Georgische pianist wint prestigieuze prijs in Jeruzalem concours

Op 26 mei werd in Tel Aviv, Israël, een speciaal concert gehouden ter ere van het 100-jarig jubileum van de vestiging van de eerste Democratische Republiek van Georgië. Het concert werd geïnitieerd door de jonge Georgische pianist Alexander Julakidze, die zelf optrad tijdens het concert (plaatje hierboven).

De pianist presenteerde beroemde klassiekers van Frederic Chopin, Robert Schumann, Johannes Brahms, Franz Schubert en Franz Liszt samen met zijn docent professor Vadim Monastirsky. De vertegenwoordigers van de Georgische ambassade in Jeruzalem en een gemengd Georgisch en Joods publiek woonden het concert bij.

“Ik ben vereerd om mijn land te vertegenwoordigen en zo een belangrijke dag in de geschiedenis van Georgië op deze manier te vieren”, zei de pianist voorafgaand aan de show. Alexander Julikadze woont momenteel in Israël en volgt een MA aan de Music and Dance Academy van Jeruzalem en werkt tegelijkertijd op de ambassade van Georgia aan Israël, iets waarvan hij zegt dat hij er enorm van geniet.

Enkele weken na dit concert nam de jonge Georgische pianist Alexander Julakidze deel aan een pianoconcours in Israël. Op 15 juni 2018 werd de 24-jarige pianist onderscheiden met de prestigieuze Israëlische prijs Haim Kalmi na de pianocompetitie in Jeruzalem.

De ceremonie van de prijsuitreiking werd rechtstreeks uitgezonden via live-streaming van 30 minuten op Kol HaMusica Radio, waar de Georgische virtuoos beroemde stukken speelde zoals Toccata van Robert Schumann, Balade No 4 van Johannes Brahms en Spanish Rhapsody van Franz Liszt.

“’En de winnaar van de wedstrijd is … Alexander Julakidze, een medewerker van de Georgische ambassade in Jeruzalem en een pianist uit Tbilisi, ook een student van de Jerusalem Music and Dance Academy,” kondigde het anker van de populaire radioshow aan.

Georgië soeverein
Honderd jaar geleden, op 26 mei 1918, na de Russische Revolutie van oktober 1917 gevolgd door het uiteenvallen van de Transkaukasische Federatie, riep Georgië de onafhankelijkheid uit. Echter, de kersverse republiek was maar een kort leven beschoren. Geconfronteerd met permanente interne en externe problemen, was de jonge staat niet in staat de invasie door de Russische Rode Legers te weerstaan ​​en stortte in elkaar tussen februari en maart 1921 in om daarna deel van de ​​Sovjet-Unie te worden.

Overigens werd de Sovjet-Unie tot aan zijn dood in 1953 geleid door Jozef Stalin, een dictator van Georgische origine en die geboren werd in Gori als Besarion Dze Dzjoeghashvili.


Kaart van Georgië in 1921-23

In 1921 verloor Georgië de zuid-westelijk gelegen provincie Lazistan aan het Ottomaanse Turkije en in 1920 (definitief in 1961) verloor Georgië Sochi (bekend van de recente Olympische winterspelen] aan de Sovjet-Unie.

Na de Val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 en het uit elkaar vallen van de Sovjet Unie in 1991, greep Georgië opnieuw zijn kans en riep op 9 april 1991 de onafhankelijkheid uit onder leiding van zijn 1ste president Zviad Gamsakhurdia, die later werd opgevolgd door Eduard Shevardnadze, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie. Sinds 17 november 2013 is Giorgi Margvelashvili de huidige (4de) president van Georgië die zijn voorganger Mikheil Saakashvili opvolgde.

In 2008 bezette Rusland de provincie Zuid-Ossetië nadat eerder de andere provincie, Abchazië in West-Georgië, werd verloren aan de Russische Beer. Rusland confisceerde Abchazië en Zuid-Ossetië als afzonderlijke republieken op 26 augustus 2008, een hoofdstuk in de geschiedenis van Georgië dat tot op vandaag nog niet is afgesloten.

Alexander Julakidze speelt van Chopin
Polonaise nr. 6 in A Flat Major Op.53 ‘Heroique’


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lika Chigladze “Georgian Pianist Dedicates Concert to Georgia’s Independence in Israel” van 31 mei 2018 en een artikelGeorgian Embassy’s Employee in Israel Claims 1st Place at Kalmi Piano Competition” van 21 juni 2018 op de site van Georgia Today

♦ naar een artikelGeorgian pianist to hold a concert in Tel Aviv marking 100 years of Georgia’s Independence” van 23 mei 2018 op de site van de Georgian Journal