VN-vluchtelingenagentschap UNRWA is grootste obstakel voor vrede

De argumenten om UNRWA te ontbinden en te sluiten zijn er in overvloed, maar als de gevestigde en ingewortelde ‘manier van leven’ (om koningin Rania van Jordanië te citeren) van Palestijnse Arabieren in de vijf regio’s waarin het opereert, kan het proces van het sluiten van de organisatie plaatsvinden enige tijd in beslag nemen om te implementeren.

Maar de tijd is nu rijp in Gaza.

1. Geen reden om iemand in Gaza ‘vluchteling’ te noemen
Terwijl de Verenigde Naties lang geleden de definitie van ‘vluchteling’ hebben misbruikt als iets dat over de generaties heen kan worden doorgegeven zoals een soort erfenis, is deze uniek voor de Palestijnse Arabieren.

Echter de situatie in Gaza is des te belachelijker. Een ‘vluchteling’ wordt niet gedefinieerd als iemand die een specifiek huis heeft verlaten. Het verwijst naar het verlaten van een land.

Zelfs onder de verwrongen definitie van een vluchteling door de UNRWA, leven de Palestijnse Arabieren in Gaza in hetzelfde land dat hun ouders en grootouders verlieten op het moment van de heroprichting van de Joodse staat in 1948, zoals gedefinieerd door UNRWA:

“[..] personen van wie de normale verblijfplaats Palestina was in de periode van 1 juni 1946 tot 15 mei 1948, en die zowel hun huis als de middelen van bestaan ​​verloren hadden als gevolg van het conflict in 1948.”

“Palestina” tussen juni 1946 en mei 1948 omvatte de gebieden die nu bekend staan ​​als Israël, Gaza en het gebied dat algemeen bekend staat als de ‘Westelijke Jordaanoever’, die illegaal werd ingenomen en geannexeerd door de Jordaniërs aan het einde van het conflict uit 1948. In het beste geval kunnen de ‘vluchtelingen’ in Gaza worden omschreven als ‘intern ontheemden’.

2. Onafhankelijk
Hoewel de Arabieren op de Westelijke Jordaanoever ook slechts afstammelingen zijn van intern ontheemden zoals die in Gaza, hebben ze in een groot deel van de regio beperkte autonomie. Alleen in zone A is de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor zowel het civiele als het militaire leven.

In Gaza is de situatie echter totaal anders. Israël heeft in 2005 elke Israëlische burger en soldaat verwijderd. Voor het eerst in de geschiedenis controleren lokale Arabieren in Gaza hun eigen territorium. De Gazanen hielden verkiezingen voor president van de Palestijnse Autoriteit in 2005 en voor het parlement in 2006. Maar UNRWA is hoe dan ook in Gaza gebleven.

3. Partij kiezen in een gewapend conflict
Hoewel de goedkeuring door de Verenigde Naties van de Palestijnse zaak de organisatie lange tijd tot een vooringenomen speler in het Israëlisch-Palestijnse Arabische conflict heeft gemaakt, is de situatie veel problematischer in een oorlogsgebied.

Hamas, de heersende regering in Gaza, wordt door veel landen in de wereld opgelijst als een terroristische organisatie, waaronder Israël, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie. Hamas heeft drie volslagen oorlogen tegen Israël gelanceerd sinds het de regio overnam: in 2008, 2012 en 2014. En de groep is doorgegaan met aanzetten tot terroristische aanslagen tegen Israël tijdens tussenliggende ‘staakt-het-vuren’.

UNRWA zit niet in het midden als een neutrale partij in deze gevechten. Meer dan 99% van de UNRWA-werknemers zijn de lokale Palestijnse Arabieren, geen Europese vredestroepen. UNRWA-leraren zijn actief geweest in het terrorisme tegen een VN-lidstaat en bouwden bommen voor terroristische groeperingen. Ze hebben toegestaan ​​dat de scholen werden misbruikt om wapens op te slaan en als raketlanceringssites.

En veel van de studenten en hun gezinsleden maken deel uit van de terroristische infrastructuur zelf, die toebehoort aan Hamas, Islamitische Jihad en andere groepen.


Plaatje hierboven: Raketlanceerder nabij gebouw van de Verenigde Naties tijdens de zomeroorlog van Hamas tegen Israël in 2014 [beeldbron: UNWatch]

Hoe kunnen de Verenigde Naties een actieve – of op zijn minst bijtende – rol blijven spelen in terrorisme en geweld tegen een lidstaat? De wereld wordt eindelijk wakker met de travestie die UNRWA is. De VN moet onmiddellijk actie ondernemen om alle faciliteiten die het in Gaza exploiteert te sluiten.

#ShutUNRWA !


Bronnen:

♦ naar een artikelShut UNRWA in Gaza Immediately” van 10 augustus 2018 op de site van First One Through

4 gedachtes over “VN-vluchtelingenagentschap UNRWA is grootste obstakel voor vrede

 1. Grappig dat landen als Colombia nog zo voor de tweestatenoplossing zijn. Juist in die landen heeft die aanpak helemaal niet gewerkt, zijn de wapens (meestal) neergelegd, zijn de grenzen ongewijzigd en zijn er bij de stabielere landen samenwerkingsvormen ontstaan of zijn ze aan het ontstaan.
  Voor andere landen is het een ver van hun bed show, waarbij de Palestijnse propaganda als slachtoffer het goed heeft gedaan. Hopelijk kijken velen hier doorheen.
  Het constante nemen van de verkeerde keuzen maakt de leiders daar ook niet echt populair bij de Arabische buren. Scandinavië, Nieuw-Zeeland, Maleisië steunen de Palestijnse zaak altijd, van onze Eurocommissaris niet te spreken. Je zie de trots van haar af stralen.

  Like

 2. Kijk, en ook dáár hebben we Pres.Trump voor nodig!
  Eindelijk eens een recht voor zijn raap sprekende, niet diplomaat,
  duidelijk de vinger op de zwerende stinkende open wond leggende,
  man.

  Waar zijn trouwens die ruim 700.000+ joden gebleven die hun huis en haard EN geld moesten achterlaten tijdens hun vlucht uit al die Arabische sh..h…countries? Zijn dat ook ” vluchtelingen ” ?
  Ik dacht het niet. Die zijn niet gaan zitten wachten op hun aalmoezen van de UNRWA…die zijn gaan werken voor hun kost.
  Die zijn in Israël of de VS.

  Geliked door 1 persoon

 3. De UNWRA zit in grote geldnood, Amerika drukt verder de duimschroeven aan en dus is het een kwestie van tijd om de palestijnse arabieren te bevrijden van dit ‘human rights’ juk en eindelijk te beginnen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

  Na 70 jaar menselijk & financieel gekluns + terreur gesponser is de tijd nu echt gekomen om deze vreselijke organisatie op te doeken.

  Like

 4. yair lapid :: je bent geboren in qatar , je woont in parijs en hebt een spaans paspoort en je noemt jezelf “palestijn ”
  UNWRA cliënten teren op cadootjes uit brussel en washington :: uit de Arabische landen is NOOIT een bijdrage te verwachten !!

  Like

Reacties zijn gesloten.