  Het is Duitsland dat praat over de rechten van de Joden op hun eigen staat terwijl ze de grootste sponsoren zijn van de felste anti Israel NGO’s.

  Het is Duitsland dat altijd ‘neutraal’ stemt in iedere anti Israel resolutie in de VN.

  Het is Duitsland dat praat met gespleten tong en meet met 2 maten.

  Het is Duitsland zoals we Duitsland kennen…….. Jodenhaters pur sang.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.