Onder nieuwe wapenwet mogen honderdduizenden Israëliërs wapens dragen

Meer dan een half miljoen Israëli’s zijn in aanmerking gekomen voor het verkrijgen van wapenvergunningen onder een grote hervorming van de vuurwapenregels van het land, met als doel de onmiddellijke reactie op terreuraanslagen te verbeteren.

Onder de nieuwe regels, die onmiddellijk na de aankondiging op maandag 20 augustus 2018 in werking zijn getreden, zullen honderdduizenden veteranen van de infanterie-eenheden van het IDF in aanmerking komen voor wapenvergunningen, samen met politieagenten die de equivalente training hebben ontvangen.

Bovendien zullen legerofficieren, met de rang van eerste luitenant of hoger, evenals onderofficieren die een rang hebben van eerste sergeant of hoger, die een wapen tijdens hun militaire dienst hebben gedragen, niet langer verplicht zijn om hun wapens en vergunningen terug te geven wanneer ze van de reservedienst worden ontslaan, en mogen vragen om ze te blijven dragen.

Vrijwilligers in bepaalde politie-eenheden en in medische organisaties Magen David Adom, ZAKA en Hatzalah komen ook in aanmerking voor het ontvangen van vergunningen. De hervorming werd onthuld door Gilad Erdan, voor Likoed de minister van Openbare Veiligheid, die heeft aangedrongen op het toestaan ​​dat meer Israëliërs zich zouden bewapenen als reactie op terreuraanslagen.

Volgens de oude regels moesten de Israëliërs de behoefte aan vuurwapens bewijzen, zoals wonen of werken in een gebied dat als gevaarlijk wordt beschouwd, en regelmatig worden getoetst en getraind. Volgens de soepelere richtlijnen zullen personen die 10 jaar lang in het bezit van een vuurwapenvergunning zijn geweest, nu de vergunning onbeperkt kunnen behouden, zonder periodieke tests te ondergaan om te bewijzen dat ze nog steeds aan de vereisten voldoen.

Het nieuwe beleid werd bekritiseerd door de leider van de extreemlinkse marxistische oppositiepartij Meretz (5 op 120 zetels in de Knesset). Vuurwapens “zijn een doodsmachine waarvan het civiele gebruik zoveel mogelijk moet worden beperkt”, zei Tamar Zandberg in een verklaring. “In plaats van het omgaan met de enorme hoeveelheid illegale wapens op straat die mensenlevens in gevaar brengen, verhogen ze simpelweg het aantal wapenvergunningen.”

‘Lone wolf’
Het Erdan-kantoor zei echter dat de nieuwe voorschriften het opleidingsproces van vergunningaanvragers en -houders ‘aanzienlijk verbeteren’. “Gekwalificeerde burgers die vuurwapens in het openbaar dragen, dragen bij tot het gevoel van veiligheid, zijn een belangrijke verdedigingslinie tegen aanvallen van een ‘lone wolf‘ en versterken zo de openbare veiligheid,” zei Erdan.

Veel Palestijnen hebben de afgelopen jaren de ‘lone wolf’ -tactiek aangenomen voor het uitvoeren van steek-, auto-ram- of schietaanvallen op Israëli’s zonder de steun of operationele steun van enige terreurgroep. Duizenden van dergelijke aanvallen, aanslagen of geplande aanvallen zijn sinds 2016 geregistreerd door de Israëlische autoriteiten.

‘Veel burgers hebben levens gered tijdens terreuraanslagen, en in het tijdperk van ‘lone wolf’ -aanslagen, hoe meer gekwalificeerde gewapende burgers die er zijn – hoe groter de kans om terreuraanslagen zonder slachtoffers te verijdelen en het aantal slachtoffers te verminderen,” zei minister Erdan in een verklaring.


Plaatje hierboven: IDF soldaat in burger met een semi-automatisch geweer over haar schouder, Tel Aviv, 13 juli 2012. Met dit bikinimeisje op het strand van Tel Aviv valt niet te sollen [beeldbron: Daily Mail]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Hundreds of thousands more Israelis okayed to carry guns under new rules” van 20 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Josh Breiner “Israel Allows Hundreds of Thousands More Civilians to Carry Guns” van 21 augustus 2018 op de site van Haaretz

10 gedachtes over “Onder nieuwe wapenwet mogen honderdduizenden Israëliërs wapens dragen

 1. Heel verstandig, dit had men jaren eerder moeten doen. Maar dit zou niet nodig zijn wanneer men zich aan, wat er in de Torah geschreven staat, zou houden: men moest, bij het binnen gaan van het beloofde land alle Kana’anitische volken verdrijven omdat het afgoden dienaars waren en al hun afgoden en offerhoogtes vernietigen en zich niet met hen vermengen om niet in de verleiding te komen om ook deze afgoden te dienen.
  De zogenaamde “palestijnen”/arabieren/moslims zijn aanbidders van de maanafgod/allah, ba’al, dus zij moeten verwijderd worden volgens de Torah en dan pas zal er vrede/shalom zijn.

  Like

  1. In de staten met de strengste wapenwetten worden de meeste moorden gepleegd in de staten waar iedereen gewapend is het minste aantal moorden dus hoezo situatie in de VS ????

   Liked by 1 persoon

 2. Tja ; in Zwitserland krijgt iedere ex-militair zijn wapens mee naar huis ! nooit problemen over gemaakt !! wapens doden niet !!mensen doden !!
  ieder mens heeft het RECHT om zijn bestaan te verdedigen !!!!

  Liked by 1 persoon

 3. Men vergeet altijd een ding als men negatief is over het gecontroleerd dragen van handvuurwapens.
  De misdadiger en/of terrorist maakt gebruik van illegale vuurwapens die niet te traceren zijn.
  Het (eventueel!!!) gecontroleerd dragen van vuurwapens (die geregistreerd staan) door bijvoorbeeld (ex) militairen, reserve politie, of mensen die in de (gewapende) bewaking zitten of zelfs sportschutters (die reeds een vergunning hebben!!!) zou mijn inziens de veiligheid ten goede komen.
  Deze mensen weten met vuurwapens veilig en serieus om te gaan.
  Er zijn zat situaties te bedenken waar in het geval dat als er iemand met een vuurwapen was geweest, er veel minder doden en gewonden zouden vallen bij een mogelijke aanslag/overval.
  De bevolking zijn gewoon “sitting ducks” die zichzelf helemaal niet kunnen beschermen bij een terroristische aanslag/ gewapende overval of in welke dreigende situatie dan ook.
  Altijd wordt het voorbeeld Amerika erbij gehaald, maar men vergeet een ding, dat land is gigantisch groot met gigantisch meer inwoners maar in de staten waar het zichtbaar dragen van een vuurwapen is toegestaan daar gebeuren verhoudingsgewijs de minste schiet incidenten.
  Tja hoe zou dat nu komen !?
  Lijkt mij vrij duidelijk want een terrorist/gewapende crimineel zoekt weerloze slachtoffers die niet niet kunnen of mogen terug vechten.
  Maar wat als die terrorist/gewapende crimineel ineens wordt “uitgeschakeld” door mensen die zelf ook bewapend zijn !?
  Dan wordt het al een behoorlijk stuk riskanter voor die persoon, en wil hij dat risico lopen !?
  Liever niet lijkt mij, maar goed wie ben ik !?
  Een vuurwapen is niets anders dan een stuk staal, een gebruiksvoorwerp, net als het mes waar je s’ochtens je brood mee smeert.
  Het ligt hem helemaal aan de persoon die het vuurwapen of mes of wat dan ook, in handen heeft, en welke bedoelingen hij/zij er mee heeft.
  Maar wees eens eerlijk, als er een aanslag of overval gepleegd wordt naar wie wordt het eerste geroepen !?
  Precies de man/vrouw die bewapent is namelijk de politieagent.
  Maar helaas, die passen geen 24 uur per dag op iedere burger dat kan en gaat gewoon niet !!!
  Ik zelf ben GEEN VOORSTANDER om iedere burger te bewapenen, maar mensen die gecontroleerd, gescreend, en het goed hebben leren omgaan met een vuurwapen, geef die mensen een vergunning voor het dragen (en hebben) van een vuurwapen.
  Ik zit en/of loop liever in de stad tussen mensen die legaal een wapen bezitten en bij een calamiteit mijn gezin en mij kunnen beschermen, als dat al die mensen (inclusief mij met mijn gezin), hulpeloos moet toekijken naar de aanslag of overval en we onszelf niet kunnen verdedigen en afgeschoten worden als “sitting ducks”.
  Maar goed, dit is mijn persoonlijke mening en het is natuurlijk iedereen vrij om daar een andere mening over te hebben.

  Nou effe simpel:

  Good Guys with Guns Bad Guys with Guns

  🙂🔫🙂🔫🙂🔫🙂🔫 ☹️🔫☹️🔫☹️🔫☹️🔫

  Good Guys without Guns Bad Guys with Guns

  ☹️😭 ☹️😭 ☹️😭 ☹️ 😂🔫😂🔫😂🔫😂🔫

  Wat zou je nu kiezen of je voorkeur hebben !?
  Maar wees eerlijk tegen jezelf ……

  Met vriendelijke groet,

  Glockie17c

  Like

Reacties zijn gesloten.