De controle van Hamas over Gaza vertraagt een akkoord met Abbas niet

Veel pratende leiders en politici suggereren dat premier Netanyahu een machiavellistische interesse heeft in het houden van Hamas aan de macht in de Gazastrook, omdat deze situatie het sluiten van een deal met Mahmoud Abbas uitsluit. Maar dat doet het niet.

In feite, als er echt een echte en levensvatbare ‘deal’ was volgens welke een soevereine Palestijnse staat wrodt opgericht, zou de implementering van een dergelijke overeenkomst in Judea en Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) – met een uitgestelde toepassing in de Gazastrook tot het einde van De heerschappij van Hamas en de demilitarisering van het gebied – de sterkst mogelijke druk zetten op Hamas om zijn regime te beëindigen.

Het feit dat een deal die werd aanvaard door de Palestijnse vertegenwoordigende instanties, al zou afgesloten zijn, zou Hamas van zijn legitimiteit ontdoen. Gazanen zouden dagelijks herinnerd worden aan de tastbare resultaten van een soevereine Palestijnse staat die ze missen.

Ik geloof eerlijk gezegd niet dat er zoiets bestaat als een “echte en levensvatbare deal volgens welke een soevereine Palestijnse staat is gevestigd”, maar veelpraters die nog steeds denken dat varkens kunnen vliegen, hebben geen basis om te beweren dat Hamas het aangaan van een dergelijk akkoord kan tegenhouden.

De implementatie van elke schijn van een logische soevereiniteitsovereenkomst zou de oprichting van een soevereine Palestijnse staat die afhankelijk is van de Gazastrook, eerst gedemilitariseerd moeten worden. Immers, niemand in de wereld beweert dat in Gaza niemand met wapens zwaait, die ongetwijfeld zouden verboden worden in een mogelijke deal.

In ieder geval zou een herstel van de controle van de Palestijnse Autoriteit over de Gazastrook de uitvoering van een overeenkomst uitstellen, omdat er geen rechtvaardiging zou zijn voor een “Westelijke Jordaanoever eerst” uitvoering van de overeenkomst en het onvermogen om Gaza te demilitariseren zou dienen om de Palestijnse soevereiniteit permanent uit te stellen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Aaron Lerner “Hamas Control of Gaza Does Not Delay Deal With Abbas” van 18 augustus 2018 op de site van Independent Media Review and Analysis (IMRA)