Pepsi betaalt $ 3,2 miljard voor Israëlische producent van apparaten voor sodawater

Plaatje hierboven: Rahat, Israël, 20 augustus 2018. De chef van Pepsico, Ramon Laguarta (rechts), en de voorzitter van SodaStream, Daniel Birnbaum [beeldbron: Eliran Avital]

Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse frisdrankconcern PepsiCo de Israëlische producent van apparaten voor sodawater “SodaStream” voor een bedrag van $ 3,2 miljard wil overnemen. De enorme transactie moet in januari 2019 afgesloten zijn.

Het merk SodaStream heeft zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar al in het jaar 1903 de eerste apparaten voor sodawater werden geproduceerd. De Britse firma SodaStream bracht in 1970 de eerste apparaten op de markt. In 1985 werd SodaStream door het frisdrankenconcern Schweppes overgenomen.

Vertegenwoordiger van SodaStream in Israël was de Engelsman Peter Wiseburgh. Hij raakte door de door hem verkochte apparaten echter dusdanig gefrustreerd, dat hij in 1991 de firma SodaClub oprichtte en een eigen apparaat ontwikkelde. Hij had succes en begon naar Zuid-Afrika en Zwitserland, en in het jaar 1994 ook naar Duitsland te exporteren. In 1998 nam hij tenslotte de firma SodaStream over.

In het jaar 2010 werd de firma SodaClub omgedoopt in SodaStream. SodaStream is nog steeds zeer populair in het buitenland, in Duitsland is SodaStream met een marktaandeel van 78% marktleider. De apparaten en verschillende siropen worden in Israël geproduceerd.

SodaStream kwam in 2015 in het nieuws, toen het zijn standplaats Mishor Adumim moest sluiten, omdat deze zich in op de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” bevond. Zodoende boog het concern voor de druk uit het buitenland om niet in de zogenaamde “bezette gebieden” te produceren. Daardoor raakten 74 Palestijnse werknemers hun baan en bestaansgrond kwijt.

Video: SodaStream Palestinian Employees Farewell

Sindsdien produceert SodaStream in haar nieuwe fabriek in Beër Sjeva in de Negev-woestijn. Ook daar geeft SodaStream een voorbeeld voor de co-existentie en is de grootste werkgever voor de in de omgeving levende Bedoeïen

De voorzitter van PepsiCo, Ramon Laguarta, beloofde op een persconferentie gisteren in Tel Aviv dat SodaStream in Israël zal blijven. Contractueel werden de komende 15 jaar vastgelegd, maar het doel zou zijn om altijd in Israël te blijven

door NAI Redaktion

birnbaum-scarlettMega Hollywoodster Scarlet Johanssen, die als woordvoerster het gezicht werd van SodaStream, poseert hier samen met Daniel Birnbaum, de CEO van het Israëlische bedrijf met enkele van haar succesvolle producten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shoshanna Solomon “US PepsiCo to buy Israel’s SodaStream for $3.2 billion in cash” en een artikelPepsiCo says SodaStream to stay local, as buzz builds around $3.2b ‘entrance’” van 20 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Pepsi zahlt 3.2 Mrd. Dollar für israelischen Sprudelgeräte-Hersteller” op de site van Israel Heute van 21 augustus 2018.

Een gedachte over “Pepsi betaalt $ 3,2 miljard voor Israëlische producent van apparaten voor sodawater

  1. De Economie in Israel doet het zeer goed, misschien is de komende conflicten een roofconflict op de Joodse goederen en economie, wie weet!!

    Like

Reacties zijn gesloten.