PA leider Abbas: Amerikanen ‘liegen’ over humanitaire situatie in Gaza

De Palestijnse president Mahmoud Abbas haalde op woensdag scherp uit naar de Verenigde Staten omtrent hun voorstellen om de humanitaire situatie in Gaza te verlichten.

Abbas zei in een toespraak over de Amerikaanse functionarissen: “Ik zweer het bij God, het zijn leugenaars.” Abbas voegde eraan toe dat hij gelooft dat de VS Gaza-hulpprojecten probeert te promoten om haar eigen belangen te dienen.

Palestijnen zijn onderling verdeeld sinds de islamitische terreurgroep Hamas Gaza in 2007 op gewelddadige wijze de macht greep en de stridjkrachten van Al Fatah van Mahmoud Abbas uit de Strook had verjaagd. Abbas regeert nu enkel over de Arabische gebieden in Judea en Samaria die niet onder Israëlische controle staan.

Herhaalde verzoeningspogingen tussen Abbas’ al-Fatah factie en Hamas mislukten die zich hebben ontwikkeld tot bittere rivalen. President Donald Trump beloofde de ‘ultieme overeenkomst’ tussen de Palestijnen en Israël na te streven, en stuurde gezanten Jared Kushner en Jason Greenblatt om een ​​aantal landen in het Midden-Oosten te bezoeken om details van het nog niet uitgebrachte plan te bespreken.

De Palestijnen verwierpen echter de VS als vredesmakelaar na Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en zijn daaropvolgende verhuizing van de Amerikaanse ambassade aldaar.

De Palestijnen hebben ook gezworen zich te verzetten tegen de de nieuwe wetgeving die in de VS en Israël is aangenomen en die bedoeld is om het officiële beleid van de Palestijnse Autoriteit af te sluiten met levenslange salarissen voor gevangen terroristen en de families van degenen die zijn gedood en terreur plegen.

De Amerikaanse wet, de Taylor Force Act genoemd naar een Amerikaanse veteraan die door een Palestijnse terrorist in Tel Aviv werd doodgestoken, beknot de Amerikaanse hulp aan de Palestijnen om hen aldus te dwingen hun steun aan de terreur op te heffen. In reactie daarop heeft Abbas onlangs aangekondigd dat hij de ‘laatste stuiver’ van de PA zou gebruiken om de terreurgelden te betalen.

Abbas zei op de tweedaagse conferentie van de PLO, die woensdagavond in Ramallah van start ging, dat het komende plan van Trump, de ‘racistische’ Joodse Natiestaat Wet en andere Israëlische maatregelen zal bespreken.

Ook het besluit van de Israêlische regering om de barakken van Khan al Ahmar te slopen, die ten oosten van Ma’aleh Adumim illegaal werd opgezet door Bedoeïenen met de steun van de Europse Unie, alsmede de intentie om zijn bewoners in de buurt van Jericho te verhuizen staat op de agenda van Abbas.

Abbas drong er bij de Palestijnen op aan hun protesten voort te zetten tegen het besluit om de inwoners van Khan al-Ahmar te verdrijven en “de Zionisten te stoppen hun wensen te vervullen”. Hij voegde eraan toe: “We moeten dag en nacht aan de zijde van de inwoners van Khan al-Ahmar staan, en niet alleen met woorden, maar ook met volksverzet. We willen winnen in Khan al-Ahmar omdat we hebben gewonnen met de metaaldetectoren.” Met dat laatste verwees Abbas naar de veiligheidssituatie op de Tempelberg in Jeruzalem.


Bronnen:

♦ naar een artikelAbbas calls US officials ‘liars’ over Gaza situation” van 15 augustus 2018 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Abbas: we will thwart Trump’s plan, nation-state law” van 15 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “PA leider Abbas: Amerikanen ‘liegen’ over humanitaire situatie in Gaza

  1. Heeft Abbas bij Allah gezworen of bij God?
    Dat maakt voor mij, een westerse Christen wel een groot verschil.

    ( effe serieus)
    Wat een grote en onverzoenlijke haat, tegen anders denkenden. Steeds meer en meer wordt de wereld ( zie Turkije Rusland en Iran hun financieren en mogelijk hun economieën zakken in elkaar, terwijl ze allen veelbetekenend aan “ de grens “ met Israël staan ). “ klaargemaakt” voor de grote finale; de wederkomst van de Messias.

    Like

Reacties zijn gesloten.