Tiende verjaardag van de Rusland-Georgië Oorlog en de opmerkelijke rol van Israël hierin

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 19 oktober 2015. Bezoek van de Georgische president Giorgi Margvelashvili aan Israël waar hij werd ontvangen door de Israëlische president Reuven Rivlin [beeldbron: Georgia Today]

Tien jaar geleden, op 8 augustus 2008 viel Rusland de Republiek Georgië binnen. Die oorlog duurde nauwelijks vijf dagen maar had verschrikkelijke gevolgen voor de soevereiniteit van het land. Rusland kaapte twee provincies, Abchazië en Zuid-Ossetië, en het duurde nog maanden vooraleer de Russische troepen zich volledig hadden teruggetrokken. Maar het behield wel de twee veroverde provincies!

Opmerkelijk is de rol die Israël heeft gespeeld in de opbouw van de Russisch-Georgische oorlog van augustus 2008 waar velen niks over weten, mezelf inbegrepen. Ik schreef toen nog over Holocaust, collaboratie en verzet en het is pas vier maanden later, toen de IDF Operation Cast Lead inzette per 27 december 2008 dat ik me actief in het verhaal van het Israëlisch-Arabisch conflict gooide.

In augustus 2008 nam ik, Brabosh (sinds 1998 gehuwd zijnde met een Georgische vrouw), deel aan de dagelijkse demonstraties aan de Russische ambassade te Brussel uit protest tegen de Russische bezetting van Georgië, waar in het Westen nauwelijks aandacht aan werd besteed. Ondanks toezeggingen van de Europese Unie en de VS om Georgië bij te staan in geval van een conflict, werd de Kaukasische staat compleet aan zijn lot overgelaten. Ook Israël stak geen vinger uit om Poetin niet voor het hoofd te stoten.

De aandacht van het Westen werd pas getrokken toen Rusland in 2014 de Oekraïne binnenviel en de Krim bezette en annexeerde in februari 2014, direct gevolgd door de Oorlog in Donbass in het oosten van Oekraïne die tot op heden aan de gang is en o.m. geleid heeft tot een wederzijdse boycot tussen de Europese Unie en de Russische Federatie. Ook hier hield Israël zich compleet afzijdig.

Wat Georgië tien jaar geleden overkwam, kan vroeg of laat ook met Israël in het Midden-Oosten gebeuren en wie zal er dan bereid zijn om Israël bij te staan als straks president Trump er niet meer is om Israël een hand boven het hoofd te houden? Juist: niemand. Israël zal het opnieuw helemaal zélf moeten doen, net zoals dat altijd al het geval is geweest. De afloop van de Rusland-Georgië Oorlog is een hele dikke waarschuwende vinger naar Israël dat het enkel op zichzelf en de IDF kan rekenen.

Op de 10de verjaardag van de oorlog in 2008 kijkt Paata Kalandadze, de ambassadeur van Georgië aan Israël, terug naar de lessen van het conflict en de betrekkingen met Israël, voor, tijdens en na de Russisch-Georgische oorlog. Een verhelderend interview en verslag dat enkele dagen geleden in The Jerusalem Post verscheen.


Rusland en Israël zijn in de geest van Georgië (aka Sakartvelo)

In 1990 diende Paata Kalandadze – een jonge diplomaat uit Georgië – in de diplomatieke delegatie van de Sovjet-Unie in Israël die opereerde vanuit de Finse ambassade in Tel Aviv. Dit was een tijd vóór de ineenstorting van de Sovjetunie, toen Michail Gorbatsjov de Sovjetleider was en zijn minister van Buitenlandse Zaken een Georgiër was met de naam Eduard Shevardnadze.

De Sovjet-Unie was nog niet uit elkaar gevallen, maar er was al een enorme verandering aan de gang – blijkend uit het feit dat de Sovjet-Unie, die al zo lang zo anti-Israël was, een diplomatieke delegatie in Israël opende. Twee jaar later stortte de Sovjetunie in elkaar, opende de Russische Federatie een ambassade in Tel Aviv en eindigde Kalandadze als Russische diplomaat die de belangen van Moskou in Israël vertegenwoordigde.

Meer dan twee decennia later was hij terug in Tel Aviv, maar deze keer als ambassadeur van de onafhankelijke staat Georgia. En nu, in plaats van de belangen van Moskou te vertegenwoordigen, vertegenwoordigt hij die van Tbilisi – belangen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Georgische diplomaten overal ter wereld hebben deze week interviews gegeven met de lokale media, waar ze zijn gestationeerd om de aandacht te vestigen op een verjaardag die – buiten Georgië en misschien sommige delen van Rusland – weinig mensen opmerkten.

De tiende verjaardag van de vijfdaagse Russisch-Georgische oorlog die begon op 8 augustus 2008. Tijdens die oorlog, die vaak de eerste Europese oorlog van de 21ste eeuw wordt genoemd, verloor Georgië de controle over twee regio’s: Abchazië en Zuid-Ossetië, die sindsdien zijn bezet door Rusland. Zie kaartje hieronder:

Annexatie van Abchazië en Zuid-Ossetië door Rusland in 2008

Deze verjaardag, zei Kalandadze tijdens een interview in de lobby van het King David Hotel in Jeruzalem, is een “gelegenheid om duidelijk de bedoelingen te zien van sommige acties die in het verleden zijn gedaan.” Volgens de Georgische ambassadeur, die de afgelopen vier jaren in Israël was, zijn de zaden van Ruslands militaire engagement in Syrië, en vooral de invasie en bezetting van de Krim en delen van Oekraïne, geplant in die zomeroorlog in Transkaukasië.

‘Vandaag, 10 jaren na de Georgisch-Russische oorlog, kunnen we heel duidelijk vaststellen wat de intenties van de Russische Federatie waren. Waarom deze oorlog plaatsvond – wat het plan was, of het een aparte episode was in de regio, of een fase van een groter plan.” Volgens Kalandadze maakte de oorlog deel uit van een groter Russisch plan “dat zich later ontwikkelde tot de annexatie van de Krim, en de activiteiten en ontwikkelingen die we zien in andere regio’s van Oekraïne.”

Moskou, zei hij, heeft een plan om “zijn wil brutaal op te leggen aan zijn buren”, die kiezen voor democratie en het Westen, en het leegknijpen van Georgië maakte deel uit van dat plan. Moskou, volgens Kalandadze, wil Georgië en Oekraïne “onder zijn controle houden, de onafhankelijke landen niet toestaan ​​om een ​​keuze te maken van hun eigen manier van ontwikkeling en vestiging van hun eigen landen.”

Rusland’s “oorlog in Georgië en zes jaar later op de Krim waren niet alleen een slag voor de veiligheid van die twee landen,” vervolgde hij, “maar een klap voor de Europese veiligheid, want volgens hem “is het overduidelijk dat een van de belangrijkste intenties van Rusland is om de stabiliteit van de EU als een stabiele en vooruitstrevende entiteit door elkaar te schudden.”

Kalandadze zei dat Rusland niet “beperkt zal zijn vanuit het geografische perspectief” en zal proberen “om de internationale orde aan te pakken” overal, hetzij in Georgië, in de buurt van de EU-grens, “of in een ander deel van het universum” – welke , in zijn geest, de link is naar Syrië. “Dit maakt deel uit van het grote plan, dat het verbrokkelen van de internationale wet en orde inhoudt, door de invloedrijke gebieden uit te breiden van waar ze hun wil kunnen dicteren,” zei hij.

Israëlische wapens voor Georgië
Dat brengt ons bij de relaties van Israël met Georgië en met Rusland. De Russisch-Georgische oorlog vormde ernstige diplomatieke uitdagingen voor Jeruzalem, verscheurd tussen sympathie voor het kleine Zuid-Kaukasische land met zijn geschiedenis met de Joden die teruggaan naar de vernietiging van de Eerste Tempel, en anderzijds Moskou niet willen vijandig te stemmen, dat in die periode belangrijke wapenverkopen aan Syrië en Iran overwoog.

En Moskou had een excuus kunnen vinden om geïrriteerd te raken over Israël, als het dat wilde, omdat Israël, voor het decennium voor de oorlog, aan Georgia voor een geschatte 300 tot 500 miljoen dollars aan militaire hardware verkocht, en – misschien nog belangrijker – defensie-aannemers waren betrokken bij de opleiding van het Georgische leger. Onder de betrokkenen bevonden zich voormalige IDF-generaals zoals Yisrael Ziv en Gal Hirsch.

Volgens een Wikileaks-bericht van september 2008, een maand na de oorlog, riep Rusland – in de woorden van de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John BeyrleIsraël op om zijn wapenverkopen naar Georgië niet te hervatten. Kalandadze erkent dat sinds de oorlog geen nieuwe defensiecontracten tussen Israël en Georgië zijn ondertekend, hoewel bestaande contracten zijn voltooid. De defensiesamenwerking “werd tijdig voltooid, in overeenstemming met overeenkomsten tussen beide partijen,” zei hij.

Als Israël in 2008 zijn defensiebetrekkingen met Georgië zorgvuldig zou moeten afstemmen – omdat het niet wilde dat de Russen wraak namen voor de Israëlische wapenverkoop aan Tbilisi door het verkopen van ultramoderne wapens aan Teheran of Damascus – heeft het vandaag nog meer belang om de betrekkingen met Moskou soepel te laten verlopen vanwege de betrokkenheid van Rusland bij Syrië.

Dit heeft geresulteerd in een hechte relatie tussen Moskou en Jeruzalem, wat te zien was aan de drie bezoeken van premier Benjamin Netanyahu aan Moskou tot nu toe dit jaar, en zijn 10 telefoongesprekken met de Russische president Vladimir Poetin – meer dan met welke andere wereldleider dan ook.

Tien jaar later: Israël-Georgië relaties
Ambassadeur Kalandadze ontkent dat dit invloed heeft gehad op de Israëlisch-Georgische banden, waarvan hij zei dat ze “steeds maar sterker worden”. “Zoals ik al zei, de staat Israël en Georgië zijn vrienden, Georgië beschouwt Israël als een bevriende staat,” zei hij.

“Vanwege deze vriendschap heeft Georgia geen enkele vorm van agenda aan Israël opgelegd en zal ook niet opleggen die de belangen van de nationale staat van Israël kunnen schenden of gericht zijn tegen die nationale belangen an sich.”

In een volgende ademteug, op wat zijn manier leek om te zeggen dat Israël zich moest herinneren wie zijn echte vrienden zijn – zei hij dat er “26 eeuwen vriendschap tussen Joden en Georgiërs bestaat, wat erg belangrijk is.” Hij voegde eraan toe dat zowel Israël als Georgië vrij zijn in het kiezen van hun vrienden, maar tegelijkertijd – in een verwijzing naar de Verenigde Staten – “dezelfde strategische partner hebben.”

Toen hem werd gevraagd of hij dacht dat Israël een fout maakte door zulke innige banden met Rusland te ontwikkelen, antwoordde hij dat dit geen zaak van Georgië was. “Wat Israël ook doet, is hun eigen nationale agenda, ze hebben het recht en de plicht om hun natuurlijke belangen te dienen. Ik bemoei me niet met de interne problemen van een bevriende staat,” zei hij.

Georgië-Israël in de VN
Terwijl de samenwerking inzake defensie tussen beide landen ten prooi viel aan de Russisch-Georgisch Oorlog van 2008, is de samenwerking op een groot aantal andere terreinen – van landbouw tot hi-tech, onderwijs en toerisme – enorm toegenomen. Wat bijvoorbeeld toerisme betreft, bezochten ongeveer 35.000 Israëliërs Georgië in 2014, vergeleken met meer dan 135.000 toeristen in 2017. Deze maand, tijdens het hoogtepunt van het toeristisch seizoen, zijn er 26 wekelijkse vluchten van Tel Aviv naar Tbilisi.

Kalandadze zei dat niet alleen de bilaterale relaties tussen de landen “perfect” zijn, maar “we hebben ook een prachtig palmares van samenwerking in multinationale fora.” En inderdaad onthoudt Georgië zich over het algemeen van anti-Israëlresoluties in de Verenigde Naties. Er waren echter twee recente uitzonderingen. Onlangs heeft Tbilisi in juni met nog eens samen gestemd met 119 landen om “bescherming te bieden aan de Palestijnse burgerbevolking” na het geweld langs de grens met Gaza – 45 andere landen hebben zich onthouden, en acht stemden tegen.

En in december was Georgië een van de 20 landen die niet aanwezig waren voor de stemming van de Algemene Vergadering van de VN (UNGA) die de VS veroordeelden vanwege zijn beslissing om zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Die stemming ging van 128 naar 9, met 35 onthoudingen.

Kalandadze leek een beetje geïrriteerd toen hem werd gevraagd naar het stemgedrag van zijn land over deze kwesties. Hij weigerde de afwezigheid van Georgië uit de zaal over de stemming omtrent Jeruzalem te verklaren, en zei dat de reden waarom het voor de resolutie heeft gestemd waarin om bescherming voor de Gazanen wordt gevraagd, “zuiver humanitair en niet politiek” bedoeld was.

Gevraagd of er een kans was dat Georgië zijn ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen, antwoordde de ambassadeur: “Er zijn altijd kansen, en deze kansen zullen op het juiste moment opduiken.” Hij voegde er echter aan toe dat hij “niet dacht” dat er waren onmiddellijke plannen bestaan om dit te doen. Over de vraag of Israëlische functionarissen hier met hem over praten, antwoordde hij: “We praten erover, we praten over elke kwestie omdat we vrienden zijn.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Analysis: Russia and Israel are on Georgia’s mind” van 9 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Tiende verjaardag van de Rusland-Georgië Oorlog en de opmerkelijke rol van Israël hierin

  1. bovenstaand klopt ! behalve betrekking de krim !! er was tijdens Boris Jeltsin al een referendum geweest met 80% voorstemmen maar is door strubbels verwatert ! bij een nieuw referaat opnieuw : 80% Voor aansluiting bij Rusland !
    dus geen annexatie maar aansluiting !!! wieweet ??

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.