Hamas: We zullen niet ontwapenen als deel van een wapenstilstand met Israël

Plaatje hierboven: Gaza, 15 juli 2014: moderne raketlanceerinstallatie van Hamas. De oude qassamraketten op simpele driepikkels lijken alweer verleden tijd. Tegenwoordig opereert Hamas met een soort Stalinorgels die op enkele seconden tijd dozijnen raketten wegschieten

Hamas zei maandag dat het zijn wapens niet zal neerleggen of “enige politieke prijs betalen” als onderdeel van een staakt-het-vuren-overeenkomst met Israël. “We profiteren van de wapenstilstand,” werd Mahmoud al-Zahar, de officiële Hamas-functionaris, geciteerd in de online krant Al-Khaleej Online.

“Onze wapens zullen in onze handen blijven en er zijn geen voorwaarden met betrekking tot het recht van Hamas om de weerstand [voort te zetten]. De wapenstilstand vereist geen politieke prijs [van Hamas] en maakt geen deel uit van de deal van de eeuw,” zei al-Zahar. ‘De’ deal van de eeuw “verwijst naar het nog te verschijnen plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in de Midden-Oosten.

De uitspraken van al-Zahar kwamen in reactie op claims van Palestijnse Autoriteit en Fatah-functionarissen dat elke staakt-het-vuren-overeenkomst tussen Hamas en Israël de weg zou banen voor de implementatie van het onzichtbare plan van Trump, dat volgens hen gericht is op het ‘liquideren’ van de Palestijnse zaak.

PA-president Mahmoud Abbas en enkele van zijn topambtenaren in Ramallah beweerden de afgelopen dagen dat pogingen om een ​​overeenkomst tot staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bereiken ook gericht waren op het afscheiden van de Gazastrook van de Westelijke Jordaanoever.

Top-5 leiders van Hamas op 27 maart 2017 in Gaza. Van links naar rechts: Mahmoud al-Zahar, Saleh al-Arouri, Khalil al-Hayya, Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar [beeldbron: AFP/Middle East Eye]

De voorgestelde wapenstilstand is “slechts een humanitaire stap in het belang van het volk van Gaza”, zei al-Zahar. Volgens Zahar werd enige vooruitgang geboekt tijdens de wapenstilstandsessies die vorige week in Caïro plaatsvonden tussen vertegenwoordigers van verschillende Palestijnse facties en Egyptische inlichtingenfunctionarissen.

Hij zei dat er vooral vooruitgang is geboekt bij het versoepelen van reisbeperkingen voor de inwoners van de Gazastrook. Hij wees erop dat de terminal van Rafah langs de grens tussen de Gazastrook en Egypte de afgelopen weken open is geweest. De Hamas-functionaris zei dat de inspanningen nu gericht waren op het bereiken van een overeenkomst met betrekking tot de oprichting van een zeehaven op Cyprus die zou worden gebruikt voor het verzenden van goederen en passagiers naar de Gazastrook.

Zahar zei dat de kwestie van de uitwisseling van gevangenen tussen zijn beweging en Israël apart van de wapenstilstand werd onderhandeld. Hij benadrukte dat Hamas blijft eisen dat Israël eerst alle voormalige gevangenen vrijgeeft die zijn vrijgelaten in de Gilad Shalit-overeenkomst van 2011, maar sindsdien opnieuw zijn gearresteerd door Israël. Korporaal Shalit werd na 5 ¼ jaar gevangenschap in Gaza geruild voor 1.027 gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars

Musa Abu Marzouk, een andere hoge Hamas-functionaris, herhaalde maandag ook de weigering van zijn beweging om te ontwapenen als onderdeel van een wapenstilstand met Israël. Hij zei dat hij het ‘vreemd’ vond dat Abbas en zijn heersende Fatah-factie zich bij de VS en Israël hebben aangesloten door te eisen dat Hamas moet ontwapenen en de controle over de Gazastrook moet overhandigen aan de in Ramallah gebaseerde PA-regering.

Hamas en andere op Gaza gebaseerde facties bekritiseerden Abbas omdat ze weigerden de sancties op te heffen die hij een jaar geleden aan de Gazastrook had opgelegd. De sancties omvatten onder meer het stopzetten van betalingen aan duizenden ambtenaren en het dwingen van duizenden anderen tot vervroegd ontslag.

Afgelopen weekend vertelde Abbas de PLO-afgevaardigden in Ramallah dat hij niet zal blijven fungeren als ‘een geldautomaat’ voor de Gazastrook zolang Hamas weigert de PA-regering toe te staan ​​haar volledige verantwoordelijkheden op zich te nemen in de enclave aan de kust.

Plaatje hierboven: Hamasleider Mahmoud al-Zahar ligt hier in een hospitaalbed in Gaza, woensdag 10 september 2003. Hij was ternauwernood aan de dood ontsnapt nadat een Israëlisch vliegtuig hem onder vuur nam in een poging om hem te liquideren. Zijn zoon kwam hierbij om het leven alsmede een bodyguard. Dat gebeurde een dag nadat twee Palestijnse zelfmoordenaars  in het Israëlische Café Hillel in Jeruzalem 7 Israëliërs vermoordden en 50 anderen verwondden.

Diezelfde dag werd aan een militaire basis in Tzrifin nabij Rishon LeZion nog een tweede aanslag gepleegd. Acht IDF soldaten werden gedood en 30 mensen werden gewond door een zelfmoordbommenlegger. Beide bloedige aanslagen van 9 september 2003, waarbij op één dag in totaal 15 doden vielen en ca. 80 gewonden, werden opgeëist door Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas:We won’t disarm as part of any truce with Israel” van 20 augustus 2018 op d esite van The Jerusalem Post ‭

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.