Israël bindt de strijd aan tegen de prostitutie in de Joodse staat

Prostitutie, het oudste beroep in de wereld, wordt tot op heden in Israël gedoogd, dwz. er is (nog) geen wet in Israël die prostitutie verbiedt, maar dat kan dus wel veranderen conform de wensen van het huidige conservatieve kabinet.

Klanten van prostitutie zouden voortaan een boete kunnen krijgen van NIS 1500 tot 3000 (350 tot 700 euros), volgens een wetsvoorstel dat werd ingediend door minister van Justitie Ayelet Shaked (Joods Huispartij) en door de ministeriële commissie voor wetgeving die zij leidt.

Vorig jaar hebben de ministers een wet aangenomen die het betalen voor diensten van een prostituee illegaal maakt in Israël. Dat wetsvoorstel streefde ook naar een nationaal plan om het fenomeen van prostitutie in Israël te bestrijden en sekswerkers te rehabiliteren.

Nadat de wet in een eerste lezing in het Knesset-plenum was aangenomen, stemden de coalitie en de oppositie ermee in om niet verder te gaan tot een door de regering gesponsorde wet klaar was, wat afgelopen zondag gebeurde. Het voordeel van de door de overheid gesponsorde wet is dat financiering om de wet te handhaven en sekswerkers te rehabiliteren van tevoren door de overheid wordt ondersteund.

De ministeriële commissie heeft ook een taskforce aangesteld die toeziet op de uitvoering van een commissie voor de bestrijding van prostitutie die tot de rekeningen heeft geleid. Directeur-generaal van het ministerie van Justitie Amy Palmor zal de taskforce leiden.

Volgens het wetsvoorstel zal de boete voor de eerste overtreding van het inhuren van een prostituee NIS 1.500 bedragen en de boete voor een tweede overtreding binnen drie jaar zal NIS 3.000 bedragen. Degenen die een boete krijgen, kunnen besluiten om in beroep te gaan tegen de boete, maar als ze schuldig worden bevonden, kan de rechtbank de dader een boete opleggen van maximaal 75.300 NIS.

De wet zou van toepassing zijn op klanten die op zoek zijn naar prostitutiediensten van een volwassene. Het inhuren van een minderjarige als prostituee is al een misdaad, net zoals bewezen prostitutie en het runnen van een prostitutiehuis dat  eveneens is. “De regering stuurde een duidelijke boodschap naar klanten van prostitutie dat wat ze doen onacceptabel is,” zei Shaked. “We zullen onze inspanningen voor de strijd tegen prostitutie uitbreiden.”

Shaked zei dat vanuit haar oogpunt de boetes slechts een deel van de inspanning van de overheid zouden zijn om prostitutie te bestrijden, waaronder rehabilitatie voor prostituees, meldpunten en veilige huizen voor mensen die ontsnappen aan het leven van prostitutie. Er zal ook een campagne worden gehouden om het publiek bewust te maken van de gevaren van de prostitutie-industrie, tieners en soldaten te onderwijzen en scholen te helpen realiseren welke van hun studenten het risico lopen te bezwijken voor prostitutie.

Yesh Atid parlementslid Aliza Lavie, hoofd van een subcommissie in de Knesset in de strijd tegen vrouwenhandel en prostitutie, noemde de vooruitgang van het wetsvoorstel historisch en zei dat het een boodschap uitzendt dat de staat een fenomeen zal bestrijden dat destructief is voor de Israëlische samenleving.

“Ik hoop dat het wetsvoorstel de vraag naar prostitutie vermindert en helpt bij het rehabiliteren van diegenen die proberen uit de kring te komen”, zei Lavie, die eraan toevoegde dat het dringend noodzakelijk was om de wet in de Knesset onmiddellijk te laten vooruitgaan, voordat het parlement wordt ontbonden en de verkiezingen worden gestart. .

Shelly Yacimovic, parlementslid voor de partij Zionistische Unie, zei dat ze hoopte dat het wetsvoorstel “het einde van het tijdperk zou zijn waarin vrouwen als eigendom worden beschouwd en verkocht konden worden terwijl ze hun wil, hun lichaam en hun ziel schade toebrachten.”

Prostitutie in Israël
Prostitutie, het oudste beroep in de wereld, wordt tot op heden in Israël gedoogd, dwz. er is (nog) geen wet in Israël die prostitutie verbiedt, maar dat kan dus wel veranderen conform de wensen van het huidige conservatieve kabinet. Volgens een onderzoek naar 100 landen door ProCon.org is prostitutie illegaal en strafbaar (door opsluiting, foltering en zelfs executie) in de landen van islam zoals Afghanistan, Egypte, Iran, Irak, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Enkel in Indonesië (ca. 87 % islam) waar een ‘moderne’ vorm van de Soennitische islam wordt beleden wordt prostitutie gedoogd. Ook in de Arabische gebieden in Gaza, Judea & Samaria is prostitutie verboden.

Volgens een vorig jaar vrijgegeven rapport van het Ministerie van Sociale Zaken, het eerste in zijn soort, zijn er tussen de 11.420 en 12.730 sekswerkers aan de slag in Israël, in een sector waar ongeveer 1,2 miljard sjekels circuleert. 95% van de prostituees zijn vrouwen en 89% is ouder dan 18 jaar. Tussen 970 en 1260 personen (11%) zijn minderjarig.

Ongeveer 97% van de vrouwelijk prostitueés zijn Israëlische burgers en 86% van hen is Joods. De meesten zijn ouder dan 30 jaar (70%) en hebben minstens één kind (62%). De meerderheid ging de prostitutie in als gevolg van financiële moeilijkheden (66%) en 7% vanwege drugsverslaving. Een vijfde van hen is afgestudeerd aan een universiteit.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gil Hofman “Ministers vote to fine prostitution customers of shekels” van 5 augustus 2018 een artikel van Mordechai Chaimovitz “Prostitution in the Holy Land” van 10 augustus 2018 en een artikel van Michal Rozin “IDF soldiers in the dangerous cycle of prostitution” van 20 februari 2017 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel100 Countries and Their Prostitution Policies” van 23 april 2018 op de site van ProCon.org

♦ naar een artikel van Prof. Shulamit Almog “The cost of prostitution” en een artikelMinisters decide: Soliciting sex services to become illegal” van 13 februari 2012 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van André Darmon “La Prostitution en Israel pèse 300 Million euros” van 8 augustus 2017 op de site van Israël Magazine