Zweden boos op Israël voor het onderscheppen van Free Gaza Flotillaschip

De Zweedse regering heeft scherpe kritiek geuit op Israël vanwege het onderscheppen en aan boord gaan van een boot die probeerde de legale maritieme blokkade in de door Hamas geleide Gazastrook te doorbreken, door te zeggen dat deze acties, evenals de detentie van zijn activisten en bemanning, het internationaal recht schonden.

De (Zweedse) regering heeft contact gehad met de Israëlische autoriteiten over Ship to Gaza en heeft erop aangedrongen dat de acties van de Israëlische autoriteiten met betrekking tot het onder Zweedse vlag varende schip Freedom en de mensen aan boord niet worden ondersteund door internationaal recht,” aldus de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom, van de Sociaal Demokraten (SAP), op woensdag in een verklaring. Ze zei dat haar regering ook had geëist dat het schip en de lading zouden worden vrijgegeven.

De organisatoren van de activistische flotilla van Ship to Gaza hebben woensdag gezegd dat zeven Zweedse activisten die aan boord van het schip worden vastgehouden naar Zweden zijn gedeporteerd. Vier van de activisten kwamen woensdag terug in het Scandinavische land en de drie anderen werden later op de dag verwacht, vertelde Ship to Gaza, de in Zweden geboren woordvoerder van de actiegroep, Dror Feiler, aan het AFP.

De Israëlische marine zei dat het het schip onderschepte, Freedom for Gaza, op vrijdagavond j.l. “in overeenstemming met de internationale wetgeving”, en bracht het schip naar de haven van Ashdod. Het schip had medisch materiaal aan boord en tevens in totaal 12 bemanningsleden en activisten, afkomstig uit Zweden, Spanje, Canada, Duitsland en Frankrijk. Allen werden gedeporteerd, zei Feiler. Israël heeft de legaliteit van de inbeslagname van vrijdag verdedigd en herinnerde eraan dat een VN-rapport uit 2011 dat de marine-blokkade in Gaza volkomen legaal was.

Vorige week bekritiseerde ook Noorwegen Israël vanwege het arresteren van Noorse activisten en het onderscheppen van een Gaza-gebonden schip dat deel uitmaakte van dezelfde vloot. “We hebben de Israëlische autoriteiten om opheldering gevraagd over de omstandigheden rondom de inbeslagname van het schip en de rechtsgrondslag voor de interventie”, zei een woordvoerder van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken destijds door Reuters.

Het schip Freedom was de tweede boot van het ‘Freedom Flotilla’ die onderweg werd onderschept om de blokkade van Gaza te doorbreken, aldus de organisatoren. Israël heeft gezegd dat humanitaire hulp aan Gaza na veiligheidscontroles via het binnenland kan worden verzonden. Israël heeft een blokkade opgelegd aan Gaza sinds Hamas, die gezworen heeft Israël te vernietigen, het grondgebied van de internationaal gesteunde Palestijnse Autoriteit in 2007 heeft veroverd. Het zegt dat de blokkade op zijn plaats is om te voorkomen dat wapens en andere militaire uitrusting de Strook binnenkomen.

Critici wijzen op een verslechterende humanitaire situatie in Gaza en zeggen dat de blokkade neerkomt op collectieve bestraffing van de 2 miljoen Palestijnen die daar wonen. Er zijn veel berichten geweest dat de kuststrook “op het punt staat in elkaar te storten” en zich zou kunnen onderdompelen in een nieuwe ronde van gevechten met Israël als de omstandigheden niet verbeteren.

Zoals bekend handhaaft de Palestijnse Autoriteit een economische en financiële boycot van Gaza omdat Hamas zich weigert te onderwerpen aan de verzoeningsovereenkomst die reeds in 2014 werd bereikt. Eén van de voorwaarden is dat Hamas ontwapent en zijn wapenarsenaal overdraagt aan de PA, maar dat weigert Hamas. Ook Egypte heeft zijn grensovergang in Gaza grotendeels gesloten gehouden gedurende een aantal jaren van verzuurde relaties met de islamistische groepering die Gaza regeerde.

walstromStockholm, 10 februari 2015. Margot Wallström  (L) van de linkse Zweedse Sociaal Demokraten (SAP) en Mahmoud Abbas tijdens de inhuldiging van de eerste Palestijnse “ambassade” in Europa, met name in Zweden. Enkele maanden eerder had Zweden op 30 oktober 2014 als eerste EU-land de nepstaat ‘Palestina’ officeel erkend. [beeldbron: RT]


Bronnen:

♦ naar een artikelSweden bashes Israel for seizing Gaza-bound boat” van 8 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Israel “IDF Commandeers Ship En Route to Gaza” van 4 augustus 2018 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Zweden boos op Israël voor het onderscheppen van Free Gaza Flotillaschip

  1. in wezen zijn Europeanen niet veel anders dan treiter-vloggers !! Zolang ze Joden kunnen klieren maakt het geen barst uit wie ze hierbij gebruiken !!

    Like

  2. Die gemene Israeli’s toch die vrijheidstrijders de waterweg blokkeren. Foei Israel!

    Die Scandinavische cruises beginnen nu wel oervervelend te worden met hun afgezaagde klaagzang.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.