Israëlische NGO wil Hamasleider Haniyeh en Fatahleider Abbas voor ICC in Den Haag brengen

Topleiders van Hamas op 27 maart 2017 in Gaza. Van links naar rechts: Mahmoud al-Zahar, Saleh al-Arouri, Khalil al-Hayya, Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar [beeldbron: AFP/Middle East Eye]

De Joodse mensenrechtenorganisatie Jerusalem Institute of Justice B’Tzalmo (niet te verwarren met B’Tselem) heeft een oproep gedaan aan het Internationaal Strafhof in Den Haag en de Verenigde Naties om de misdaden van Hamas in de Gazastrook te onderzoeken. De oproep zegt dat Hamas een wereldwijde terreurbeweging is die herhaaldelijk de mensenrechten van vrouwen, ouderen, kinderen en baby’s, moslims, christenen en Joden schendt, en de wereld is verplicht om dat te bestrijden.

Op 13 september aanstaande zal het Jerusalem Institute of Justice dit jaar zijn tweede verzoek indienen bij het parket van het ICC met het verzoek om een onderzoek naar oorlogsmisdaden te openen tegen Hamas-leider Ismail Haniyeh voor de militarisering van kinderen onder de 15 jaar. Hamas organiseert militaire trainingskampen voor kinderen onder de 15 jaar, waarbij de jongeren deelnemen aan militaire parades met wapens en leren kruipen onder prikkeldraad en aanvallen op Israëlische soldaten nabootsen.

B’Tzalmo-directeur Shai Glick schreef in het verzoek aan het ICC: “Hamas, dat vandaag de Gazastrook bestuurt, wordt door veel landen van de wereld, waaronder Egypte, als een terroristische organisatie gedefinieerd. Door de jaren heen heeft Hamas de burgerbevolking van Gaza schade berokkend en in plaats van een leven te bouwen, bouwt het doodstunnels. Het is belangrijk om te onthouden dat Hamas meisjes en vrouwen als menselijke schilden gebruikt, in flagrante overtreding van de regels van oorlogsvoering en de Conventie van Genève.”

De NGO zal ook een verzoek indienen voor een onderzoek tegen Abbas voor dergelijke misdaden. Het legde uit dat Abbas “een systematische en wijdverspreide campagne van consistente marteling en misbruik tegen het Palestijnse volk had gevoerd met een flagrante veronachtzaming van hun fundamentele mensenrechten.” De groep beschuldigde de PA-veiligheidstroepen van “zware slagen, willekeurige arrestaties, psychologische martelingen zoals gewelddadige bedreigingen en verbaal geweld, fysieke marteling zoals Shabeh (stress-posities), ernstige eenzame opsluiting en andere daden van inhumane behandeling.”

Glick verwees ook in zijn oproep naar de vermiste Israëli’s die worden vastgehouden in de Gazastrook: “De Hamas-regering houdt twee Israëlische burgers gevangen en weigert hen toe te staan ​​naar huis terug te keren. Opgemerkt moet worden dat dit burgers zijn en geen strijders, die beiden ziek zijn. Het is een zeer ernstige schending van hun mensenrechten. Dit kan niet worden genegeerd in een rapport dat u mogelijk publiceert. Hamas weigert ook geneesmiddelen door te geven aan de gevangenen of om vertegenwoordigers van het Rode Kruis toe te staan ​​om hen te bezoeken.”

De directeur-generaal van B’Tzalmo sloot zijn brief af met de vraag om de oorlogsmisdaden van Hamas te onderzoeken bij het bouwen van terreurtunnels, het in gevangenschap houden van Israëlische burgers terwijl zij ziek zijn en het overtreden van de regels van het Verdrag van Genève. “Daarnaast worden vanuit Gaza honderden vliegers en ballonnen met brandbommen naar Israël gevlogen om velden te verbranden en de vernietiging te verspreiden, in strijd met het Verdrag van Rome betreffende het beschadigen van de landbouwvelden van de vijand”, schreef Glick.

Vermist/gegijzeld in Gaza, van links naar rechts: Hisham al-Sayed, Lt. Hadar Goldin, Sgt. Oron Shaul en Avera Mengistu


Bronnen:

♦ naar een artikel van JNi.Media “Zionist NGO Calls on Hague ICC to Investigate Hamas Crimes” van 16 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Israeli NGO demands ICC to open war crimes probe against Haniyeh and Abbas” van 17 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Israëlische NGO wil Hamasleider Haniyeh en Fatahleider Abbas voor ICC in Den Haag brengen

  1. Tja ; mooi streven !! terechte aanklacht !! maar heeft (de staat) Israel zich aangemeld bij het ICC ?? een NGO kan niet zomaar een aanklacht indienen !!
    ICC heeft een afdeling voor terreuronderzoek waar hezbolla hamas/isis fatah/plo behoorlijk veel aandacht krijgen !! het rode kruis(ICRC) kan wel klagen omtrent de weigering van bezoek aan krijgsgevangenen !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.