Babyboom over heel Israël; een stijging borelingen met 10%

Terwijl in de Palestijns Arabische gebieden in Israël hun geestelijke en politieke leiders het gepeupel nog steeds voorhouden dat ze meer van de dood moeten houden en sterven als ‘martelaar’ volgens de sharia een heilige plicht is voor elke moslim, lijken ze daar in Israël net iets anders over te denken.

Israëliërs houden van het leven, zoveel is wel duidelijk. Verschillende ziekenhuizen in Israël rapporteerden recordbrekende aantallen bevallingen van pasgeborenen. Kraamafdelingen in de meeste ziekenhuizen van Israël zitten overvol. Sommige moeders worden doorverwezen naar andere afdelingen en anderen laten de zwnagere vrouwen bevallen in de gangen van het ziekuis, berichtte Ynet op donderdag.

Het Soroka-ziekenhuis in Beersjeba, waar verleden week nog enkele raketten insloegen aan de rand van de stad, verbrak het recordrecord voor geboorten in een willekeurige maand met 1.518 bevallingen in juli. Dat is bijna een toename van 10 procenten ten opzichte van de 1.395 geboorten die daar in juli 2017 zijn genoteerd.

Het Israëlische ziekenhuis met het op één na grootste aantal geboorten, het Ichilov Hospitaal, zag in juli 1.014 geboorten – bijna 10 procenten meer dan het maandelijkse gemiddelde van 916 geboorten. Kleinere ziekenhuizen kenden ook een merkbare toename.

In 2016 telde Israël 181.405 bevallingen en een geboortecijfer van 3,11 kinderen per moeder. Dit cijfer is verreweg het hoogste vruchtbaarheidscijfer van de leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een club van 34 geïndustrialiseerde landen.

Israël had in 1970 een vruchtbaarheidscijfer van vier kinderen per moeder, maar het was in 1999 gedaald tot 2,9 voordat het op het huidige niveau was gestegen. Het gemiddelde geboortecijfer in de OESO is 1,7 kinderen per moeder. Vergelijk deze 3,11 met België (1,74), met Nederland (1,71) en Duitsland (1,50).


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli hospitals see record-breaking baby boom” van 10 augustus 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelBabyboom: zware lading in verloskamers in het hele land” van 9 augustus 2018 op de Hebreeuws-talige site van Ynet News