Noorse opperrabbijn: ‘Elke boycot van Judea & Samaria is louter antisemitisme’

Plaatje hierboven: Nati Rom (L.), directeur van Lev HaOlam en opperrabbijn van Noorwegen Shaul Wilhelm (R.) bezochten samen de Grot van de Aartsvaders in Hebron [beeldbron: Lev HaOlam]

Hoewel de wereldmedia een smerig beeld schetsen van Israël – en van de Joodse inwoners van ‘Yesha’ (Judea en Samaria, in het bijzonder ‘The West Bank’ genoemd door Israëlische haters) – weet Nati Rom dat veel mensen over de hele wereld wel degelijk Israël en de Joden van Yesha steunen. “Hoe kunnen wij hier op de ‘West Bank’ zijn? Wij zijn aan de oostelijke kant van Israël en er zijn hier geen banken!”, repliceert Nati Rom.

Vandaar dat Nati Rom de ‘Lev HaOlam’ -organisatie orpichtte. Lev HaOlam, het Hebreeuws voor wat Hart van de Wereld betekent, stuurt unieke pakketten naar abonnees over de hele wereld. Deze maandelijkse pakketten bevatten een overvloedige verscheidenheid aan producten gemaakt door Joden in Yesha, het bijbelse kerngebied.

Rabbijn Shaul Wilhelm, de opperrabbijn van Chabad in Noorwegen, bezocht de Grot van de Aartsvaders en de joodse gemeenschap van Hebron, als onderdeel van een rondleiding georganiseerd door Nati Rom van de Lev Ha’olam-organisatie. Rabbijn Wilhelm zei: “Dit was een heel bijzondere ervaring om de mensen te ontmoeten die daar wonen.” De rabbijn sprak over de wereldwijde boycot van Judea en Samaria en verklaarde dat “dergelijk extremisme in geen enkele discussie voorkomt”.

De rabbijn en Nati Rom sprak over de situatie van de Joden van Hebron en over de recente gebeurtenissen in de stad, inclusief de wrede TIPH-organisatie, de brutaliteit en het gebrek aan verantwoordelijkheid. Tijdens de rondleiding bespraken de twee het belang van Joden die naar Hebron kwamen om de Grot van de Patriarchen te bezoeken, evenals het belang van de strijd tegen de wereldwijde boycot van Judea en Samaria.

Opperrabbijn Shaul Wilhelm zei:

“Het was een heel bijzondere ervaring voor mij om mijn familie voor de eerste keer naar Hebron te brengen. Elke keer dat ik daar kom, leer ik iets nieuws. Gisteren hoorde ik voor de eerste keer van de mensen die daar al tientallen jaren wonen, over de dagelijkse strijd om hun huizen in Hebron te behouden.

Het was een heel bijzondere ervaring, er zijn geen woorden die de omvang van deze ervaring kunnen uitdrukken. Wat ik meeneem naar Noorwegen is de kracht en toewijding van die bijzondere Joden die vandaag in Hebron wonen; evenals hun vastberadenheid om te onthouden en te begrijpen dat dit deel uitmaakt van het land van het Joodse Volk.

Elke vorm van boycot gericht op de Joden in Judea en Samaria is niets anders dan antisemitisme en anti-judaïsme. Het heeft geen geloofwaardigheid binnen een normale samenleving. We moeten dit uit de dialoog halen, omdat dergelijk extremisme geen plaats heeft in de discussie over het Heilige Land en het Joodse Volk.”

Advocaat Nati Rom leidde de rondreis voor de Noorse opperrabbijn en zijn gezin. Als oprichter van de Lev HaOlam-organisatie, vecht hij tegen de wereldwijde boycot van Judea en Samaria in de politieke en informatieve arena’s. Elke maand stuurt de organisatie duizenden pakketten vol met producten naar burgers in tientallen landen over de hele wereld, velen van hen in Noorwegen.

Na afloop van de rondreis met de Noorse rabbijn zei Nati Rom:

“Het was een heel bijzondere ervaring om rabbijn Wilhelm, de opperrabbijn van Noorwegen, te ontmoeten. We bespraken de situatie van de Joden van Hebron en de sterke verbondenheid met de plaats. We spraken over het belang van elke Jood in de wereld om naar hier te komen.

Noorwegen ondertekende de Oslo-akkoorden, die de ramp veroorzaakten van talloze terroristische aanvallen en duizenden doden op Israël.

De eerste stap is om de boycot en demonisering van Israël in heel Europa te bestrijden. We zien nu al trends van verandering in Noorwegen en in Europa in het algemeen. Rabbijn Wilhelm is erg behulpzaam in deze kwestie en brengt de inwoners van zijn land dichter bij de liefde voor Israël en het land.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “Chabad Chief Rabbi in Norway: ‘Any boycott of Judea and Samaria nothing but anti-Semitism’” van 12 augustus 2018 en een artikel van Judy Simon “Beating BDS at its own game – Lev HaOlam sends 1,000 packages of made in Yesha products each month” van 9 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.