Israëlische defensie: nog geen bestand met Hamas; druk op het regime wordt verder opgevoerd

Minister van Defensie Avigdor Liberman (midden) hield op maandagochtend een gesprek met IDF-stafchef Gadi Eizenkot (R.), commandant van het zuidelijke commando, majoor-generaal Herzi Halevi (L.), een vertegenwoordiger van Shabak en anderen (plaatje hierboven).

Aan het einde van de bijeenkomst zei Liberman: “Allereerst wil ik de vastberaden bevelhebbers en soldaten bedanken, die doordrongen zijn van de geest van de strijd en heilig werk doen om de veiligheid van de Israëlische burgers te waarborgen.”

“Sinds de ‘Mars van de Terugkeer” campagne van Hamas is begonnen (op 31 maart ’18), heeft Hamas 168 doden geleden en zijn er 4.348 gewond geraakt. Tientallen terreurdoelen zijn vernietigd. De vraag van de volgende ronde is geen kwestie van ‘als’ maar van ‘wanneer’. Ik weet zeker dat we zullen doen wat nodig is, op de manier waarop het moet worden gedaan.”

Wat betreft de publieke opinie, benadrukte Liberman: “We hebben een verantwoordelijk en krachtig veiligheidsbeleid. Een verantwoordelijk beveiligingsbeleid reageert niet op commentatoren, krantenkoppen of de publieke opinie. We zijn voorbereid en we weten wat we moeten doen en hoe we het moeten doen.”

Premier Benjamin Netanyahu van zijn kant, waarschuwde Hamas op zondag 12 augustus dat Israël zal blijven optreden tegen het terrorisme dat voortkomt uit de Gazastrook en dat blijkbaar bevestigt dat er geen officieel staakt-het-vuren-akkoord was bereikt met de terroristische groepering.

“We zitten midden in een campagne tegen terreur in Gaza. Het brengt een uitwisseling van slagen met zich mee; het zal niet eindigen in één slag. Onze eis is duidelijk: een volledig staakt-het-vuren. Met minder nemen we geen genoegen,” zei premier Netanyahu.

Tijdens de opening van de wekelijkse kabinetsvergadering zei de premier dat Israël niet zal rusten voordat de veiligheid volledig is hersteld voor de inwoners van Zuid-Israël.

“Tot nog toe hebben we honderden militaire doelen van Hamas vernietigd, en in elke ronde eist de IDF een extra zware prijs. Ik zal hier onze operationele plannen niet onthullen; ze liggen klaar,” zei Netanyahu. “Ons doel is om de rust te herstellen voor inwoners van het zuiden en het gebied grenzend aan de Gazastrook. Dit doel zal volledig worden bereikt.


Bronnen:

♦ naar een artikelDefense Minister: Hamas suffered 168 deaths, over 4,000 injured” van 13 augutsus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelNetanyahu: Israel won’t accept anything less than a full ceasefire in Gaza” van 12 augustus 2018 op de site van The Times of Israel