Israël houdt PA-fondsen in om slachtoffers van Palestijnse foltering te compenseren

Een groep Palestijnen, slachtoffers van foltering door toedoen van de Palestijnse Autoriteit (PA) die een rechtszaak won die tegen de PA in Israël was aangespannen, begint een gunstig gevolg te krijgen.

Israël heeft onlangs ongeveer NIS 1 miljoen (ca. 239.000 euros) aan belastinginkomsten afgetrokken die het namens de PA verzamelt, die het zal gebruiken om de medische kosten te dekken van Palestijnen die werden gemarteld door PA-veiligheidsdiensten, meldde Israël Radio op dinsdag.

Vorig jaar erkende een Israëlische rechtbank voor het eerst de marteling van de Palestijnen en beval de PA hen te compenseren. Het volledige bedrag van de vergoeding moet nog worden bepaald. In de tussentijd zorgt Israël ervoor dat de gerechtskosten worden gedekt, maar er wordt verwacht dat zij honderden miljoenen sjekels een schadevergoeding krijgen.

In januari heeft Israël onlangs een half miljard Israëlische sjekels (120 miljoen euros) afgetrokken van belastingen die het namens de PA int, om de vereiste compensatie gedeeltelijk te dekken. De Palestijnse regering beweerde dat “deze maatregel niets ander is dan een Israëlische piraterij van Palestijnse fondsen en deel uitmaakt van een beleid om Palestijnse belastinginkomsten in beslag te nemen die door de Israëlische regering worden gebruikt.”

Afgelopen juni heeft de arrondissementsrechtbank van Jeruzalem een ​​precedent uitspraak gedaan op grond waarvan de PA verantwoordelijk is voor de fysieke en emotionele schade veroorzaakt aan niet minder dan 52 eisers – Israëlische en Palestijnse Arabieren verdacht door de PA van ‘samenwerking met Israël’ – en veroordeelde de PA tot compensatie.

Het vonnis van de rechtbank dat afgelopen juli werd gepubliceerd, onthult een diepgaand verslag van elk van de eisers en zijn omstandigheden. Het resulterende beeld is er een van wijdverspreide gevangennemingen in heel Judea en Samaria van degenen die ervan verdacht worden samen te werken met Israël. De wrede martelingen beschreven door de aanklagers omvatte afranselingen met metalen draden en rubberen pijpen, brandwonden van sigaretten, urenlang worden opgehangen, en slaap- en voedseldeprivatie.

De aanklagers getuigden dat zij tussen 1990 en 2003 voor verschillende tijdvakken in de gevangenis waren geplaatst, waarvan sommige jarenlang werden vastgehouden, waarbij zij onvoorstelbaar brutale folteringen leden in de handen van hun ondervragers. Dientengevolge hebben de aanklagers ernstige schade toegebracht aan zowel hun fysieke als mentale gezondheid. Verschillende van de slachtoffers stierven vervolgens aan hun verwondingen of werden zonder proces geëxecuteerd.

De PA heeft geweigerd om de jurisdictie van het gerecht over zijn zaken te erkennen terwijl het ontkent dat om het even welke marteling in zijn faciliteiten plaatsvond. De Palestijnse veiligheidstroepen zijn eerder onder vuur gekomen door belangenbehartigers en Palestijnse gedetineerden die zijn gebaseerd op flagrante mensenrechtenschendingen.

Plaatje hieronder: Folteringen en martelingen zijn schering en inslag in de Palestijnse gevangenis van Jericho. Kenners spreken van de Hel op Aarde in de Arabische gebieden in Judea & Samaria [beeldbron: Arab 21]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael Uses PA Funds to Compensate Victims of Palestinian Torture” van 14 augustus 2018 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelCrimes of Torture in Palestinian Prisons and Detention Centers” van 17 januari 2016 op de site van Palestinian Center for Human Rights (PCHR)

♦ naar een artikel van Jacob Burns “Palestinians speak out about torture in PA prison” van 27 september 2017 op de site van Al Jazeera

Een gedachte over “Israël houdt PA-fondsen in om slachtoffers van Palestijnse foltering te compenseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.