Als kinderspeelgoed een wapen wordt: Israël blokkeert de export van ballonnen naar Gaza

Plaatje hierboven: Een enorme terreurvlieger werd door Hamas vanuit Gaza naar Israël gestuurd en raakte op 11 augustus 2018 verstrengeld in de hoogspanningslijnen nabij de Kibboets Sufa, naast de grens met Gaza [beeldbron: Israel Electric Company]

De Israëlische blokkade van de Gazastrook richt zich nu ook tegen speelgoed. Israël heeft in de afgelopen weken in de haven van Ashdod drie containers met tienduizenden ballonnen in beslag genomen, die op weg waren naar de Gazastrook. Dat berichtte het Israëlische “Kanaal-10”-nieuws. Normaal gesproken maken zulke luchtballonnen kinderen blij op verjaardagsfeestjes.

Men vermeldde niet wie de containers met ballonnen naar Gaza had gestuurd. Bijna dagelijks versturen liefdadigheidsorganisaties zoals de “alliantie voor wederopbouw” donatieoproepen om kinderen in de Gazastrook te voorzien van speelgoed. Maar nu hebben de Israëlische autoriteiten de ballonnen in beslag genomen om Hamas eraan te hinderen deze voor hun brandstichting terrorisme te gebruiken.

Gemiddeld 11 branden dagelijks
In de loop van de afgelopen vier maanden heeft de in de Gazastrook regerende Hamas duizenden brandbommen naar Israëlisch gebied gestuurd, die geleid hebben tot de vernietiging van meer dan 7.500 hectare land, honderden hectares tarwevelden en 2.700 hectare natuurgebied.

Meer dan 1000 brandbommen werden via kinderballonnen of via met helium gevulde ballonnen over de grens gevlogen, wat leidde tot meer dan 750 branden – gemiddeld 11 per dag. Dat zorgde voor directe schade van over de 3 miljoen dollar. Het zal jaren duren voordat de door Hamas veroorzaakte ecologische schade hersteld zal zijn. Ondanks een door Hamas vorige week donderdag verkondigde wapenstilstand bleven de Palestijnen van Gaza brandbommen naar Israël sturen.

Enorme vuurvlieger komt in hoogspanningskabels terecht
Afgelopen maandag brak er in het gebied Re´im in de regio Eshkol in het zuiden van Israël een grote brand uit. Zaterdag landde er een reusachtige vuurvlieger (foto) met een spanwijdte van meer dan 4 meter vanuit Gaza in hoogspanningskabels in de buurt van de kibboets Sufa.

Daardoor werd in de regio de stroomtoevoer onderbroken. Technici moesten met een kraan van de “Israel Electric Corporation” de vlieger verwijderen, voordat het brand zou kunnen veroorzaken. Eveneens zaterdag neutraliseerde de politie een terreurballon uit Gaza, die naast een eetzaal in de regio Eshkol terechtkwam. Bovendien brak er brand uit in het natuurgebied Nir Am.

Netanyahu: “Wij eisen een volledige wapenstilstand”
Afgelopen zondag aan het begin van de kabinetszitting verklaarde minister-president Benjamin Netanyahu dat Israël zich “midden in een campagne tegen de terreur in Gaza zou bevinden. Dat betekent felle discussie over en weer. Die zal niet in één keer eindigen. Onze eis is duidelijk – een volledige wapenstilstand. Met minder zullen we geen genoegen nemen”, benadrukte hij.

Verder zei de minister-president: “Tot nu toe hebben we honderden militaire doelen van Hamas vernietigd. In iedere ronde verlangt de IDF een extra hoge prijs. Ik zal hier onze operatieve plannen niet verklappen. Maar ze zijn klaar. Het is ons doel om de rust voor de bewoners van het zuiden en van het aan de Gazastrook grenzende gebied te herstellen. Dit doel zal in volledige omvang bereikt worden.”

door Ulrich W. Sahm


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNS News Service “Massive ‘Terror Kite’ from Gaza Successfully Removed from Israeli Power Lines” van 13 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

♦ in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Wenn Kinderspielzeug zur Waffe wird: Israel stoppt den Export von Ballons nach Gaza” op de site van Fokus Jerusalem van 14 augustus 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.