Palestijn beschuldigd van ‘normalisering’ na interview op Israëlische TV

Een Palestijnse politieke analist die onlangs werd geïnterviewd op een Israëlische tv-zender werd gedwongen om zijn excuses aan te bieden nadat boze Palestijnen hem beschuldigden van “de misdaad” van ‘normalisatie met Israëliërs‘, in het arabisch tatbi’a genoemd.

Ibrahim al-Madhoun, een politiek analist en directeur van het Media Centrum voor Jongeren, de mediavleugel van Hamas, verscheen vorige week op het Israëlische i24-nieuws in een Skype-interview over de situatie van de zogenaamde Palestijnse vluchtelingen.

Zijn verschijnen lokte een golf van negatieve reacties uit onder Palestijnen op sociale media die het interview beschouwden als “normalisering van de media”, wat betekent dat een dialoog tussen Palestijnen en Israëliërs via de media tot stand wordt gebracht,” berichtte Al Monitor. Het interview van Madhoun schond het besluit van de Palestijnen van Hamas van 2012 om met de “vijandige” Israëlische media te werken.

Terwijl Madhoun sprak over de financiële crisis van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) en de negatieve gevolgen daarvan voor de zogenaamde Palestijnse vluchtelingen, was deze pro-Palestijnse inhoud blijkbaar niet voldoende om hem tegen de kritiek te beschermen.

Hadi al-Ijla, een Palestijnse politieke onderzoeker aan het Instituut voor Midden-Oostenstudies in Canada, ging naar Facebook om Madhouns verschijning te bekritiseren en benadrukte dat weigeren om zich met Israëlische media in te laten, een onderdeel is van “Palestijns verzet tegen de bezetting”.

Journalist van The Independent Mohammed Jaser schreef op Facebook: “Uw verschijnen op een Israëlisch kanaal zal het oordeel van de Israëlische kolonisten over U niet veranderen. Voor hen blijft U gewoon een terrorist, zelfs als U vredelievend bent!”

Normalisatie met Israël onaanvaardbaar
Madhoun verontschuldigde zich een dag na het interview. “Ik wilde de Israëlische samenleving alleen laten kennismaken met een Palestijns verhaal en een verzetsboodschap van de straat om Israëlische kijkers te beïnvloeden, hun overtuigingen te veranderen en hun binnenlandse front door elkaar te schudden”, schreef hij. “Ik verontschuldig me formeel voor de jeugd, de media en elke burger van Palestina voor mijn verkeerde inschatting van de situatie.”

Madhoun vertelde aan Al-Monitor dat “nu ik mij verontschuldigd heb, zal ik niet meer op een Israëlisch kanaal verschijnen. i24News nam contact met me op voor een andere uitzending maar ik heb geweigerd. Ik heb besloten om het Palestijnse publiek te geven wat ze willen.”

Salameh Maarouf, hoofd van het mediakantoor van de Hamas-regering in Gaza, vertelde Al-Monitor dat het volgens Hamas niet zinvol is om een ​​dialoog aan te gaan met het Israëlische publiek of met zijn media om te gaan. Hamas beschouwt “normalisering van de media als erkenning van de legitimiteit van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden”, zei hij.

“Media-normalisatie” met Israël is niet beperkt tot Israëlische media die Palestijnen interviewen, maar omvat ook Palestijnse media-interviews met Israëliërs, merkte Al-Monitor op. Een interview door de Palestijnse krant Al-Quds met de Israëlische minister van Defensie Avigdor Liberman in oktober 2016 leidde ook tot een boze reactie onder de Palestijnen. Het stuk werd later verwijderd van de website van de krant.

Nashat al-Aqtash, een professor journalistiek en public relations aan de Birzeit-universiteit in Ramallah, vertelde Al-Monitor dat het verlaten van de beslissing om met Israëlische media te praten met individuen een “onaanvaardbare normalisatie met Israël” is. Hij zou zich echter niet verzetten tegen het hebben van “professionele media-experts die met de Israëlische media spreken om een ​​echte doorbraak te bereiken met het Israëlische publiek, door het Palestijnse verhaal over te brengen.” Dergelijke professionals bestaan ​​volgens hem echter nog niet.

Plaatje hierboven: Palestijnse en Israëlische vrouwen van de groep “Women Wage Peace” nemen samen deel aan een evenement op 30 september 2017 [beeldbron: Women Wage Peace/Facebook]

Normaliseren met Hamas, niet met Israël
Toen Palestijnse vrouwen deelnamen aan een mars met Israëlische vrouwen voor vrede, werden ze in de scherpste bewoordingen veroordeeld door vele andere Palestijnen, die opriepen tot hun straf.

De Palestijnse vrouwen die deelnamen aan het evenement op 8 oktober 2017, georganiseerd door een groep genaamd Women Wage Peace, zijn door veel van hun eigen mensen aangeklaagd als “verraders” en “hoeren”.

Omgekeerd, toen functionarissen van de Palestijnse Autoriteit (PA) in dezelfde periode ‘verzoeningsgesprekken’ hielden met Hamas-leiders in de Gazastrook en Egypte, prezen veel Palestijnen hen als “helden” en “dapperen”.

Afgaand op de reacties van veel Palestijnen, vooral op sociale media, geven ze de voorkeur aan vrede met Hamas in plaats van met Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Accused of ‘Normalization’ After Interview on Israeli TV” van 5 augustus 2018 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians’ “Anti-Normalization” Movement” van 14 april 2014 op de site van Stand With Us

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Palestinian Normalization — With Hamas, Not Israel” van 11 oktober 2017 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Palestijn beschuldigd van ‘normalisering’ na interview op Israëlische TV

  1. Die Hadi al-Ijla van het Instituut van MO “studies” mag in Canada wel eens behoorlijk aan de tand worden gevoeld met zijn racistische apartheids-politieke standpunten. Wie subsidieert die club in Canada? Weer een deel van de wereldwijde zwendelpraktijken van de Palestijnen die consequent haat voeren en tweedracht zaaien.

    Like

Reacties zijn gesloten.