Na tien jaar bouwstop in Beit El, Samaria, wordt er weer flink bijgebouwd

Plaatje hierboven: Woningbouw in de wijk Ulpana van Beit El nabij Ramallah, gelegen voorbij de Groene Lijn in de Binyamin Regio in Samaria, Israël [beeldbron: Oren Nahshon/Flash90]

Na ruwweg een decennium zonder nieuwe woningbouw, zal de stad Beit El ongeveer 65% groter geworden, met de bouw van een nieuwe wijk, die als compensatie werd beloofd in ruil voor de sloop van 30 wooneenheden zes jaar geleden.

Als de thuishaven van ca. 6.115 (in 2016) en van het Beit El Yeshiva-netwerk, wordt vaak naar Beit El verwezen als het ‘vlaggenschip’ van de gemeenschappen van de nederzettingenonderneming genoemd en de groei – of het ontbreken daarvan – is door velen in de beweging gezien als een barometer van de vitaliteit van de poging om Judea en Samaria te bewonen.

Ooit was het een snelgroeiende stad die jonge koppels aantrok, maar de groei van Beit El is de laatste jaren langzamer geworden na een de facto bouwstop opgelegd door de regering in Jeruzalem. In het afgelopen decennium is er geen enkele nieuwe wooneenheid goedgekeurd in Beit El en is het aantal woningen zelfs afgenomen.

In 2012 vernietigde de Netanyahu-regering, in overeenstemming met een bevel van het Hooggerechtshof, 30 huizen in wat bekend stond als de Ulpana-wijk van Beit El. Als onderdeel van een overeenkomst met de leiders van Beit El, zwoer Netanyahu om een ​​nieuwe wijk te bouwen in Beit El met 300 wooneenheden, gebouwd op de oude basis van de grenspolitie in de stad.

Zes jaar later was de belofte van de premier nog steeds niet uitgekomen, hoewel het in juli bleek dat de nieuwe woningen eindelijk zouden worden verhandeld en gebouwd.

Volgens een rapport van Israel Hayom op dinsdag zal de nieuwe wijk in Beit El echter niet alleen de 300 huisvestingseenheden omvatten die Netanyahu in 2012 beloofde, maar ook ongeveer 650 nieuwe woningen. Na voltooiing zal de nieuwe wijk naar verwachting de bevolking van Beit El, die momenteel iets minder dan 1.000 huishoudens omvat, met ongeveer 65% doen toenemen.

Het uitgebreide woningbouwproject kreeg goedkeuring van het ministerie van huisvesting. “Dit is een echte reden om te feesten voor de inwoners van Beit El en de hele nederzettingenbeweging,” zei de burgemeester van Beit El, Shai Alon. “Dankzij onze vastbesloten inspanningen zal de stad snel uitbreiden met honderden nieuwe huizen en duizenden nieuwe bewoners. Dit is een geweldig cadeau aan de vooravond van het nieuwe jaar [Rosh Hashana].”

Plaatje hierboven: Bewoners van Beit El houden op 19 juni 2017 een protest bij het kantoor van de premier in Jeruzalem [beeldbron: The Times of Israel]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “After decade building freeze, flagship settlement to grow by 65% – Six years after PM vowed to build 300 new homes to replace 30 demolished in Samaria town, Beit El to get 650 new housing units” van 21 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Na tien jaar bouwstop in Beit El, Samaria, wordt er weer flink bijgebouwd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.