Grote bouwwerf in Itamar markeert versnelde nieuwbouw in Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Palestijnse arabieren moorden en vernietigen; Israëliërs houden van het leven en bouwen aan de toekomst van hun kinderen, gemeenschapsleven, natie en land

In de nasleep van de vijfvoudige bloedige moord van 11 maart 2011 op de familie Fogel in de Joodse gemeente Itamar in de Regionale Raad van Shomron (Samaria) op enkele kilometers van Shechem (Nabloes), werd korte tijd later besloten om de ‘nederzetting’ versneld te legaliseren en zelfs verder uit te breiden met nieuwe woningen.

In feite gaat het om de legalisering met terugwerkende kracht van 137 bestaande woningen die zonder toestemming van het ministerie van Defensie (dat bevoegd is over alles wat op de West Bank gebeurd) waren gebouwd en nog eens ca. 540 nieuwe woningen om Itamar te verstevigen en uit te breiden. In het totaal zou het dus gaan om 675 nieuwe woningen.

Niettegenstaande de goede intenties van de regering, sleepten de bouwprocedures zich nog enkele jaren verder (de administratieve molens in Israël malen bijzonder traag) maar eindelijk komt er schot in de zaak. Voor het eerst is er nog eens een grote bouwkraan te zien diep in Judea & Samaria, meer bepaald in de Regionale Raad van Shomron voor bouw in een Joodse gemeenschap (plaatje onderaan).

Tegenwoordig fungeert de Shomron Regionale Raad als de gemeentelijke overheid die 33 kleine steden (waaronder dus ook Itamar) bestuurt en vertegenwoordigt, met een gezamelijke bevolking van ca. 26.000 mensen (1.06.2018) in de Shomron-regio van Israël, het centrale bergachtige gebied van de oude oostelijke Middellandse Zee. Het is de grootste regionale raad in heel Israël, die 12 procent van het grondgebied van Israël vertegenwoordigt.

De bouwkraan werd binnengebracht voor nieuwbouw in de Chitzim Yeshiva in Itamar. De yeshiva viert momenteel zijn 25ste verjaardag en de structuur zal het grootste gebouw zijn die ooit in Itamar is gebouwd. De kraan wordt maximaal zes maanden in de gemeenschap gestationeerd en de nieuwbouw zal over ongeveer een jaar zijn voltooid.

Itamar-projectmanager Aryeh Goldberger zei: “We zien de school die stilaan vorm krijgt, het Itamar-onderwijscomplex dat deel uitmaakt van een reeks permanente huizen van de Jesjoiva Gedolah (een Joodse Hoge School), en we vervolledigen het educatieve complex met extra studiezalen voor de gemeenschap, kostscholen en meer.”

Yehoshua Sherman, de directeur van de gemeenschap Chezim Yeshiva in Itamar voegde eraan toe:

“Er is grote opwinding in het omgaan met onderwijs en het opbouwen van het land, twee waarden waar we elke dag actief in zijn. Wij bij Chitzim voelen zich een deel van Itamar en zijn blij om baanbrekend werk te verrichten op het gebied van openbare constructie in de gemeenschap. De structuur van de klaslokalen, die worden gebouwd in samenwerking met de Regionale Raad van Shomron, is het grootste openbare gebouw in de gemeenschap en wordt toegevoegd aan de grote educatieve campus die we bouwen. De yeshiva groeit en ontwikkelt zich zowel fysiek als op het gebied van onderwijs.”

De burgemeester van Itamar, Hananel Elkayam, verwelkomde de bouw. “Het dorp blijft groeien en bloeien en vandaar deze ontwikkelingen in de onderwijsinstellingen om aan de grote vraag te voldoen en nieuwe studenten in de gemeenschap op te nemen.”

Bouwwerf met grote bouwkraan in Itamar, 10 augustus 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Mordechai Sones “First crane seen in hills of Samaria” van 12 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.