Nooit vergeten: De vlucht van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen

Iedereen kent het verhaal van de NAKBA, de vlucht (volgens anderen de verdrijving) van ca. een half miljoen Arabieren uit het gebied waar Israël in 1948 zal heropgericht worden. Maar de wereld zwijgt over de veel omvangrijkere groep Joodse vluchtelingen van ca. 850.000 Joden, aka de Vergeten Joodse Nakba, die gedwongen werden om hun Arabische thuislanden te verlaten waar ze generaties lang hadden geleefd met achterlating van al hun hebben en houden.

Velen zochten hun heil in de Joodse staat Israël die nog maar net in de steigers stond. Naast de opname van 100.000 overlevenden van de Holocaust nam de piepkleine kersverse Joodse staat ruim 580.000 Joodse vluchtelingen op afkomstig uit de Arabische landen. Tijdens de jaren 1960, had de vluchtelingenpopulatie zich reeds verdrievoudigd.

Deze Joden waren berooid, gevlucht voor geweld en vervolging in de Arabische landen en hadden niet meer bij zich dan een haastig gepakte kleine koffer en de kleren die zij aanhadden. De meesten werden hun inkomen en waardevolle bezittingen ontnomen en hun eigendommen verbeurd verklaard. Zij lieten in hun landen van herkomst vaak bloeiende bedrijven en comfortabele huizen achter.

Er was ook geen sprake van een “recht op terugkeer” naar de landen van herkomst waar gewelddadige bendes de straten in dorpen en steden afschuimden luidkeels roepende “Itbach al-Yahud” (“Maak alle Joden kapot!”), al hun geld werd afgenomen en zij konden gearresteerd worden op de kleinste verdenking van een Zionistische spion te zijn. De Verenigde Naties staken geen vinger uit om hun lot te verzachten en tot op vandaag zwijgt de wereld over het bestaan van deze omvangrijke groep.

Volgens het huidige onderzoek bedroeg het aantal Joden in Arabische landen en Iran meer dan 850.000 ten tijde van de onafhankelijkheid van Israël. Sommige geleerden denken zelfs dat het aantal dichter bij een miljoen ligt. In de regio Noord-Afrika vluchtten 259.000 joden uit Marokko, 140.000 uit Algerije, 100.000 uit Tunesië, 75.000 uit Egypte en nog eens 38.000 uit Libië. In het Midden-Oosten werden 135.000 Joden verbannen uit Irak, 55.000 uit Jemen, 34.000 uit Turkije, 20.000 uit Libanon en 18.000 uit Syrië. Iran drong 25.000 Joden uit.

De Day to Mark the Departure and Expulsion of Jews from the Arab Countries and Iran wordt herinnerd is een herinneringsdag die elk jaar in Israël sinds 30 november 2014 wordt gehouden naar aanleiding van het vertrek en de verdrijving van Joden uit Arabische landen en Iran. Deze datum van 30 november werd symbolisch gekozen omdat deze na 29 november (1947) valt, een dag waarop het Verdeelplan van de Verenigde Naties voor Palestina [VN-Resolutie 181] werd aangenomen.

Na de aanname van het Verdeelplan kwamen vele Joodse gemeenschappen in Arabische landen en Iran onder druk en begonnen zij de vijandigheid aan den lijve te voelen van hun Arabische en Perzische buren en werden vervolgens gedwongen om hun land te verlaten. Het is gebaseerd op een wet die werd ingediend door parlementslid Shimon Ohayon (Yisrael Beiteinu) en die in de zomer van 2014 werd aangenomen door de Knesset.

De verhalen over het vertrek van de Joden uit Arabische landen verschillen van land tot land en van gezin tot gezin, maar in de kern lijken de verhalen op elkaar. Joden leefden duizenden jaren in de Arabische landen en veel van hun gemeenschappen gingen aan de komst van de islam vooraf.

De Joodse gemeenschappen van Irak bestonden al meer dan 2500 jaar en waren een cultureel centrum van het Jodendom waar de Babylonische Talmoed werd geschreven en samengesteld. Deze oude gemeenschap werd aangevallen door de Iraakse regering in de nasleep van de oprichting van Israël en werd verdreven, na fysiek aangevallen te zijn met veel dodelijke slachtoffers, en hun bezittingen en bezittingen in beslag genomen.

In de volgende documentaire vertelt Aharon Abudi het verhaal van zijn opvoeding in Irak, en het verhaal van zijn familie vervolgd en verdreven door de Farhoed, en over hun verhuis naar en opname door Israël en een leven herop gebouwd uit ruïnes:

6 gedachtes over “Nooit vergeten: De vlucht van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen

  1. Ik kan helaas nergens lezen dat de etnisch gezuiverde Joden uit de Arabische landen meer dan 80.000 km2 aan bezittingen hebben achtergelaten in de Arabische wereld. Het huidige Israël is 20.000 km2 groot… Wanneer gaan we bevolking en land ruilen? Hebben de Grieken en de Turken na WO1 ook gedaan. De arabische wereld is reeds Judenrein…..

    Like

Reacties zijn gesloten.