PLO-leider Mahmoud Abbas roept Palestijnen op tot meer ‘actie en protest’ tegen Israël

Plaatje hierboven: De eerste en de tweede president van de Palestijnse Autoriteit, PLO- en Fatahleiders Yasser Arafat en Mahmoud Abbas, denken met heimwee terug aan die goeie ouwe tijd vóór de Oslo Akkoorden van 1993-94, toen bommen gooien en Joden vermoorden heel gewoon was en zelfs een Palestijnse nationale plicht. Gelukkig heeft Hamas in Gaza die heldenrol van hen voortgezet.

President van de Palestijnse Autoriteit Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, heeft op zaterdag de Palestijnen opgeroepen om “de grond in vuur en vlam” te houden met “volksverzet” tegen Israël, een Palestijns eufemisme voor meer geweld en bloedvergieten jegens de Joden van Israël. “De Palestijnen,” zo zei hij, “mogen het belang van het volksverzet niet onderschatten.”

In zijn slotopmerkingen in Ramallah aan de PLO Centrale Raad, een belangrijk besluitvormingsorgaan, riep Abbas de Palestijnen op om te protesteren bij Khan al-Ahmar, de bedoeïenen sloppenwijk ten oosten van Ma’aleh Adumim, die gepland staat voor sloop. Hij beweerde dat de beslissing om Khan al-Ahmar te slopen en zijn 180 inwoners uit te zetten deel was van een Israëlisch plan om de Westelijke Jordaanoever te verdelen.

Tijdens de slotzitting van de vergadering van de Palestijnse Centrale Raad zei Abbas: “Er is geen staat in Gaza noch autonomie op de Westelijke Jordaanoever en we zullen dit niet accepteren. We zullen de scheiding van Gaza (van de Westelijke Jordaanoever) nooit accepteren. Of we nemen de controle over van het gezag zoals het is in Gaza en de Westelijke Jordaanoever – met één staat, één systeem, één wet en één wapen – of zij (Hamas) nemen in plaats van de macht over (in Gaza).”

Abbas herhaalde zijn eis dat Hamas de volledige controle over de Gazastrook overhandigt aan de op Ramallah gebaseerde PA-regering. Anders, zei hij, zou Hamas de volledige verantwoordelijkheid over de enclave aan de kust moeten opnemen. “Er zou één staat, één systeem, één wet en één veiligheidsmacht in de Gazastrook moeten zijn. Als zij [Hamas] de verantwoordelijkheden niet aan de Palestijnse Autoriteit willen overhandigen, moeten zij hun verantwoordelijkheid opnemen”, voegde Abbas eraan toe

Abbas zei tevens dat de fondsen die bestemd zijn voor de Gazastrook alleen via de PA-regering mogen gekanaliseerd worden. Abbas zei ook dat alle humanitaire hulp of financiële steun aan Gaza via zijn eigen regering moet gaan. “Wie rehabiliteerde de Strook na de campagne in 2014? Het geld werd overgedragen aan mij en we herbouwden. We hebben ongeveer 90 procent van de huizen heropgebouwd, zij (Hamas) hebben niet één huis opnieuw heropgebouwd,” stelde hij.

Slechts weinig Palestijnen lijken het hiermee eens te zijn. In een peiling van 4 juli 2018 die werd uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy & Survey Research (PCPSR) blijkt dat:

“Een overweldigende meerderheid [van het Palestijnse publiek] eist de onmiddellijke stopzetting van alle maatregelen die Abbas tegen de Gazastrook heeft genomen en verzet zich tegen het harde optreden tegen demonstraties die een einde aan deze maatregelen eisen. Bovendien verzet een tweederde meerderheid zich tegen de eis van Abbas om gewapende factiebataljons in de Gazastrook te ontwapenen. Een meerderheid is ook gekant tegen de eis van Abbas dat Hamas de volledige verantwoordelijkheid over de Gazastrook overhandigt aan de verzoeningsregering, met inbegrip van ministeries, de veiligheidssector en de wapens”

De PLO-raad, die een driedaagse conferentie afsloot, bevestigde de Palestijnse oppositie tegen het aangekondigde vredesplan waarvan-niemand-de-inhoud-kent van de Amerikaanse president Donald Trump in het Midden-Oosten en beloofde de inspanningen voort te zetten om het te dwarsbomen. “De Amerikaanse regering is een partner van de regering van de Israëlische bezetting”, aldus de raad. “Het maakt deel uit van het probleem en maakt geen deel uit van de oplossing.”

De Palestijnen zullen doorgaan met hun beleid om de politieke betrekkingen met de Amerikaanse regering op te schorten totdat het terugkomt op zijn ‘onwettige beslissingen’ met betrekking tot Jeruzalem, vluchtelingen en nederzettingen, zei de raad in zijn verklaring. Het betrof het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, Amerikaanse gelden te verlagen voor het Hulp- en werkagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen en wat de Palestijnen beschouwen als steun van de VS voor nederzettingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Abbas calls for intensifying ‘Popular Resistance’ against Israel” van 19 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Elior Levy “Abbas: No separate Palestinian state in Gaza” van 18 augustus 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van JNi.Media “Abbas: ‘Deal of the Century’ Means Splitting Gaza from Ramallah” en een artikel van Dr. Martin Sherman “INTO THE FRAY: Gaza – Déjà vu…again?” van 19 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelReport: Tension between Palestinian Authority and Egypt” van 19 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva