Opnieuw rellen aan grens van Gaza met Israël: 2 Palestijnen gedood en honderden gewond

Op vrijdagnamiddag 17 augustus 2018 braken andermaal rellen uit aan het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël, ondanks de geruchten van een mogelijk staakt-het-vuren bestand tussen Hamas en Israël. Maar de afkondiging van een dergelijke tactische hudna door Hamas en Co lijkt vooralsnog wat voorbarig.

Twee Palestijnen werden gedood en 270 anderen raakten gewond tijdens confrontaties met de IDF langs de grens met Gaza op vrijdagmiddag, volgens Palestijnse berichten, in wat lijkt op een toename van spanningen temidden van geruchten over onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

Volgens het woordvoerbureau van de IDF kwamen duizenden Palestijnen samen in de Gazastrook, voornamelijk wat dieper op eigen grondgebied en niet meteen aan het grenshekken zelf. Een aantal Molotov-cocktails en explosieven werden naar het veiligheidshekken gegooid, maar er waren geen slachtoffers of schade aan de Israëlische strijdkrachten.

De Israëlische strijdkrachten reageerden in overeenstemming met de IDF-voorschriften. Daarnaast hadden brandweerlieden van de KKL de handen vol aan het blussen van twee branden in het Be’eri-woud in het zuiden van Israël, die waren veroorzaakt door balonnen met brandbommen die vanuit de kustenclave werden gevlogen naar Israël.

Donderdag bleek dat premier Benjamin Netanyahu een ontmoeting had gehad met de Egyptische minister van inlichtingen over mogelijke voorwaarden voor een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Volgens één bron zou het voorgestelde staakt-het-vuren een kalme periode van een jaar omvatten, die mogelijk tot vier jaar zou kunnen worden verlengd. De mogelijke terugkeer van twee Israëlische burgers en de lichamen van IDF-soldaten die door Hamas worden vastgehouden, zal het hele jaar door in onderhandelingen worden besproken.

Na drie dagen van relatieve rust langs de grens heropende Israël Gaza’s grensovergang Kerem Shalom op woensdagochtend om economische goederen naar de Strook te laten passeren. Ondanks de pogingen om een ​​wapenstilstand te bereiken, verklaarden de aan Hamas gelieerde bronnen vrijdag dat haar mensen wekelijks ‘Grote Mars van de Terugkeer’ -protesten langs de grens zouden blijven houden – demonstraties en vaak gewelddadige rellen die sinds 30 maart elke vrijdag plaatsvonden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Violence and Fire Returns to Gaza Border, Southern Israel” van 18 juli 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelReport: Two killed, 270 wounded, in Gaza border clashes” van 17 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Opnieuw rellen aan grens van Gaza met Israël: 2 Palestijnen gedood en honderden gewond

  1. de wekelijkse HUDNA-PARTY !!! ondanks alle vredesbesprekingen en wederzijdse beloftes gaan ze gewoon door met narigheden ! ook brandvliegers/ballonnen blijven komen !!!!
    een staakt het vuren op z’n arabisch !!!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.