Hamas wil tijdelijk bestand in fases maar botst op verzet binnen de PA en Israël

Het politburo van Hamas, geleid door Ismail Haniyeh (plaatje hierboven), heeft besloten om een ​​’gespreid’ staakt-het-vuren (hudna) met Israël te steunen, die zou beginnen met het beëindigen van de brandstichtingen met vliegers en ballonnen in zuidelijk Israël, in ruil voor de opheffing door Israël van de laatste sancties tegen de Gazastrook, volgens een rapport in de in Londen gevestigde Arabische krant Al-Sharq al-Awsat.

Hamas-bronnen zeiden dat de Palestijnse facties op de hoogte waren gesteld van het besluit van het politieke ambt van de regerende terreurorganisatie dat Israël in ruil voor de stopzetting van alle aanvallen tegen het veiligheidshekken, de grensovergang voor goederen in Kerem Shalom zou heropenen en de visserijzone zou worden uitgebreid.

De twee betrokken partijen zouden dan overgaan naar een tweede fase, die een uitwisseling van gevangenen zou omvatten en tegelijkertijd een begin zouden maken van grote infrastructuurprojecten in Gaza en voorbereidingen treffen tot de volledige opheffing van de blokkade in de Gazastrook. Husam Badran, een hoge Hamas-functionaris, heeft aangekondigd dat de hele overeenkomst met Israël nog wel moet worden goedgekeurd door alle Palestijnse facties.

Als reactie hierop heeft de partijleiding van Al Fatah, de politieke factie van PA-leider Mahmoud Abbas, de organisatie beschuldigd van “verdachte overeenkomsten” met Israël. “Hamas heeft geen mandaat om afspraken te maken met Israël omdat het niet het Palestijnse volk vertegenwoordigt”, zei Ahmad Majdalani, topfunctionaris van Fatah.

Parlementslid voor de Joods Huispartij in de Knesset, Motti Yogev, die tevens lid is van Comité van de Knesset inzake Buitenlandse Zaken en Defensie, zei op maandag naar aanleiding van de discussies in het Kabinet over de internationale inspanningen om een overeenkomst te bereiken met Gaza, dat deze niet tot echte resultaten kunnen leiden. Op Radio Darom 101.5FM vertelde Yogev:

“Om het even welke overeenkomst met Gaza, maakt geen enkele kans. We zullen niet in staat zijn om ooit af te komen van Gaza, noch vanuit humanitair standpunt en noch vanuit het standpunt van de veiligheid. Daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is een ideologische: de Gazastrook maakt deel uit van de Staat Israël en daar kunnen we niet onderuit. De tweede reden is veiligheid. Diegenen die wegrennen voor terrorisme, zullen door terreur worden achtervolgd en ingehaald.”

Inwoners van Samaria berichten op maandagochtend dat een vlieger met een brandbom afkomstig uit Shechem (Nabloes) landde nabij de wijnmakerij Tura op de berg Gerizim. De vlieger landde dichtbij de wijngaarden, maar veroorzaakte geen significante schade. Yossi Dagan, hoofd van de Regionale Raad van Samaria, zei: “Volgens veiligheidsbronnen is dit een lachwekkende poging van lokale Arabieren om het gebied en de landbouwgebieden schade toe te brengen.”

Hij wees erop dat de topografie van Samaria niet hetzelfde is als die van het grensgebied van Gaza, en zei: “Iedereen die hier een brandgevaarlijke vlieger lanceert, zal waarschijnlijk alleen velden van lokale Arabieren beschadigen.” “Hoe dan ook,” voegde hij eraan toe, “wij maken ons geen zorgen. Onze gemeenschap hier is erg sterk en zal blijven groeien en zich ontwikkelen. We vertrouwen op de IDF en veiligheidstroepen, die hier dag en nacht patrouilleren ​​en ons land bewaken.”


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas seeking consensus in Gaza for ceasefire – report” van 6 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Yasser Okbi “Report: Hamas polical leadership supports agreement with Israel” van 6 augustus 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelReport: Internal Arab disputes delay Gaza agreement” van 7 augustus 2018 een artikel van Elad Benari “‘No chance for an agreement on Gaza’” van 7 augustus 2018 en een artikelHamas agrees to gradual ceasefire” en een artikelIncendiary kite lands in Samaria” van 6 augustus 2018 op de site van Arutz Sheva

4 gedachtes over “Hamas wil tijdelijk bestand in fases maar botst op verzet binnen de PA en Israël

 1. JUIST en daarom zal dus een z.g. ” wapenstilstand ” nooit stand houden tussen ” Hamas ” en Israël.
  Ergo, òf Gaza compleet pacificeren ( en dat gaat een hoop IDF levens kosten ) òf plat bombarderen ( gaat de hele wereld opinie tegen Israël keren ) .
  De grote fout is geweest dat Israël zich heeft terug getrokken uit Gaza. Israël moet NOOIT 1 cm2 terug geven aan de arabieren NOOIT.
  Annexeer de Golan & Judea & Samaria NU!
  Vergeet dat hele ” pali ” sprookje nu eindelijk maar eens.
  Laat de Jordaniers vertrekken naar hun thuisland Jordanië.
  ( met zachte dwang ) Eindelijk eens gewoon werken voor de kost.

  Geef de resterende Jordaniërs beperkt regionaal ” zelfbestuur ” als
  een provincie. Verder niets.

  Like

 2. De vraag is, als Hamas verdwijnt wie springt er dan in zijn plaats? Er zijn nog een dozijn andere terreurgroepen actief in Gaza zoals de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), het Palestijnse Front voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), de DFLP, de Al Aqsa Brigades van Al Fatah enz… Moeten daar dan allemaal apart akkoorden mee worden gesloten? Anders blijft al dat moorden en aanslagen plegen gewoon doorgaan …

  Like

 3. Ik ben bang dat zolang er een Hamas bestaat er geen vrede bestaat. Wapens neerleggen? Israël is veel machtiger en wil best.
  Zelfs na een mogelijk verdwijnen van Hamas is er nog steeds het probleem van al die gehersenspoelde kinderen. De mentaliteit daar zal moeten veranderen.
  De bestendiging van de slachtofferrol geholpen door de Verenigde Naties, de EU en NGO’s helpt niet echt.

  Like

 4. een ‘ARMISTICE’ met zoveel maaren&mitsen ?? een staakt het vuren wil gewoon zeggen dat BEIDE partijen de wapens neerleggen !! hamas kun je beter blijven kloppen tot het dun door de broek loopt !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.