Deze week 73-jaar geleden: Hoe één bom de wereld voorgoed veranderde

Drieënzeventig jaar geleden veranderde de wereld. Met het laten vallen van één bom op Hiroshima in Japan, had de mensheid eindelijk een wapen gevonden dat een hele bevolking kon wegvagen, letterlijk in één enkele klap.

De Verenigde Staten hadden gewerkt aan de ontwikkeling van een atoomwapen, nadat Albert Einstein had gewaarschuwd dat nazi-Duitsland al onderzoek deed naar kernwapens. Tegen de tijd dat de Verenigde Staten de eerste succesvolle test uitvoerden (juli 1945), was Duitsland al verslagen. Maar de oorlog tegen Japan was nog niet voorbij.

President Harry S. Truman (1884-1972) van de Amerikaanse Democratische Partij (diezelfde partij die later J.F. Kennedy, Bill Clinton, Jimmy Carter en Barack Obama zal voortbrengen) werd door zijn adviseurs gewaarschuwd dat elke poging om Japan binnen te vallen tot een gruwelijk aantal doden zou leiden, misschien wel een miljoen. Dus beval hij dat het nieuwe wapen gebruikt werd om de oorlog snel tot een einde te brengen.

Hibakusha
Op 6 augustus 1945 liet de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay een bom van vijf ton vallen aka ‘Little Boy‘ over de Japanse stad Hiroshima. Een explosie gelijk aan de kracht van 15.000 ton TNT vernietigde vijf vierkante mijl van de stad en doodde onmiddellijk 80.000 mensen. Recent onderzoek wijst echter op 140.000 doden in Hiroshima (39% van de bevolking van de stad).

Op 9 augustus 1945, drie dagen later, werd een nieuwe bom aka ‘Fat Man‘ op de stad Nagasaki gedropt, waarbij bijna 40.000 mensen om het leven kwamen. Recent onderzoek wijst echter op 70.000 doden in Hiroshima (28% van de bevolking van de stad). Alles samen waren er dus ca. 210.000 doden tijdens de twee bomaanvallen en ca. 650.000 gewonden.

Tienduizenden stierven in de weken daarna aan brandwonden en stralingsvergiftiging. Zij die het overleefden waren vreselijk verminkt, stierven (soms vele jaren later) aan kanker en andere stralingsziektes. De overlevenden van de bomaanslagen worden hibakusha genoemd, een Japans woord dat zich letterlijk vertaalt naar “door explosies getroffen mensen”.

De Japanse overheid heeft ongeveer 650.000 mensen erkend als hibakusha. Op 31 maart 2017 waren er nog 164.621 hibakusha in leven, voornamelijk in Japan, die tot op vandaag medische zorgen behoeven en soms bijkomende pijnlijke operaties moeten ondergaan.

Japan capituleert
Een paar dagen later kondigde Japan eindelijk zijn overgave aan. ’s Middags op 15 augustus 1945 kondigde de keizer van Japan de overgave van Japan aan via de radio. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat de mensen in Japan ooit de stem van hun keizer hadden gehoord. De keizer weet de overgave aan het gebruik van het vreselijke nieuwe Amerikaanse wapen.

De Japanse keizer zei toen:

“De vijand is bovendien begonnen met het gebruik van een nieuwe, meest wrede bom, de kracht die schade aanricht is inderdaad niet te overzien en vraagt ​​veel onschuldige levens. Mochten we blijven vechten, dan zou dit alleen resulteren in de ultieme ineenstorting en vernietiging van de Japanse natie. . . maar zou ook leiden tot het volledig uitsterven van de menselijke beschaving.

Als dat het geval is, hoe kunnen we dan miljoenen van onze onderdanen of onszelf redden om verzoening te doen voor de geheiligde geesten van onze keizerlijke voorouders? Dit is de reden waarom we de aanvaarding van de bepalingen van de gezamenlijke verklaring van de Mogendheden hebben bevolen.”

De laatste tijd is er veel historische controverse omtrent de noodzaak over het laten vallen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Sommigen zeggen dat Japan klaarstond om zich over te geven voordat deze afschuwelijke wapens zouden zijn gevallen, zodat Truman de atoombom niet hoefde te gebruiken. Als dit het geval was, heeft niemand dit tegen Truman gezegd en ook niemand informeerde de Japanse keizer.

De BOM wereldwijd
Kort nadat de VS de atoombom hadden ontwikkeld, ontwikkelden ook andere naties kernwapens. In 1949 was de wereld geschokt toen Sovjet-Rusland een atoomwapen testte. De wereld nestelde zich in wat uiteindelijk bekend werd als wederzijds verzekerde vernietiging (MAT). Geen enkele natie wilde nucleaire wapens gebruiken omdat elke eerste aanval kon worden beantwoord met een even destructieve reactie.

Meer dan zeven decennia later zijn negen landen nucleair. Samen met de VS zijn er Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Noord-Korea en Israël (hoewel Israël officieel niet zal zeggen of ze al dan niet kernwapens hebben). Buiten deze landen,  weten we dat Iran te dicht bij het wapen staat, en het nucleair akkoord (JCPOA) weerhoudt hen er niet van om een nucleair wapen te bouwen – het vertraagt ​​hen gewoon een beetje.

Het gebruik van de atoombom om de Tweede Wereldoorlog te beëindigen was even afschuwelijk als dat het nodig was. Twee bommen hebben uiteindelijk meer dan tweehonderdduizend mensen gedood en talloze anderen verwond (en dat omvat niet eens de geboorteafwijkingen), maar het was nog steeds veel minder dan wat een landinvasie zou hebben veroorzaakt.

Door het zien van de vernietiging, de weerzinwekkende menselijke verwoesting van dit wapen, heeft de mensheid misschien nog harder gewerkt om het nooit meer te gebruiken. Gelukkig in de drieënzeventig jaar daarna, heeft geen enkel land het aangedurfd om deze gruwelijke wapens te gebruiken wiens moordkracht is verfijnd en uitgebreid. Maar er bestaat geen twijfel over dat president Truman de juiste beslissing heeft genomen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jeff Dunetz “73-Years-Ago Today: One Bomb Changed The World” van 6 augustus 2018 op de site van The Lid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.