Ondanks ‘bestand’ met Israël zet Hamas door met relschoppen en brandstichten aan Gaza’s grens

De Opperste Nationale Organisatie van de Mars van de Terugkeer en Breek de Bezetting, heeft de Palestijnse Arabieren opgeroepen in zowel ‘Palestina’ als in het buitenland om deel te nemen aan grootschalige demonstraties deze komende vrijdag 17 augustus, onder de titel “De Vrijdag van de Rebellen voor Al -Quds en Al-Aqsa”.

De massademonstraties die langs de grens met Gaza worden verwacht, markeren de verjaardag van de poging om de Al-Aqsa-moskee op 21 augustus 1969 af te branden, een brand die volgens de Palestijnen door een Jood werd aangestoken (lees verder hieronder), en “zullen een boodschap overbrengen van steun voor de standvastigheid van de Arabische inwoners van Jeruzalem en de oppositie tegen Israëls acties in de Al-Aqsa-moskee en de Grot van de Patriarchen in Hebron.”

Het politieke bureau van Hamas geleid door Ismail Haniyeh, dat afgelopen week in Gaza bijeenkwam, besloot om door te gaan met de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten tegen Israël, het volksverzet en het gewelddadige verzet in zowel Judea en Samaria als Gaza. Hamas kondigde ook aan dat het bezwaar maakt tegen elke afstand van wapens en zich inzet voor het verzet tegen Israël en tegen ‘de geografische eenheid van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook’.

Het wekelijkse geweld langs de grens met Gaza, als onderdeel van de ‘Mars van de Terugkeer’ protesten, is al aan de gang sinds 30 maart. De Arabieren hebben met vliegers en ballonnen waaraan brandbommen en explosieven werden gehecht die worden gebruikt om de akkers, bossen en beschermde natuurgebieden in het zuiden van Israël in brand te steken en hebben voor miljoenen euros schade aangericht.

De brandstichtingen worden openlijk aangemoedigd door de leiders van Hamas in de Gazastrook.

Brand in de Al-Aqsa Moskee van 1969
Op 21 augustus 1969 brak een brand uit in de Al-Aqsa-moskee (plaatje hierboven). De brand bleek aangestoken door Denis Rohan, die door de Palestijnen werd beschreven als een ‘Joodse extremist’, duidelijk bedoeld om de Joodse staat te belasteren.

Echter, de dader Rohan was in feite een Australische christen, die – na zijn arrestatie – aan de artsen vertelde dat hij het vuur had aangestoken op instructies van God. Rohan werd geestelijk gestoord verklaard en uiteindelijk naar Australië gestuurd, waar hij de rest van zijn leven in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef. Hij stierf daar in 1995.

Een bijkomend onderzoek verklaarde dat een van de factoren die tot de brandstichting leidde, de slechte beveiligingsmaatregelen waren die werden opgelegd door de Islamitische Waqf, die de leiding had (en nog heeft) over de site. “Bovendien werd duidelijk gemaakt dat een moskeewerker de Australiër in de moskee zag, maar hem niet tegenhield, hoewel toeristen in de vroege ochtenduren de toegang tot de moskee was ontzegd,” berichtte Ynet News in 2015.

‘De Jood heeft het gedaan!’
Maar het mocht allemaal niet baten. Voor de Palestijnen was en moet de dader een Zionistische Jood zijn geweest. Dat werd onlangs nog herhaald door Wafsi Kailani, die sinds 2008 directeur is inzake ‘Jeruzalem Zaken’ voor het Hasjemitische koninkrijk Jordanië dat de islamitische heiligdommen in Jeruzalem beheert,  tijdens een conferentie “Temple Mount / Haram al-Sharif: Conflict, Culture, Law” die werd gehouden van 28 tot 29 november 2017.

Kailani bood zijn aantoonbaar onjuiste informatie aan – “Een Jood heeft de Al Aqsa Moskee in brand gestoken!” – in zijn toespraak van 29 november 2017 die gewijd was aan twee onderwerpen: “de toewijding van Koning Abdullah om de verplichting van Jordanië als Bewaarder van de Heilige Plaatsen in Jeruzalem na te komen” en “de kwade bedoelingen van Israëlische Joden die de Tempelberg bezoeken en daar willen bidden.”

“De Israëlische regering,” zei Kailani, “wordt gegijzeld door de ambities van groepen die een nieuwe tempel willen bouwen op de Tempelberg” en hij vervolgde “Het vredesproces is bijna dood. Er is geen Israëliër die vrede wenst. Israëlische erosie van de status-quo maakt duidelijk dat Israël geen vrede wil.”

Hij verklaarde ook dat koning Abdullah de Tempelberg moet beschermen tegen Joodse aantasting namens de 1,7 miljard moslims in de wereld. “De Al-Aqsa-moskee en Haram al-Sharif zijn ondeelbaar, onafscheidelijk en niet onderhandelbaar”, orakelde Kailini.

Nadat de 29-jarige christen Australiër Michael Denis Rohan de Al Aqsa Moskee in brand had gestoken, sloeg hij op de vlucht maar werd korte tijd later gearresteerd door de politie. Hij werd veroordeeld door een Israëlische rechtbank en ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd in 1970 geïnterneerd in een psychiatrische inrichting in Israël maar ontsnapte in maart 1970 uit de instelling. Enkele uren later dook hij op in de kibboets van Mishmar Hasharon, waar hij eerder woonde. De politie vond hem rustig zitten in een klaslokaal waar een Joods meisje hem de Hebreeuwse taal leerde (plaatje hierboven). Later werd hij uitgewezen naar Australië waar hij in 1995 overleed. [beeldbron: Press Photo 1970].


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Violent riots on Gaza border to continue this week – Weekly riots to mark anniversary of the attempted burning of the Al-Aqsa mosque in 1969” van 12 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “Report: Israel and Hamas reach ceasefire agreement, deal goes into effect – Al-Jazeera says Egyptian-brokered truce started at 10:45 p.m.; Security cabinet orders IDF to ‘continue taking strong action’ against Gaza terror groups” van 9 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Shmuel Rosner “Latest from Gaza: Hanging by a Thread” van 9 augustus 2018 op de site van The Jewish Journal

♦ naar een artikel van Gadi Golan en Ariel Kahana “Hamas says Gaza cease-fire reached; Israel denies claim Cabinet orders IDF to take ‎‎”forceful action” against Hamas” van 10 augustus 2018 op de site van Israel Hayom