Hamasleider zegt dat Gaza niet veilig is voor Mahmoud Abbas omwille van… al Fatah!

Hamasleider Mahmoud al-Zahar, stichter en partij-ideoloog van de islamistische terreurorganisatie die de Gazastrook de afgelopen tien jaren bestuurt, zegt dat Hamas de veiligheid van president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas niet kan garanderen indien deze de Gazastrook zou willen bezoeken.

Maar het is niét Hamas die hem zou willen ombrengen maar leden van zijn eigenste politieke factie al-Fatah die loyaal zijn gebleven aan Mohammed Dahlan, die in Gaza destijds het Veiligheidskorps van de Palestijnse Autoriteit in Gaza oprichtte en van 1994 tot 2000 leidde. Hij (naast zoveel anderen) wordt gezien als de mogelijke opvolger van de 82-jarige Fatahleider Mahmoud Abbas

In een interview zegt Zahar tevens dat een bezoek van Abbas aan de Gazastrook de veronderstelde verzoening tussen Al Fatah en Hamas geen stap dichterbij zou brengen, nadat ze elkaar reeds (ontelbare keren) ontmoetten in Caïro zonder dat daar enige vooruitgang werd geboekt.

Zahar stelde dat wat hem betreft het de [leiding is van de] Palestijnse Autoriteit die tegen werkelijke hereniging vecht, en dat de vergaderingen die ze tot nog toe samen hebben belegd slechts handelden over oppervlakkige onderwerpen zoals het uitgeven van paspoorten voor Gaza.

Voor een mogelijk bezoek van Abbas aan de Gazastrook, zegt Zahar dat daar nu nog geen plannen voor bestaan en dat dit naar zijn mening “niet erg opportuun is om dat onder deze omstandigheden te doen.”

Op 12 maart 2018 overleefden Rami Hamdallah, premier van de Palestijnse Autoriteit, en het hoofd van zijn preventieve veiligheid Majid Faraj ternauwernood een moordaanslag toen ze de Gazastrook wilden bezoeken, toen drie autobommen onder hun konvooi explodeerden nadat ze de Beit Hanoun-kruising in de noordelijke Gazastrook waren binnengekomen.

Zahar zei ook dat om het even welk voorstel dat Abbas aan de Verenigde Naties zou doen waarbij de hulp van de NATO of een van andere internationale strijdkracht zou worden ingeroepen om de veiligheid te handhaven totaal waardeloos zou zijn zolang dit niet eerst wordt besproken met Hamas en anbdere militante [terroristen] facties in de Gazastrook.

Mohammed Dahlan
Drie Arabische landen, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Jordanië kijken vooruit naar een post-Abbas tijdperk waarin diens aartsrivaal binnen al-Fatah, de 56-jarige Dahlan (geboren in Khan Younis, Gaza), de controle zou krijgen over het Palestijnse presidentsschap, over de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de Palestijnse Autoriteit.

Dahlan, die het Veiligheidskorps van de Palestijnse Autoriteit in Gaza oprichtte en deze aanvoerde tussen 1994 en 2000, beschuldigde Hamas er tevens van het huisvesten van de terreurgroepen en hun leden te gebruiken om activisten van Al Fatah in de Gazastrook te liquideren.

In augustus 2012 verklaarde Dahlan dat de Gazastrook niet wordt belegerd en zijn inwoners niets tekort komen. “Het is Hamas dat de Gazastrook belegert,” zei hij beschuldigend. Dahlan zei dat een pro-Hamas Soedanese minister die onlangs de Gazastrook bezocht, hem vertelde dat hij wenste dat de Soedan zoveel basisgoederen had als in de Gazastrook.

Plaatje hieronder: Ramallah, woensdag 30 april 2003. Mahmoud Abbas (L) staat aan de kant toe te kijken wanneer Mohammed Dahlan, voormalig minister van Binnenlandse Veiligheid, de hand schudt van de Palestijnse president Yasser Arafat. Abbas had zonet de eed afgelegd als de eerste premier van de PA  [beeldbron: EPA]

 

Een gedachte over “Hamasleider zegt dat Gaza niet veilig is voor Mahmoud Abbas omwille van… al Fatah!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.