49ste verjaardag brand Al Aqsa moskee; Hamas: Jeruzalem bevrijden is ons eerste doel

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 21 augustus 1969: de Al Aqsa moskee op de Tempelberg staat in brand. Palestijnen leggen schuld meteen bij Israël maar dat was een kwakkel, de zoveelste en het zal helaas niet de laatste zijn …

In een verklaring ter gelegenheid van de 49ste verjaardag van de brandstichting van de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem, benadrukte Hamas dat het hart van het conflict met Israël ligt in het doel van “het bevrijden van het land van Palestina en de heilige plaatsen van de islam en het christendom, in onze hoofdstad Al-Quds en de Al-Aqsa Moskee.”

Hamas zei dat “de bevrijding van de Al-Aqsa-moskee alleen zal plaatsvinden door een prijs te betalen en dat de Hamas-beweging en alle elementen van ons (Palestijnse) volk met alle middelen zal blijven strijden totdat Al-Quds is bevrijd, de terugkeer van de vluchtelingen en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad.”

“‘De Marsen van de Terugkeer en het doorbreken van de belegering zijn een van de innovaties van onze mensen, niemand doet daar afstand van en wij in de Hamas-beweging zullen werken met al onze mensen en de actieve elementen om ze te continueren totdat hun doelen zijn bereikt – de terugkeer en het doorbreken van het beleg.”

In een bericht aan de Palestijnse Autoriteit heeft Hamas aangekondigd: “De bevrijding van Palestina en de strijd tegen samenzweringen, in de allereerste plaats de samenzwering van de ‘Deal of the Century’, vereisen de eenwording van de gelederen en de eenwording van het interne Palestijnse front.”

Volgens de Palestijnen werd de brand in de Al Aqsa Moskee, vandaag 49 jaar geleden, “aangestoken door een Zionistische Jood”. Die kwakkel werd onlangs nog herhaald door Wafsi Kailani, die sinds 2008 directeur is inzake ‘Jeruzalem Zaken’ voor het Hasjemitische koninkrijk Jordanië dat de islamitische heiligdommen in Jeruzalem beheert. Kailani bood zijn aantoonbaar onjuiste informatie aan – “Een Jood heeft de Al Aqsa Moskee in brand gestoken!” – in zijn toespraak van 29 november 2017.

De Al Aqsa moskee brandt
On 21 augustus 1969 ontstond een brand in de Al Aqsa moskee op de Tempelberg van Jeruzalem. Zowat de hele zuidoostelijke vleugel van de moskee werd in de as gelegd. Naast andere zaken werd door de brand onder meer de minbar van Saladin verwoest. De Palestijnen legden vrijwel onmiddellijk de schuld voor de brand bij de Israëlische autoriteiten (en sommige Israëliërs bij Yassar Arafat’s Al Fatahgroep) duidelijk met het doel dat het de Joden waren die de brand hadden aangestoken met het doel om vijandelijkheden uit te lokken.

Echter, de dader van de brandstichting werd vrij snel gevat. Het was noch Al Fatah noch Israël, maar een toerist uit Australië genaamd Denis Michael Rohan (1941-1995.) Rohan was een lid van een evangelische christen sekte gekend als de Worldwide Church of God, die haar hoofdzetel in het Amerikaanse Californië heeft, en wereldwijd in ca. 90 landen vertegenwoordigd is. Hij hoopte dat door de Al Aqsa moskee plat te branden, hij hiermee de Tweede Komst van Christus zou versnellen en de weg zou vrijmaken voor de heropbouw van de Joodse Tempel op de Tempelberg.

Denis Rohan werd voor een Israëlische rechtbank gebracht maar werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Er zat blijkbaar een steek los in zijn hoofd en hij werd voor behandeling opgenomen in een psychiatrische kliniek in Israël. Op 14 mei 1974 werd hij gedeporteerd naar zijn thuisland in Australië “op humanitaire gronden, voor verdere psychiatrische behandeling in de nabijheid van zijn familie.” Hij sleet voor de rest van zijn leven zijn dagen in het Callan Park Hospitaal in Australië, waar hij in 1995 overleed.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevy “Hamas: The goal is to ‘liberate’ Jerusalem” van 21 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “49ste verjaardag brand Al Aqsa moskee; Hamas: Jeruzalem bevrijden is ons eerste doel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.