De VN faciliteert de oorlogsmachine van Hamas

De Palestijnse terreurgroep Hamas die de Gazastrook controleert, heeft naar verluidt in principe ingestemd met een initiatief van Egypte en van de Verenigde Naties voor een langdurig staakt-het-vuren met Israël. Volgens sommige verslagen roept het initiatief op tot een staakt-het-vuren van vijf tot tien jaar in ruil voor de versoepeling van de economische sancties en de humanitaire en economische hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook.

Dit initiatief voor een staakt-het-vuren is verontrustend: Hamas hoeft geen concessies van enige betekenis te doen. De extremistische ideologie van Hamas, die oproept tot de vernietiging van Israël, blijft volledig intact en er wordt bijvoorbeeld niet geëist dat Hamas zijn wapens neerlegt.

Een staakt-het-vuren klinkt misschien goed, maar onder de huidige omstandigheden zal het een dodelijk signaal afgeven aan Hamas en aan de andere terroristische facties in de Gazastrook: namelijk dat een langdurige campagne van terreuraanslagen op Israël economische en humanitaire projecten oplevert die worden gefinancierd door de Verenigde Naties en de Westerse donoren, en misschien zelfs wel een zeehaven en een luchthaven. Het staakt-het-vuren zou Hamas weer vijf tot tien jaar de tijd geven voor het vergaren van wapens, de greep op de Gazastrook te versterken en zich voor te bereiden op de volgende oorlog met Israël.

Elke overeenkomst over een staakt-het-vuren zal worden gezien als een beloning voor het door Hamas gesponsorde terrorisme en geweld tegen Israël. Deze onderhandelingen zullen andere terroristische groeperingen over de hele wereld aansporen hun aanvallen voort te zetten in de hoop legitimiteit te verkrijgen en de VN en de internationale gemeenschap te dwingen om ook met hen te onderhandelen.

Waarom is de VN klaarblijkelijk bereid om honderden miljoenen dollars in de Gazastrook te investeren, terwijl Hamas aan de macht blijft en zelfs sterker wordt? Waarom mogen de Verenigde Naties de rol van de redder van Hamas spelen?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “UN Enabling Hamas’s War Machine” van 13 augustus 2018 in een vertaling van W.J. Jongman en H. Sleijster op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “De VN faciliteert de oorlogsmachine van Hamas

  1. Het geluk van Hamas/PLO is dat zij Israel, de Jood als ‘vijand’ hebben.

    Andere 62 miljoen vluchtelingen hebben dat geluk niet en moeten daarom gewoon op het door UN verstrekte houtje blijven bijten.

    Like

Reacties zijn gesloten.