Netanyahu: Europese Unie stopt financiering associatie van linkse anti-Israël NGO’s

Premier Benjamin Netanyahu zei op dinsdag dat de Europese Unie na druk vanuit Jeruzalem ermee akkoord was gegaan om de financiering te stoppen van een Israëlische vereniging van linkse groepen die hij beschuldigde van het ‘delegitimeren’ van de Joodse staat.

“Na de diplomatieke inspanningen van premier Benjamin Netanyahu, heeft de Europese Unie aangekondigd dat zij onmiddellijk haar financiering van haar associatie de ‘Freedom Protection Council‘, een NGO die in Israël actief is, zal stopzetten”, zei het kantoor van Netanyahu in een verklaring.

De verklaring zei dat de vereniging “het bestaansrecht van Israël ondermijnt en probeert een zwarte beeld te schetsen van de staat over de hele wereld.” De EU moet nog wel een officiële commentaar leveren op de verklaring van Netanyahu.

De Freedom Protection Council werd in 2017 opgericht door I’lam, een Arabisch-Israëlische mediavrijheidsorganisatie. Het is samengesteld uit vertegenwoordigers van tientallen linkse Israëlische NGO’s, waaronder B’Tselem en Adalah, met als duidelijk doel pogingen te bestrijden om de democratische vrijheden in het land te beperken en aanvallen op mensenrechtengroepen te weerstaan.

De associatie wordt beschuldigd van opruiing, van het beschrijven van Israëlische acties in termen van ‘apartheid’ en ‘oorlogsmisdaden’, en de  werking van de door de overheid voorgestelde wetgeving te ondermijnen. Volgens de delegatie van de Europese Unie op de website van Israël heeft de EU oorspronkelijk gezegd dat zij het initiatief tussen januari 2017 en december 2019 met meer dan € 400.000 aan fondsen zou financieren.

“De algemene doelstelling van deze actie is ervoor te zorgen dat maatschappelijke organisaties actief worden betrokken door systeembelemmeringen te verhelpen die hun deelname aan beleidsprocessen beperken”, zei de EU op haar website.

Netanyahu werd dinsdag geciteerd: “Dit is nog maar het begin. We zullen vastberaden actie ondernemen tegen organisaties die proberen de staat Israël te delegitimeren en ernaar streven de naam van de staat en de IDF wereldwijd zwarte te maken.”

Het zou een zeldzaam geval zijn dat de EU gehoor geeft aan een verzoek van de Israëlische regering om financiering te stoppen van een NGO die zich bezighoudt met het Israëlisch-Palestijnse conflict, volgens een hoge Israëlische functionaris geciteerd door Channel 10.

De samenwerking en financiering van de Freedom Protection Council met de EU: Totale kostprijs: € 406.448 – Bijdrage van de EU: € 365.803 – Looptijd: januari 2017-december 2019 [beeldbron: screenshot EU]


Bronnen:

♦ naar een artikelNetanyahu says EU has agreed to stop funding an association of left-wing NGOs” van 7 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “Netanyahu: Europese Unie stopt financiering associatie van linkse anti-Israël NGO’s

 1. De Europese elite blijft dekmantels scheppen om hun wensen te kunnen omzetten in misdadige praktijken onder het mom van “wie goed doet…ontmoet”…..
  Maar het zijn telkens de verkeerde groepen of zelfs rebellen en terroristen die ze ontmoeten en waar zelfs deals mee worden afgesloten.

  Like

 2. Het is te schandalig voor woorden hoe de EU zich inmengt in de binnenlandse aangelegenheden van Israel via opruiende NGO’s.

  Dit zijn praktijken die in geen enkel land worden geaccepteerd….en dus ook niet in Israel.

  Europa heeft nog stééds niet begrepen dat zij niets toe te voegen heeft aan een ‘oplossing’ van het conflict.

  Zij is een namelijk een deel van het probleem dat daarom ook steeds op mislukking uitloopt.

  Net zoals Europa Iran blijft steunen en Amerika (Trump) tot vijand maakt….doet ze hetzelfde met palestijnen/Hezbollah & Israel.

  Het arrogante Europa staat stééds aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

  Like

 3. Smaad&Laster-clubjes financieeren met europees belasting-geld??
  inmenging in interne aangelegenheden ?? Israel kan beter algehele visumplicht invoeren voor bruinhemden uit Europa !!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.