Israël sluit grensovergang van Erez naar Gaza om gewelddadige protesten van vrijdag j.l.

Plaatje hierboven: Grensovergang van Erez, Israël/Gaza, 20 september 2010. Een lading 20 nieuwe auto’s wordt de Strook binnengereden, per uitzondering via Erez die normaal enkel voor personen is. De grensovergang van Kerem Shalom is de reguliere doorgang voor goederen [beeldbron: Jack Guez/AFP/Getty Images]

Arabische media meldden ’s nachts dat Israël een bericht aan de inwoners van de Gazastrook had afgeleverd dat de Erez-oversteek zondag niet zou worden geopend, behalve in speciale humanitaire gevallen.

Op zondagmorgen bevestigde de woordvoerder van het IDF de sluiting, die komt temidden van een aankondiging dat een hudna (staakt-het-vuren) werd bereikt tussen Israël en Hamas dat door Egypte is bemiddeld, maar ook na het Arabische geweld van afgelopen vrijdag aan de grens met  Gaza.

In de laatste sessie van de ‘Grote Maras van de Terugkeer”, die georganiseerd wordt doorr Hamas, namen ca. 5.000 Arabieren deel – veel van hen Hamas-medewerkers. Twee werden gedood tijdens gewelddadige botsingen met de IDF op verschillende locaties langs de grensafrastering. Meer dan 100 Arabieren raakten gewond en brandbommen werden met balonnen en vliegers naar Israëlisch grondgebied gestuurd, waarbij verschillende vuren werden ontstoken in de Israëlische grensgemeenschappen.

Vier dagen geleden beval minister van Defensie Avigdor Liberman de opening van de Kerem Shalom-oversteek in de zuidelijke Gazastrook en deze keerde terug naar volledige activiteit als onderdeel van de inspanningen om de situatie in Gaza te kalmeren. Op dezelfde dag breidde Liberman het visgebied van Gaza uit tot negen zeemijl.

éHet is belangrijk om te benadrukken dat ik de leiding van Hamas probeer te isoleren van het grote publiek in Gaza”, zei Liberman vorige week tegen Resins Bet Radio, de Israëlische Public Broadcasting Corporation. “Dit is een duidelijke boodschap aan de bevolking van Gaza, als Israëliërs genieten van de rust dan zullen zij [de Gazanen] er ook van kunnen genieten – geweld loont niet.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Israel Shut Down Erez Crossing Over Friday’s Hamas Violence” van 19 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Israël sluit grensovergang van Erez naar Gaza om gewelddadige protesten van vrijdag j.l.

Reacties zijn gesloten.