Europese Unie wil leerprogramma in Palestijnse scholen doorlichten om Jodenhaat te stoppen

De internationale gemeenschap, geleid door de Europese Commissie, is bezig met het initiëren van een beoordeling van Palestijnse studieboeken nadat is gebleken dat het nieuwe schoolcurriculum, dat afgelopen najaar is geïntroduceerd, de Palestijnse studenten niet voorbereidt op vrede en co-existentie met de Israëli’s, maar eerder Joden- en Israëlhaat aanleert en de radicalisering aanwakkert.

Concrete voorbeelden van aanzetten tot haat in Palestijnse studieboeken werden eerder dit jaar aan verscheidene nationale regeringen gepresenteerd, onder meer in Londen, Brussel en Helsinki, en hebben ook de aandacht getrokken van internationale media. Zowel in Groot-Brittannië als in Finland zijn voorbeelden van haatdragende inhoud in Palestijnse studieboeken, gefinancierd door EU-belastingbetalers, baanbrekende nieuwsverhalen geworden. Na vele jaren van stilzwijgen en ontkenning zijn verschillende donorregeringen nu begonnen te reageren.

In een officieel antwoord op een door de Europese coalitie voor Israël in Finland geïnitieerde basiscampagne, reageerde de regering medio juni met de opmerking dat “de Finse regering geen haatzaaiende uitlatingen accepteert en vindt het belangrijk dat de voorbeelden van ophitsing die zijn gepresenteerd worden naar behoren beoordeeld door externe deskundigen”. De Finse regering, die momenteel voorzitter is van de EU-coördinatiegroep die verantwoordelijk is voor de financiering van en het toezicht op de Palestijnse Autoriteit op het gebied van onderwijs, meldde dat er momenteel een beoordelingsproces wordt gepland samen met de Europese Commissie.

Dit werd vorige week bevestigd in Londen toen ECI-directeur Tomas Sandell een ontmoeting had met Alistair Burt, minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk voor het Midden-Oosten. In een parlementair debat in het Lagerhuis in juli over ophitsing in Palestijnse schoolboeken, legde hij de volgende verklaring af:

“Er is geen plaats in het onderwijs voor materialen of praktijken die jonge geesten oproepen tot geweld. Onze blijvende steun zal de Palestijnse Autoriteit blijven aansporen om op te roepen tot het stoppen van aanzetten tot haat in de onderwijsinstellingen. We zijn in de laatste fase van de besprekingen om samen met andere donorlanden een bespreking van het leerboek voor te bereiden. De evaluatie zou tegen september 2019 moeten zijn voltooid.”

De Britse minister Burt bevestigde dat de beoordeling “op feiten gebaseerd en rigoureus” zal zijn. Palestijnse aanzetting tot haat en de financiële steun van de families van martelaren hebben al geleid tot een sterke verlaging van de Amerikaanse financiering van de Palestijnse autoriteit en vorige maand heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, aangekondigd dat de financiering door de Australische regering van de PA geheel zal worden stopgezet zolang als de betalingen aan veroordeelde terroristen in Israëlische gevangenissen worden voortgezet.

Ondertussen heeft de Britse regering aangekondigd dat ze haar hulp voor economische ontwikkeling op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zal verdubbelen om de Palestijnse economie te verbeteren, maar Alistair Burt houdt vol dat ophitsing moet stoppen. Hoewel de Amerikaanse en de Australische regering hun financiering aan de Palestijnse Autoriteit aanzienlijk hebben verlaagd, hebben de Europese regeringen hier meer weerstand tegen geboden.

In eerdere gesprekken met de Europese Commissie in Brussel hebben EU-functionarissen botweg elke vermelding van het aanzetten tot haat in Palestijnse schoolboeken verworpen en zelfs gesuggereerd dat de Israëlische schoolboeken niet anders zijn. Dat is nu aan het veranderen. In een verklaring in Londen op woensdag verwelkomde Sandell de onafhankelijke beoordeling, waarin hij zei: “hoewel het al veel eerder had moeten gebeuren, zal het van cruciaal belang zijn voor het vredesproces”.

“Om de vrede een kans te geven, moeten we de volgende generaties voorbereiden op co-existentie, niet op oorlog en conflict. Een overtuigend en alomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen hangt in de eerste plaats af van de vraag of beide partijen bereid zijn om naast elkaar te leven in vrede en naast elkaar bestaan. Dit kan niet gebeuren zolang we toestaan ​​dat de Palestijnse aansporing tot haat en geweld floreert in hun schoolboeken”, besloot Sandell.


Bronnen:

♦ naar een artikelDonor countries initiate review process of Palestinian textbooks after wide-spread criticism of incitement to hatred and radicalization in new school curriculum” van 15 augustus 2018 op de site van European Coalition for Israel (ECI)

3 gedachtes over “Europese Unie wil leerprogramma in Palestijnse scholen doorlichten om Jodenhaat te stoppen

  1. Lol…. dat doen ze al meer dan 100 jaar en de zoveelste EU commissie zal schaamteloos concluderen dat dat niet voorkomt. Als het wel voorkomt dan is dit “te begrijpen” vanwege hun “ongelijke positie die ze hebben” en het dan gewoon een strijdbijl van “de onderdrukten” is. Wie kan zo’n EU commissie nu eigenlijk vertrouwen? De slager keurt zijn eigen vlees want de EU subsidieert die scholen.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.