Linkse Haaretz expert: ‘De kolonisten hebben gewonnen, wij hebben verloren’

Plaatje hierboven: Gush Katif. In de zomer van 2005 vochten Joden tegen andere Joden in het Heilig Land. Israëlische agenten te paard van de oproerpolitie hakken erop in. Duizenden kolonisten werden met veel geweld en machtsvertoon verdreven uit 21 Israëlische dorpen en gemeenten in Gaza en in het noorden van Samaria

Op vrijdag 18 augustus 2018 publiceerde de linkse Israëlische krant Haaretz een editoriaal van Uri Mark waarin deze een ‘inspirerende‘ oplossing voorstelde om de ondergang van de nederzettingsonderneming tot stand te brengen en de daaruit voortvloeiende oprichting van een aaneengesloten Palestijnse staat.

Het enige wat nodig was, zo betoogde Mark, was de gedwongen verwijdering van 9600 families – naar schatting 46.000 Israëlische Joden – uit hun afgelegen nederzettingen in Judea en Samaria die geen deel uitmaken van de nederzettingen blokken. Neem die 33 nederzettingen van de kaart, stelde Mark voor, en je zult eindigen met een duidelijk gebied, rijp voor een van noord tot zuid aangesloten Palestijnse staat.

Het is onnodig om te zeggen dat Ha’aretz-lezers niet zo vriendelijk waren tegen dit nieuwste bescheiden voorstel (het eerste dat in 1729 door Jonathan Swift werd gepubliceerd en waarbij Ierse kinderen werden afgeslacht voor voedsel). Alleen al het idee dat deze of een andere Israëlische regering zou proberen om 46.000 Joden te ontwortelen na de traumatische ervaringen van het land die volgden op het ontwortelen van zo’n 8.000 Joden uit Gaza dertien jaar eerder, leek voor veel praatjongens autistisch.

Een van de meest fervente vijanden van de nederzettingen van het linkse dagblad Haaretz (de meest gelezen krant in Israël!), Gideon Levy, noemde op zondag het voorstel van Uri Mark de “Kaart van de illusies” en hij verklaarde vervolgens: “De kolonisten hebben gewonnen, wij hebben verloren.”

Levy voegde eraan toe: “Zionistisch links en de Europese Unie verkopen deze illusie en ook de Palestijnse Autoriteit blijft zich eraan vasthouden – zonder dat, heeft het geen hoop – en zelfs Donald Trump mompelde iets over twee staten. Het lijkt voor iedereen comfortabel. 50 jaar bezetting dankzij 50 jaar illusies. Nog eens 50 zijn mogelijk.”

Het valt te betwijfelen of er ooit een Israëlische leider zal zijn die 46.000 Israëliërs zal evacueren, of dat er ooit een Arabische leider zal zijn die een consequent vredesverdrag zou ondertekenen, waarop Levy het gekende mantra herhaalde dat “alleen de volledige terugkeer van Judea en Samaria naar de Arabieren de gewenste, langdurige vrede zou garanderen.”

Natuurlijk waren de commentatoren op het artikel op de site van Ha’aretz ook niet mals voor Gideon Levy. Maar het feit dat zowel uit de beoordeling van Mark als van Levy naar voren lijkt te komen, is dat de doelen zich naar rechts hebben verplaatst in de publieke opinie van Israël: Israëliërs in het algemeen zijn misschien niet zo tuk op de nederzettingen of soevereiniteit, maar voor een aanzienlijke meerderheid onder hen blijft het idee van een Palestijnse soevereine staat onaanvaardbaar.

Om het anders uit te drukken: het is niet zo duidelijk – te oordelen naar de houding van het Hooggerechtshof en van veel coalitieparlementsleden – dat “de kolonisten hebben gewonnen”, zoals Levy het uitdrukte, maar er bestaat nu geen twijfel meer over dat de linkerzijde het debat over de nederzettingen heeft verloren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Ha’aretz Pundit: ‘The Settlers Have Won, We Have Lost’” van 19 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Linkse Haaretz expert: ‘De kolonisten hebben gewonnen, wij hebben verloren’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.