Hezbollah chief Nasrallah: Wij zijn sterker dan de IDF: overwinning in Syrië is nabij

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei dinsdag dat “Hezbollah sterker is dan het Israëlische leger”. “We zullen binnenkort een overwinning vieren op Syrische bodem,” zei het hoofd van de in Libanon gebaseerde terroristische groep in een televisietoespraak die de twaalfde verjaardag van de Tweede Libanese oorlog markeerde, terwijl hij beweerde dat Israël “afgeschrikt” werd omdat het “verslagen” was door Hezbollah in 2006.

“’12 jaar zijn verstreken en Israël bedreigt ons nog steeds met oorlog. Israël praat zo vaak over het versterken van Hezbollah en zijn capaciteiten dat een van de hogere officieren in Israël zei dat Hezbollah het op één na machtigste leger in de regio is na de IDF,” vervolgde Nasrallah.

“Laat me deze hoge officier even het volgende zeggen: Hezbollah is sterker dan het Israëlische leger, het verzet in Libanon is sterker dan het Israëlische leger in capaciteiten, in ervaring en moed”, pochte hij, voordat hij Israël beschuldigde van een onafscheidelijk deel van de oorlog in Syrië te zijn, en hij beweerde: “Ze leverden wapens aan de rebellen.”

Nasrallah spotte toen met premier Binyamin Netanyahu en zei: “De campagne die hij elke dag voert, is een bedelaars campagne. Zijn beleid is dat Iran en Hezbollah niet in Syrië mogen blijven. Dat is zijn probleem vandaag – hoe Iran en Hezbollah uit Syrië te krijgen.”

“Luister naar de onbeschaamdheid: Israël, dat in Syrië verslagen was, probeert voorwaarden op te leggen, het stelt eisen. Je bent verloren, je bent verslagen, je gok mislukt, je hoop is verdwenen en je stelt eisen? Het tijdperk waarin Israël zijn voorwaarden kan opleggen is voorbij,” verklaarde hij.

Nasrallah bedreigt Israël regelmatig en beroemt zich op de macht van zijn groep, hoewel hij sinds de oorlog van 2006 gedwongen is zich in een bunker te verstoppen. Twee jaar geleden ontkende hij dat hij zich al tien jaar in een ondergrondse bunker had verstopt. Hezbollah is een vitale bondgenoot van het Assad-regime in Syrië en heeft zijn terroristen gestuurd om samen met Syrische troepen te vechten en onderweg aanzienlijk zware verliezen te lijden.

Saoedi-Arabië (alsmede de overige 5 leden van Arabische Golfstaten van de GCC) hebben op 2 maart 2016 Hezbollah opgelijst als een terreurorganisatie. Echter, eerder op 23 juli 2013, werd ook in de Europese Unie Hezbollah opgelijst als terreurgroep, maar vreemd genoeg enkel de militaire vleugel en niet de politieke die wortd geleid door Nasrallah zelves

Dat dubbelzinnige besluit van de EU-landen om Hezbollah slechts gedeeltelijk op haar terreurlijst te zetten en tegen beter weten in toch het onderscheid blijft maken tussen de gewapende en de politieke vleugel van Hezbollah, werd op groot jolijt onthaald door Hezbollah leider Hassan Nasrallah die op 24 juli ’13 tijdens een diner naar aanleiding van het einde van de vastenmaand Ramadan het volgende antwoordde:

Dit bedenksel van een militaire vleugel, een politieke vleugel; dat is een idee van de Britten geweest. Zij proberen gewoonlijk wel zoiets uit te vinden. Ondanks dat ik het oneens ben met deze splitsing en onderscheid, stel ik voor dat onze ministers in de volgende Libanese regering uit de militaire vleugel van Hezbollah komen.

Hezbollah-drugs


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Nasrallah to Israel: We are stronger than you are” van 14 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Juliane Helmond “Nasrallah: We’re stronger than the IDF, will soon be victorius in Syria” van 15 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Hezbollah chief Nasrallah: Wij zijn sterker dan de IDF: overwinning in Syrië is nabij

Reacties zijn gesloten.