Trump en Poetin zijn het eens om Iraanse troepen uit Syrië te verdrijven

Velen vroegen zich af waarover de presidenten Trump en Poetin het hadden toen ze elkaar in juli jongstleden twee uur achter gesloten deuren in Helsinki ontmoetten, waardoor speculaties ontstonden over de problemen van Trump, aangehaald door Robert Mueller, een speciale raadsman, over een heimelijke verstandhouding tussen de twee voorafgaand aan de verkiezingen van 2016.

Dat was toen veel om te doen, evenals over een bespreking van de uitbreiding van twee wapenbeheersingsverdragen tussen de VS en Rusland. Maar berichten die donderdag uit het Witte Huis kwamen, suggereren dat de geheime bijeenkomst vooral gewijd was aan de aanwezigheid van Iran in Syrië.

Zowel Reuters als Bloomberg, citeren een ambtenaar van het Witte Huis die anoniem wenste te bliven, meldden dat de twee leiders tot een overeenkomst kwamen dat Iran Syrië moest verlaten. De Russische leider zei dat het weghalen van Iran ‘moeilijk zou zijn’, maar hij was het er in principe over eens dat het vroeg of laat zou moeten gebeuren.

Sinds de Top van Helsinki met de Amerikaanse president, heeft Rusland zijn samenwerking met Iran, samen met Turkije, voortgezet om naoorlogse oorlog Rusland te besturen, waarbij de drie landen strategische delen van het land uithakken voor hun eigen militaire gebruik. Wat suggereert dat toen de Russische president het erover eens was dat Iran uit Syrië zou moeten zijn, hij meende dat dit in de toekomst zou gebeuren.

Aan de andere kant hebben de Russen er wel op aangedrongen dat Iran en zijn proxy-troepen zo’n 50 mijl wegtrekken van de grens van Israël op de Golanhoogte. Dezelfde anonieme ambtenaar van het Witte Huis stelde ook voor dat wanneer de nationale veiligheidsadviseur John Bolton volgende week in Genève zijn Russische tegenhanger Nikolai Patrushev ontmoet, de aanwezigheid van Iran in Syrië een groot deel van hun gesprek zal omvatten.

Averyanov en Bolton ontmoetten elkaar voor het laatst op 27 juni in Moskou, en bespraken volgens TASS de vooruitzichten voor samenwerking tussen de veiligheidsraden van beide landen – wat neerkwam op een 180-gradenverschuiving in Bolton’s positie op Rusland en president Poetin, die hij eerder afschilderde als een vijand van de VS.


Bronnen:

♦ naar een een artikel van David Israel “Report: Trump, Putin, Agree to Push Iran Out of Syria” van 17 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelWhite House says Trump, Putin agree in principle on getting Iran out of Syria” van 17 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Trump en Poetin zijn het eens om Iraanse troepen uit Syrië te verdrijven

  1. Dat is nog eens goed nieuws , maar te Iraanse troepen zijn daar op uitnodiging van Assad , dus moet hij het bevel geven, !

    Like

Reacties zijn gesloten.